Laptele matern este alimentul ideal pentru un nou-nascut, el avand proprietati inimitabile astfel incat nu s-a ajuns si probabil nu se va ajunge niciodata la gasirea unui substitut pe masura. Una dintre proprietatile laptelui matern este aceea ca isi schimba compozitia in functie de varsta copilului, de anotimp si de nevoile copilului. Compozitia laptelui matern se schimba inclusiv in timpul unui supt, existand lapte de inceput si lapte de sfarsit.
Ce este laptele de inceput?
Laptele de inceput este cel de la inceputul alaptarii. El este mai transparent, mai lichid, uneori albastrui, straveziu si din punct de vedere al compozitiei contine multa apa, lactoza si proteine.
Laptele matern tine de sete copilului si chiar asigura toata hidratarea necesara sugarului astfel incat un copil alaptat nu are nevoie nici de apa, nici de ceaiuri sau sucuri, dimpotriva, se recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni.
Multe mame sunt panicate ca in perioadele de canicula copilul va suferi de sete fara apa sau alte lichide insa aceasta panica este nejustificata, laptele matern asigurand tot necesarul copilului si nefiind nevoie sa i se dea apa pana dupa inceperea diversificarii. Atat organismul mamei cat si copilul vor sti sa semnalizeze toate nevoile: in timpul perioadelor foarte calduroase laptele produs de organism va contine mai multa apa iar sugarii, atunci cand le este sete, cer sanul si sug doar cateva minute cat sa isi ia doar laptele de inceput care asigura hidratarea. De aceea in timpul verii (sau cand in casa se face caldura prea mare in timpul perioadelor friguroase) majoritatea copiilor vor suge putin si des. CITEȘTE ȘI: Apă, ceai sau doar lapte matern când e vară și cald? De ce lichide are nevoie bebelușul
Ce este laptele de sfarsit?
Laptele de sfarsit este cel dinspre finalul alaptarii, este mai gros, mai alb, contine multe proteine, este mai bogat in grasimi astfel incat e mai satios, tine de foame, are calorii mai multe decat cel de inceput si are in compozitie vitamine liposolubile precum A, D, E, K. Din cauza unor informatii gresite ale mamei sau din cauza stilului de supt al copilului unii sugari nu prea ajung la acest lapte satios si de aceea iau mai putin in greutate si par mai flamanzi.
Multe mame urmeaza sfaturi incorecte uneori provenind, din pacate, inclusiv de la cadre medicale din maternitate cum ar fi:”sa tii copilul la un san un numar de X minute, apoi il muti la celalalt san”. Insa in acest mod sugarul va ajunge sa bea doar laptele de inceput, el fiind mutat de la san cand e pe cale sa ajunga la laptele consistent doar fiindca “s-a intrunit un anumit numar de minute”.
Cum facem ca sugarul sa ajunga la un supt si la laptele de sfarsit, nu doar la cel de inceput?
In primul rand trebuie sa oferim cate un san alternativ la fiecare masa, sa nu punem copilul la celalalt san decat daca l-a golit pe primul si continua sa-i fie foame. Dar sunt si nou-nascuti care fie ca au o greutate mai mica si nu au multa putere, fie asa s-au obisnuit astfel incat adorm la san dupa doar cateva minute de supt.
Ei nu vor ajunge pe parcursul unui supt sa ajunga decat la laptele de inceput astfel incat li se va face foame mai repede, vor suge mult mai des si s-ar putea sa ia mai putin in greutate decat cei care sug cate 40-60 de minute incontinuu. De aceea mama poate sa gadile usor barbia sau obrajii copilului cand e pe cale sa adoarma dupa doar cateva minute fiindca atunci din reflex ei se trezesc din atipire si sug in continuare ajungand la laptele mai gras. CITEȘTE ȘI: Importanța alăptării în timpul nopții
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE