Desi constipatia in sarcina poate fi o problema extrem de deranjanta, remediile impotriva ei sunt simple si la indemana oricui. Decopera-le alaturi de noi!
Constipatia este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta orice viitoare mamica. De ce apare ea in sarcina si cum poate fi combatuta sanatos si eficient?
Manualele medicale definesc constipatia ca fiind actiunea de a defeca mai rar de o data la 3 zile. In realitate, suferi de constipatie si daca ai scaun mai des decat atat, insa acesta este uscat si dificil de eliminat.
De ce apare constipatia in sarcina?
Constipatia este atat de frecventa in perioada sarcinii din mai multe motive, al caror efect se cumuleaza.
In primul rand, progesteronul, hormonul predominant in sarcina, are un efect important si asupra tubului digestiv, incetinindu-i peristaltismul. Intestinul devine „lenes” si se contracta mai putin si mai rar, prin urmare continutul intestinal se deplaseaza mai incet, petrece mai mult timp in intestin. Astfel, corpul absoarbe o mai mare cantitate de apa, facand ca materiile fecale sa devina uscate si tari, dificil de eliminat.
Greutatea uterului si spatiul pe care il ocupa nu sunt nici ele de ajutor in aceasta privinta. Presiunea pe care uterul gravid o exercita asupra planseului pelvin duce la frecventa aparitie a hemoroizilor, care nu fac decat sa inrautateasca situatia. Combinatia dintre constipatie si hemoroizi este una dintre cele mai nefericite!
Alimentatia gravidei nu este intotdeauna una corect echilibrata. In primul trimestru de sarcina, greturile si poftele pot face ca viitoarea mamica sa manifeste preferinte pentru un anumit tip de alimente, nu intotdeauna bogat in fibre. Mai tarziu, uterul impinge in sus toate organele abdominale, micsorand spatiul pe care acestea il au la dispozitie, asadar gravida va avea mese mici si numeroase, din nou, nu mereu suficient de bogate in fibre.
Sedentarismul este un alt factor care accentueaza problema. Odata ce afla ca sunt insarcinate, multe femei aleg sa se menajeze exagerat de mult. Este important sa continui sa ai o viata activa, sa mergi mult pe jos, sa practici exercitii fizice potrivite femeilor insarcinate.
Consumul insuficient de lichide reprezinta o cauza importanta a constipatiei. Nevoile hidrice ale gravidei sunt mai mari decat cele ale femeilor care nu sunt insarcinate si adesea ele consuma o cantitate prea mica de lichide, comparativ cu nevoile organismului.
Nu in ultimul rand, pentru a preveni anemia feripriva atat de frecventa in sarcina, numerosi medici recomanda administrarea suplimentelor de fier. Este cunoscut ca ele declanseaza si intretin constipatia, putand reprezenta o alta cauza a acestei neplaceri.
Cum poti combate constipatia in sarcina?
Exista remedii sanatoase, care tin de schimbarea dietei si a stilului de viata. Retine ca utilizarea laxativelor sau a microclismelor nu este cea mai inspirata solutie, si asemenea remedii ar trebui aplicate doar dupa consultarea medicului obstetrician si doar in caz de extrema urgenta.
Consuma multe lichide. Apa este cea mai buna. Evita sucurile din comert, oricat de naturale scrie pe eticheta ca sunt. Evita ceaiul negru, verde si cafeaua sau limiteaza consumul, caci cofeina/teina pe care le contin stimuleaza diureza si determina pierderea apei din organism.
Pastreaza un stil de viata activ. In afara cazului in care ai o sarcina dificila si recomandarea expres a medicului sa petreci cat mai mult timp la orizontala in pat, desigur. Plimbarile lungi pe jos sunt ideale pentru a mentine sanatatea aparatului digestiv, si nu numai! Dar si exercitiile de stretching pentru gravide sau alte programe adecvate gravidelor sunt minunate. Te vor ajuta sa ramai in forma, vor limita castigul ponderal si vor contribui la o nastere usoara.
Regleaza scaunul cu ajutorul alimentatiei. O dieta bogata in fibre, fructe si legume este sanatoasa pentru oricine. Evita alimentele care constipa: bananele verzi, orezul, produsele de patiserie, pastele albe, painea alba si asa mai departe, si opteaza pentru alimente din cereale integrale si banane bine coapte.
Grasimile animale saturate, cum sunt cele din carnea grasa, accentueaza constipatia, in timp ce grasimile nesaturate din uleiuri vegetale se pot dovedi de ajutor in fluidizarea tranzitului intestinal.
Incearca sa iti reglezi ceasul intern si sa iti formezi un obicei zilnic din a merge la toaleta. Majoritatea persoanelor afirma ca dimineata este cel mai propice moment pentru a merge la toaleta, asadar incearca sa rezervi timp pentru asta inainte de a pleca la serviciu.
Nu amana momentul. Mergi la toaleta imediat ce simti ca ai nevoie, altfel scaunul se va deshidrata si va deveni dificil de eliminat.
Trateaza hemoroizii cu remedii potrivite in sarcina.
Include in alimentatie o cantitate mica de seminte uleioase (in, floarea soarelui, dovleac). Fibrele si grasimile din compozitia lor stimuleaza tranzitul, pe langa faptul ca sunt o sursa minunata de vitamine si minerale.
Tu cum ai combatut constipatia in sarcina?