Ti s-a intamplat sa incerci totul, absolut totul, si totusi bebelusul sa continue sa planga? Este extrem de frustrant! Sunt insa cateva lucruri pe care uneori mami sau tati s-ar putea sa le fi uitat. Descopera ce anume il mai poate supara pe bebelusul tau!
L-ai schimbat, l-ai alintat, l-ai purtat in brate, l-ai leganat si inca plange. Esti epuizata si trista ca nu intelegi care e problema. Bebelusii plang atunci cand incearca sa comunice ceva, dar uneori e dificil sa intelegi care este problema. Iar pentru bebelusul tau este si mai greu, caci el are la indeaman un numar limitat de metode de comunicare, pentru a exprima o gama destul de variata de nemultumiri. Si ce poti face daca bebelusul inca plange?
Poate inca ii este foame?
Bebelusii trebuie alaptati ori de cate ori doresc si trebuie lasati sa suga atat cat au nevoie. Nu exista un orar pentru alaptare. Daca ai incercat sa ii impuni un program de supt si bebelusul plange insistent, s-ar putea sa i se fi facut foame iar!
Se simte confortabil?
Scutecele si hainele pentru bebelusi sunt acum mai comode ca niciodata, totusi este foarte posibil ca o cuta, o cusatura, un nasture sau o capsa sa il deranjeze pe cel mic. Sau e posibil ca bebe sa fi facut un scaun mic, pe care nu l-ai sesizat la timp. Sau poate ca scutecul nu e bine asezat si il deranjeaza. O alta problema des intalnita si care e foarte deranjanta pentru bebelusi este atunci cand o ata sau un fir de par se infasoara in jurul unui degetel si il deranjeaza. Verifica daca nu cumva bebelusului ii este prea cald sau prea rece. Toate acestea sunt inconveniente minore, dar care ii creeaza celui mic o stare de disconfort persistenta.
CITEȘTE ȘI: Anumite alimente pot provoca iritații ale pielii bebelușului
Bebelusul tau are nevoie sa se relaxeze?
Intr-un mediu aglomerat, zgomotos sau foarte colorat poate fi coplesitor pentru bebelus. Creierul sau inca imatur poate fi suprastimulat si sa nu reuseasca sa se relaxeze. Incearca sa duci bebelusul intr-o alta camera, sa inchizi televizorul, sa creezi o atmosfera linistita si in penumbra. Un zgomot alb poate fi de mare ajutor: pheonul, aspiratorul sau o inregistrare de pe youtube sunt la fel de apreciate de catre bebelusi.
Are nevoie sa fie leganat?
Bebelusii au fost leganati constant timp de 9 luni in burtica mamicilor lor. Ei au nevoie sa fie leganati. O metoda perfecta este sa iti porti bebelusul intr-un sistem de purtare ergonomic. Daca nu ai unul, poti legana bebelusul in scoica, in carucior, in balansoar, in leaganul electric sau in brate.
Il doare ceva?
Daca plansul neconsolat incepe sa devina un obicei, este recomandat sa ceri ajutorul medicului pediatru. Pot exista mai multe cauze care sa il faca pe bebelusul tau sa planga des: o alergie sau intoleranta alimentara si refluxul gastroesofagian sunt doar cateva exemple.
CITEȘTE ȘI: Diferențe și asemănări între gripă, răceală și infecția cu coronavirus la copii
Bebelusul tau este la puseu, sau dobandeste o noua abilitate importanta?
Atunci cand bebelusii sunt in puseu de crestere sau cand „muncesc” sa dobandeasca o noua abilitate motorie sau cognitiva, devin mai nervosi si mai agitati. Te poti informa care sunt varstele la care cei mai multi dintre bebelusi trec prin pusee si sa verifici daca si la voi perioada agitata coincide cu acestea.
Totusi, un puseu de crestere nu ar trebui sa dureze mai mult de cateva zile, cel mult o saptamana. Daca este vorba despre o noua etapa de dezvoltare, agitatia bebelusului ar trebui sa dispara atunci cand acesta reuseste sa isi atinga scopul.
CITEȘTE ȘI: La câte săptămâni apar puseurile de creștere la bebeluși și cum le faci față
Indiferent care este cauza, exista cu siguranta perioade in care bebelusul plange mai mult decat de obicei si cand este greu sa il linistesti. Cei mai multi bebelusi incep sa planga mult in jurul varstei de 6 saptamani, dupa care se linistesc in jurul varstei de 3-4 luni. Rolul tau este sa te asiguri ca bebe e sanatos si sa fii acolo, alaturi de el, nu neaparat sa previi crizele de plans.
Pe masura ce bebelusul creste, va reusi sa se exprime mai bine si sa ofere si alte indicii legate de supararea sa, iar tu vei deveni din ce in ce mai bun la a-l intelege.
Ce il supara pe bebelusul tau cel mai adesea?