Desi tahini nu face parte din bucataria traditionala romaneasca, multiplele sale beneficii te vor convinge sa il incluzi in meniul familiei tale. Hai sa te convingi!
Unt de arahide, alune, migdale, caju, exista o multime de variante de alimente tartinabile in prezent. Printre ele, tahini, o pasta groasa, facuta din seminte de susan rasnite marunt, cu o consistenta asemanatoare untului de arahide. Ca cele mai multe creme de seminte, tahini este bogat in vitamine si minerale, si majoritatea nu au adaosuri de zahar sau conservanti. Mai mult decat atat, poate fi folosit si de cei care sufera de diverse alergii.
Informatii nutritionale despre tahini
Tahini adevarat contine un singur ingredient: seminte de susan. Desi din punct de vedere nutritiv sunt adevarate bombe de energie, e destul de dificil sa mananci suficiente daca le consumi ca atare. E cu siguranta mai usor daca le folosesti sub forma tartinabila.
Vitaminele complexului B – susanul este plin! B1, B2, B5 sunt esentiale pentru intensificarea metabolismului si pentru reglarea sistemului nervos. Vitaminele B din tahini protejeaza ficatul si rinichii impotriva radicalilor liberi. Vitamina B6 este esentiala pentru sanatatea inimii, caci scade cantitatea de colesterol rau. Institutul de Sanatate Publica Harvard considera ca acest complex de vitamine B este crucial in lupta impotriva bolilor cardiovasculare.
Vitamina E – se gaseste de asemenea din abundenta in tahini. Acest antioxidant liposolubil incetineste declinul cognitiv si diminueaza efectele pe care imbatranirea le are asupra sistemului nervos.
Calciul – semintele de susan sunt surprinzator de bogate in calciu, un sfert de cescuta contine 35% din necesarul zilnic de calciu al adultului. Cantitatea mare de magneziu (32% din doza zilnica recomandata) face ca biodisponibilitatea calciului sa fie mare, iar acesta usor absorbit in organism.
Magneziul – este implicat in peste 300 dintre procesele metabolice din organism. El participa la sinteza ADN-ului si a ARN-ului si in mentinerea echilibrului hormonal, este esential pentru sanatatea oaselor, iar in absenta lui ar fi foarte greu pentru organism sa foloseasca calciul primit prin alimentatie. In absenta magneziului, calciul ajunge sa se depuna in alte zone decat ar trebui, creand probleme serioase. Tahini contine ambele minerale intr-un raport de 1:1, ideal pentru absorbtia calciului.
Zinc – ai nascut un superstar? Probabil ca ai consumat mult zinc in perioada sarcinii! Acest oligoelement este important pentru sanatatea sistemului imunitar, pentru cresterea celulelor, vindecarea ranilor si dezvoltarea simturilor olfactiv si gustativ. Zincul are cea mai mare concentratie in proteinele de origine animala, dar se gaseste de asemenea in legume si cereale integrale. Din pacate, in sursele vegetale de zinc de regasesc si compusi denumiti generic antinutrienti care practic blocheaza abilitatea organismului de a absorbi zincul. De aceea, vegetarienii sufera adesea de deficiente de zinc. Un sfert de cescuta de tahini contine 25% din doza zilnica recomandata de zinc.
Cum se prepara tahini?
Prepararea tehini-ului nu este deloc complicata. Tot ceea ce iti trebuie e o cescuta de seminte de susan si un robot de bucatarie, iar pentru a accelera putin procesul, unii recomanda adaugarea unei mici cantitati de ulei alimentar care sa ajute la omogenizarea mai rapida a cremei. Pune semintele de susan in robot si lasa-l sa functioneze la viteza maxima timp de 3-5 minute, avand grija sa razuieste periodic amestecul proiectat pe peretii vasului. Daca doresti, poti adauga cateva picaturi de ulei pentru a obtine consistenta pe care ti-o doresti. Continua sa amesteci pana cand crema devine moale si omogena. Poti pastra amestecul intr-un borcan inchis ermetic in frigider, timp de o luna. Inainte de a-l folosi, amesteca-l bine pentru ca uleiul are tendinta de a se separa.
Cum se gateste cu tahini?
Chiar daca nu l-ai consumat niciodata simplu, cu siguranta esti familiarizata cu aroma speciala pe care pasta de tahini o are. In fond, este ingredientul cheie adaugat in humus!
Tahini poate fi adaugat in salate crude, mancarurile de legume sau in retele cu carne, dar poate fi adaugat si in retetele de alimente dulci. Il poti pune in supe si sosuri. In sosuri inlocuieste de minune faina pentru a-l lega. Il poti intinde pe paine, adaugand deasupra cateva picaturi de sirop de artar sau il poti pune in mancaruri de pui, salata de conopida coapta sau humus cu dovleac.