Chiar si ceva atat de stravechi si natural precum alaptarea se supune in zilele noastre modei, beneficiaza de progresul tehnic, este influentat de modernitate. Lucruri la care strabunicile noastre nici nu visau umplu acum rafturile hipermarketurilor, farmaciilor, tentand orice gravida care isi doreste succes in alaptarea bebelusului: pompe de san manuale sau electrice, tampoane de sani, protectii de silicon, creme anti-ragade, recipiente de stocare, perna de alaptat, sutiene pentru alaptare … Unele dintre ele sunt intr-adevar utile, altele sunt din gama “se poate trai (respectiv alapta) foarte bine si fara ele”, altele insa pot chiar intinde capcane alaptarii. Sa incercam sa le analizam pe rand.
CITEȘTE ȘI: ABC-ul primei luni de viață a nou născutului
Alaptarea bebelusului si cremele care previn sau trateaza ragadele
In primul rand ca viitoare mame ar trebui sa stim ca ragadele apar datorita pozitionarii incorecte a copilului la san si putem evita acest lucru urmarind filmulete cu atasarea corecta sau fiind indrumate direct de un consultant in alaptare. Din pacate insa, in practica, majoritatea femeilor, chiar si cele informate, intampina la un moment dat probleme cu ragadele. Cea mai cunoscuta crema printre femeile care alapteaza este crema Garmastan, multe declarand ca le-a fost de mare ajutor. Intr-adevar aceasta crema ajuta la vindecarea ragadelor insa nu este recomandat sa ramana pe sani in timpul alaptarii (citind prospectul veti vedea ca are in compozitie destule substante chimice care nu ar fi indicat sa ajunga la copil) iar avand in vedere ca un nou-nascut suge foarte des nu prea va avea timp intre alaptari sa-si faca efectul.
O alternativa mai sigura si mai indicata ar fi lanolina pura care are o foarte mare capacitate regeneratoare asupra pielii afectate a mameloanelor, este emolienta, hidrateaza si nu trebuie indepartata in timpul alaptarii. Se gaseste in orice farmacie si are dubla utilitate, putand fi folosita nu doar pentru ragadele mamei ci si pentru iritatiile de scutec ale bebelusului.
Alaptarea bebelusului si sutienele de alaptare
Sutienele de alaptare pot fi foarte utile, deoarece sanii dupa nastere pot avea un volum mult mai mare decat inainte iar unele femei se simt inconfortabil fara sustinerea lor. Sutienele pentru alaptare sunt foarte utile femeilor care au nevoie de intimidate atunci cand alapteaza in public, permitand accesul rapid si discret al copilului la san datorita unui mod special de fabricatie. Trebuie sa aveti grija sa alegeti marimea potrivita si sa va orientati doar spre modele fabricate din bumbac, fara dantele sau alte “artificii” care ar accentua ragadele sau ar irita pielea sensibila a sanilor.
CITEȘTE ȘI: Bebe s-a născut! Nevoile bebelușului născut la termen în primele ore și zile după naștere
Alaptarea bebelusului si tampoanele/absorbantele pentru sani
Acestea sunt foarte utile pentru majoritatea femeilor care alapteaza, cel putin in primele 2-3 luni. Sunt niste dischete care se pun in sutien si fara de care multe mame aflate la inceputul alaptarii s-ar trezi cu bluzele ude. Pot fi textile, care se pot reutiliza, sau de unica folosinta, important este sa le alegeti astfel incat sa va simtiti bine cu materialul din care sunt facute. Tampoanele pentru sani sunt utile nu doar pentru a o impiedica pe mama sa apara in public cu bluza uda ci si fiindca, schimbandu-se usor si rapid, impiedica umezeala si previn eventualele infectii, iritatii.
Alaptarea bebelusului si pompa de san
Exista cazuri in care pompa de san poate fi de un real folos. Insa nu in toate! Din acest motiv nu este recomandat sa te grabesti, sa o achizitionezi inainte sa nasti, inainte sa vezi daca ai cu adevarat nevoie si daca nu cumva o poti imprumuta de undeva. Acesta este un dispozitiv care isi poate dovedi utilitatea in anumite situatii precum: nasterea unui bebelus prematur care nu poate mult timp sa suga singur, canale blocate, febra laptelui sau in cazul in care mama va fi nevoita sa stea mai multe ore departe de copil (intoarcerea la serviciu, alte situatii).
