Cu nu mai mult de 100 de ani in urma, uneori chiar mai putin de atat, nasterea acasa era perfect fireasca. Practic bebelusii veneau pe lume acasa, in prezenta unei moase experimentate. Intre timp lucrurile s-au schimbat si majoritatea nasterilor au loc la spital. Insa militantele pentru nasterea naturala sustin ca nasterea acasa este mai sigura decat nasterea la spital. Oare asa stau lucrurile?
Care sunt avantajele nasterii acasa?
Marele avantaj al nasterii acasa este acela ca gravida se afla intr-un mediu familiar, cunoscut, linistit. Absenta factorilor de stress: multe persoane in sala de travaliu si nastere, absenta sustinerii din partea unei persoane familiare, asistarea la durerile celorlalte gravide, numeroase manevre obstetricale, controale, monitorizari, pare sa fie de natura sa o relaxeze pe viitoarea mamica si sa permita o desfasurare fireasca, lenta dar constant progresiva a travaliului.
Totusi, medicii obstetricieni nu sustin nasterea la domiciliu. Sistemul medical romanesc este diferit din acest punct de vedere de majoritatea sistemelor sanitare din Europa, caci in tara noastra nasterea la domiciliu nu este reglementata din punct de vedere legal, asa incat nici macar moasele cu experienta de zeci de ani nu le pot asista pe mamicile care isi doresc o nastere la domiciliu.
Cat de sigura e nasterea acasa?
In tarile vestice asociatiile moaselor sustin ca nasterea acasa este perfect sigura in cazul in care gravida si fatul sunt perfect sanatosi, iar conditiile sunt favorabile nasterii. Moasele, care de altfel asista toate nasterile naturale necomplicate, au competenta necesara de a face consulturi prenatale si de a decide daca viitoarea mamica este sau nu in siguranta sa nasca acasa.
In aceste conditii, s-a constatat ca incidenta complicatiilor in cazul nasterii la domiciliu este mai mica decat in cazul nasterii la spital. Desigur, statistica nu este foarte relevanta, avand in vedere ca prin definitie toate complicatiile ajung la spital, insa este incurajatoare relevand competenta moaselor de a evalua corect gravida si modul in care va decurge probabil travaliul si nasterea. Chiar si asa, medicii si moasele considera ca nasterea acasa este sigura daca cel mai apropiat spital de urgenta se afla la mai putin de jumatate de ora de mers cu masina.
Este sigura nasterea acasa in Romania?
Din pacate, in Romania, in absenta reglementarilor legale care sa permita nasterea la domiciliu, nasterea acasa ramane riscanta. Este putin probabil sa gasesti o moasa care sa fie dispusa sa isi riste dreptul de a profesa ca sa te asiste sa nasti acasa, iar atitudinea medicilor din spital in cazul in care afla ca ai incercat sa nasti acasa nu este una favorabila. Exista o lista de motive pentru care nu este indicat sa incerci nasterea acasa in Romania, in prezent:
- Absenta legislatiei in domeniu si mica probabilitate de a gasi o moasa cu experienta care sa te ghideze si sa te asiste la nastere.
- Evolutia. Oricat ar parea de ciudat, dimensiunea din ce in ce mai mica a pelvisului si cresterea dimensiunii creierului din ultimii 500.000 de ani au facut ca numarul distociilor sa fie in continua crestere. In unele zone din Africa, una din 6 femei isi pierde viata la nastere din cauza diferentei de dimensiune dintre bazinul mamei si capul bebelusului.
- Aparitia frecventa a complicatiilor de sarcina. Desi in Romania nu exista sau nu sunt disponibile aceste statistici, in Marea Britanie s-a constatat ca aproape jumatate dintre gravide dezvolta hipertensiune de sarcina, diabet de sarcina sau preeclampsie, afectiuni care fac nasterea la spital obligatorie.
- Aceleasi statistici sustin ca aproximativ jumatate dintre femeile care aleg sa nasca acasa ajung la spital in timpul travaliului, la momentul expulziei sau dupa nastere, cu diverse probleme si complicatii.
- Riscul de deces in cazul aparitiei unei complicatii, fie la mama fie la bebelus, este incomparabil mai mare in cazul nasterii acasa decat atunci cand pacientul se afla deja intr-un spital. Realitatea este ca se pierde timp pretios incercand remedierea problemei, asteptand ambulanta, pe drum, cu constatarea urgentei si decizia celei mai eficiente metode de interventie medicala.
- Riscul de infectie este este un subiect de disputa intre medici si moase. Acasa cu siguranta nu se poate, si nici nu se intentioneaza, sa se creeze un mediu steril in care bebelusul sa vina pe lume. Pe de alta parte, in spital exista vestitele infectii de spital cu germeni multirezistenti, care nu exista in casele gravidelor.
Tu ti-ai fi dorit sa nasti acasa? Ai prietene care ar fi vrut sa faca asta? Poate cunosti mamici care au trait experienta nasterii la domiciliu in alta tara?