Resimt bebelușii durerea la fel ca adulții?
Exista o tendinta generala de a considera ca nou-nascutii nu resimt durerea la fel ca adultii, de aceea mamele nu isi fac probleme cand bebelusului i se extrage sange pentru analize, i se fac vaccinuri sau i se pun cercei inca din primele zile de viata. Iata insa ca studiile infirma acest lucru. Chiar daca sunt prea mici sa semnalizeze clar acest lucru, bebelusii resimt durerea la fel, ba chiar mai intens decat adultii. Va prezentam rezultatele unui studiu in acest sens.
Mitul: bebelușii nu simt durerea
De cate ori nu am auzit oare argumentul:”i-am pus fetitei cercei inca din maternitate deoarece cand sunt atat de mici bebelusii nu simt durerea!”? De buna-credinta, mamele sunt convinse canu le-au pricinuit copilelor nicio durere, bazandu-se pe faptul ca nou-nascutii sunt “docili”, dorm intr-una, nu “protesteaza”. Si la cate alte proceduri nu sunt supusi nou-nascutii pornindu-se de la premisa ca ei nu resimt durerea ca adultii…
Studiul de la Universitatea Oxford
Insa un studiu condus la Universitatea Oxford a dus la concluzia ca bebelusii resimt durerea exact ca adultii! Cercetarea condusa de medicii de la Oxford a utilizat RMN (rezonanta magnetica) pentru a vizualiza raspunsul creierului la stimuli durerosi. Studiul a analizat scanarile creierului a 10 copii sanatosi cu varste intre 1 si 6 zile si le-a comparat cu scanarile creierului a 10 adulti sanatosi cu varsta intre 23 si 26 de ani. Au fost alesi nou-nascuti atat de mici fiindca ei au tendinta sa fie mai somnorosi si sa nu se miste in timpul in care sunt plasati in scanerul RMN.
Cum răspund bebelușii la durere
In timp ce bebelusii dormeau cercetatorii au intepat usor talpa lor cu un ac special, retractil, creind o senzatie asemanatoare unei impunsaturi cu un creion. In acest timp scanerul a integistrat imagini cu raspunsul creierului la stimuli. La fel s-a procedat si cu adultii, fara ca ei sa doarma, desigur. Citește și despre: Săptămânile minune și salturile mentale
S-a constatat ca 18 din cele 20 de regiuni ale creierului active la adulti in ceea ce priveste raspunsul la durere s-au activat si la nou-nascuti. Imaginile au aratat chiar ca bebelusii au reactionat la stimuli mai mici, implicand ca au un prag al durerii mai scazut decat adultii. Medicul care a elaborat raportul, de la Departamentul de Pediatrie al Universitatii Oxford, a contrazis speculatiile anterioare care afirmau ca bebelusii nu simt durerea cu adevarat deoarece nu au creierul dezvoltat in acest sens inca.
Desigur ca incluzand doar 20 de persoane acesta este un studiu mic dar este un punct de pornire pentru a sublinia nevoia unor cercetari aprofundate pe aceasta tema si subliniaza ca ar trebui ca procedurile dureroase aplicate nou-nascutilor sa fie regandite. Un alt studiu condus de neonatologi in 2014 au aratat ca in timp ce se afla in unitati de ingrijire intensiva neonatala bebelusii experimenteaza o medie de 11 proceduri dureroase intr-o singura zi, fara sa primeasca niciun medicament de atenuare a durerii. Citește și despre: 15 lucruri care m-au luat prin surprindere în primele săptămâni de viață ale bebelușului
Durerea la bebelusi – Necesitatea cercetărilor ulterioare
In concluzie multi oameni considera, in mod eronat, ca bebelusii nu resimt durerea ca adultii, asta doar fiindca nu sunt capabili sa o arate, sa ne spuna. Chiar si cand comunica prin plans, plansul este interpretat in general ca fiind semn de foame, oboseala, suprastimulare. Studiul de la Oxford subliniaza necesitatea reconsiderarii acestor aspect si a imbunatatirii tratamentelor aplicate bebelusilor. Se spera ca este un punct de pornire spre a se cerceta mai mult pe aceasta tema, o modului in care bebelusii traiesc durerea si cum raspund la stimulii durerosi.
CITEȘTE ȘI:
4 schimbări în timpul puseurilor de creștere la bebeluși
Primul An al bebelusului pe saptamani – Primele 52 de saptamani de viata