CITEȘTE ȘI: Vindecarea cicatricii după cezariană – Trucuri pentru o linie subțire
In cazul unui canal infundat mulsul manual este deseori la fel de eficient ca o pompa si poti apela la el oricand ai nevoie (in cazul in care nu ai achizitionat o pompa de san):
- Pentru a detensiona sanii prea plini
- Pentru a goli putin sanul inainte de alaptare astfel incat laptele sa nu-i vina in jet prea puternic bebelusului
- In caz de febra laptelui
- Pentru a stimula lactatia in cazul unui copil care doarme mult si suge rar .
Pompa de san poate intinde si anumite capcane: te poate face sa crezi ca nu ai lapte suficient (de multe ori copilul reusind sa scoata mult mai mult lapte decat poti tu cu pompa) sau poate sa stimuleze productia de lapte mai mult decat ii este necesar bebelusului astfel incat sa ajungi sa faci febra laptelui. In concluzie nu este un “must-have” pentru alaptare, poate fi util intr-un numar restrans si particular de situatii dar poate sa si “bruieze” alaptarea. Sa nu uitam ca pompa de san trebuie sterilizata inainte de fiecare folosire, deci implica si alte cheltuieli precum solutii de sterilizare sau sterilizator.
Recipiente de stocare a laptelui matern de multe ori sunt oferite cadou la fiecare pompa de san cumparata. Sunt utile pentru a stoca si congela surplusul de lapte pe care il poate avea o mama sau pentru a face rezerve pentru perioadele cand mama va lipsi de langa copil. E bine sa verificati ca recipientele sa nu contina BPA. Recipientele de tip borcan se pot refolosi dupa spalare si utilizare, recipientele sub forma de pungi nu.
Alaptarea bebelusului si protectiile de silicon pentru sani
La protectiile de silicon sunt sfatuite sa apeleze femeile care au mameloane plate sau ombilicate, insa ele trebuie sa stie ca cel mai bine poate rezolva aceasta problema bebelusul, formand mamelonul in timp ce suge. Alte femei apeleaza la aceste protectii cand au mameloanele iritate, crapate, cand sufera de ragade.
In orice caz protectiile pentru sani se recomanda sa se foloseasca pe o perioada cat mai scurta deoarece altfel aduc neplaceri alaptarii: in primul rand unii bebelusi nici nu le accepta, altii se vor obisnui cu ele si nu vor mai dori sa suga altfel nici cand nu vor mai fi necesare, cu protectii sanul nu mai e stimulat sa produca atata lapte ca in contact direct cu gura bebelusului, sub protectii poate intra aer care poate cauza disconfort stomacal bebelusului.
Alaptarea bebelusului si perna de alaptare
Perna de alaptare este un accesoriu care poate oferi o pozitie confortabila in timpul alaptarii atat mamei cat si bebelusului, poate preveni aparitia durerii de brate si de spate a femeii care alapteaza si este utila mai ales pentru mamele care isi doresc sa isi hraneasca gemenii simultan. Nu este nici ea un “must-have” al alaptarii dar se poate dovedi practica si in plus poate servi si altor scopuri cum ar fi sprijinirea bebelusului, ea “neturtindu-se” ca o perna obisnuita.
Alaptarea bebelusului si ceaiurile si alte suplimente pentru stimularea lactatiei
Pot fi foarte utile mai ales in primele saptamani cand se stabilizeaza lactatia si cand majoritatea mamelor sunt panicate ca nu produc destul lapte. Nu va sfatuim sa treceti direct la stimulente scumpe fara a incerca intai ceaiurile de lactatie care au acelasi efect. Ceaiurile de anason, chimion sau alte ceaiuri special de stimulare a lactatiei pot fi de ajutor dar in niciun caz nu trebuie sa beti litri intregi, acelasi efect il are si o cana-doua pe zi.
Desigur daca va place gustul puteti bea mai multe cani, dar nu este o conditie pentru cresterea productiei lactate, doua cani pe zi sunt suficiente si nu uitati in paralel sa alaptati copilul la cerere si sa aveti mare incredere in voi, rabdare si relaxare caci acestea sunt cele mai bune stimulente ale lactatiei.
Alaptarea bebelusului si cantarul
Daca sunteti hotarate sa alaptati, acest accesoriu ar fi bine sa-l taiati de pe lista cumparaturilor, fiind in majoritatea cazurilor un dusman al alaptarii. Puteti urmari si in alte moduri mai putin stresante daca bebelusul este hranit cum trebuie si anume monitorizand starea de vioiciune, energie a copilului, numarul scutecelor udate intr-o zi, semne ale unei eventuale deshidratari etc.
Tu ce accesorii ti-ai achizitionat dinainte sa nasti? Care ti-au fost utile si de care te puteai lipsi?
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE