Daca urmeaza sa incepeti diversificarea alimentatiei, ai citit toate articolele noastre despre acest subiect, ocazie cu care ai aflat principalele reguli pentru un bebe sanatos si mancacios si totusi vrei sa consulti si o schema de diversificare iata ce iti propunem. Aceasta schema de diversificare este potrivita pentru situatiile in care ati ales diversificarea clasica. Descopera mai multe informatii in link despre o alta metoda de introducere a alimentelor solide la bebelusi: autodiversificarea.
Diversificarea alimentatiei la bebelusi se poate incepe cu fructe, legume sau cereale. Schema propusa mai jos are ca prim aliment solid un fruct – marul. Nu exista dovezi solide care sa sustina credinta populara conform careia copilul va refuza legumele daca se introduc mai intai fructele in alimentatia sa. Cu atat mai mult cu cat primele legume oferite au oricum un gust dulce natural (morcov, dovlecel, pastarnac).
Avem incredere ca oferirea fructelor la inceput chiar va incuraja acceptarea ulterioara a legumelor dar desigur exista si exceptii. Fructele sunt o categorie de alimente care au marele avantaj ca sunt usor digerabile.
Totusi, daca nu sunteti de acord cu inceperea diversificarii cu fructe puteti inversa ordinea de mai jos. Incepeti diversificarea prin a oferi o cantitate mica de piureuri mai mult lichide din: mar, para, morcov, albitura, dovlecel, cartof dulce. Dupa ce s-au introdus cateva fructe si legume se pot asocia cu cereale fara gluten (orez sau mei). Aceasta schema de diversificare incurajeaza oferirea mai mult de fructe si legume si mai putin a cerealelor, fara a le exclude insa.
Laptele matern sau laptele praf se poate oferi dupa masa de solide sau inainte. Alegeti momentul pentru masa atunci cand copilul da semne ca ii este foame insa nu e lihnit. Creati o atmosfera cat mai relaxanta, zambiti si nu va grabiti!
Este important sa nu se micsoreze portia de lapte a bebelusului deoarece laptele matern si laptele praf constituie principala sursa de nutrineti in primul an de viata. Dupa inceperea diversificarii nu uitati sa incepeti sa oferiti apa (la inceput cantitati mici de 20-30 ml).
Schema diversificare bebelusi
Ziua 1: Piure de mar crud (se alege un soi dulceag, nu acrisor) sau se poate oferi preparat la aburi – 2 lingurite pentru inceput (in completare se ofera lapte matern sau lapte praf) la masa de la ora 10. Marul poate fi inlocuit cu un alt fruct sau de piure de morcov (se evita daca bebe sufera de constipatie) sau supa de legume.
Ziua 2: Piure de mar crud sau la aburi – marim cantitatea la 4 lingurite (in completare lapte matern sau lapte praf).
Ziua 3: Piure de mar crud sau la aburi – 6-8 lingurite (in completare lapte matern sau lapte praf).
Ziua 4: Piure de mar crud sau la aburi – 8-10 lingurite (in completare lapte matern sau lapte praf).
Ziua 5: Piure de mar crud sau la aburi – 12 lingurite (in completare lapte matern sau lapte praf daca copilul nu se satura si cere) sau aproximativ 100 grame cantitate care poate inlocui o masa de lapte.
Zilele 6-7-8-9: Piure de fructe: 14 lingurite de mar+ 2 lingurite para (sau un alt fruct: piersica, caisa, avocado). Crestem treptat cantitatea din al doilea fruct. Suntem in a doua zi cand incercam sa inlocuim complet o masa de lapte cu una de alimente solide.
Ziua 10:
Masa de la ora 10 vom avea piure de fructe (aproximativ 20 de lingurite) singure sau combinate.
Masa de la ora 12.30 introducem supa de legume din morcov, patrunjel, putina telina, o ceapa mica, o fasie ardei gras, putin dovlecel. Facem un piure de morcov pe care il subtiem cu zeama de la supa. Se ofera 2 lingurite. Morcovul se poate introduce si pregatit la aburi. Completam cu lapte matern sau lapte praf.
Zilele 11-12-13:
Masa de la ora 10 – Piure de fructe
Masa de la ora 12.30 – Supa de legume/Piure de morcov – 4 lingurite, apoi 6, apoi 8, apoi 10. Completam cu lapte matern sau lapte praf.
Zilele 14, 15, 16,17
Masa de la ora 10 – Piure de fructe.
Masa de la ora 12.30 – Supa de legume/Piure de morcov + 2 lingurite radacina patrunjel. Completam cu lapte matern sau lapte praf. Crestem constant de la zi la zi cantitatea din a doua leguma.
Zilele 18, 19, 20, 21
Masa de la ora 10 – Piure de fructe (maxim 2 deoarece nu s-au introdus mai multe).
Masa de la ora 12.30 – Supa de legume/Piure de morcov + patrunjel + 2 lingurite dovlecel. Completam cu lapte matern sau lapte praf. Dupa aceleasi reguli vom introduce si cartoful dulce, ardeiul gras, telina, cartoful si restul legumelor.
Zilele 22, 23, 24, 25
Masa de la ora 10 – Piure de fructe. Incepem sa introducem un nou fruct. In prima zi se ofera doar 2 lingurite din alimentul nou.
Masa de la ora 12.30 – Supa de legume/Piure de morcov + patrunjel + 2 lingurite dovlecel. Completam cu LM sau LP. Cat timp introducem un nou fruct nu se mai introduc legume noi sau alte alimente.
Zilele 26, 27, 28, 29, 30
Masa de la ora 10 – Piure de fructele permise in functie de varsta. Piureul va fi din maxim 3 fructe diferite si se incearca sa nu se ofere aceleasi fructe mai multe zile la rand.
Masa de la ora 12.30 – Supa de legume/Piure legume potrivite varstei la care incepem sa adaugam cate o lingurita de ulei de masline (copii au nevoie de grasimi bune).
La varsta de 7 luni
La masa de la ora 12 se va introduce galbenusul de ou respectand regulile de aici. Asteptam 4 zile si incepem sa introducem carnita de pui sau de curcan in piureul de legume la inceput cate un cubulet. Carnea se fierbe separat de legume.
Dupa ce introducem galbenusul de ou si carnita la masa de la ora 17 se poate introduce iaurtul si branza calcica.
Tot in aceasta perioada se introduc cerealele fara gluten: orez, mei, tapioca la masa de la ora 10 sau 17. Acestea se pot prepara cu apa sau cu lapte.
La varsta de 9-10 luni
Masa de la ora 10 – se pot oferi o varietate de fructe sau cereale.
Masa de la ora 12.30 – se ofera supa dintr-o varietate de legume simpla sau + galbenus de ou (o data pe saptamana) + carnita de pui, curcan sau vita (de 3 ori pe saptamana). Respectand regula celor 4 zile se va introduce si ficatul de pui.
Masa de la ora 17 – se poate oferi un iaurt, branza calcica sau cereale.
Dupa 8 luni se adauga in piureul de legume si: mazare, fasole verde, broccoli, cartof alb, linte. Consulta aici tabelul alimentelor.
Tot dupa 8 luni se introduc respectand regula celor 4 zile cerealele cu gluten: grau, orz, ovaz, secara pe rand.
Dupa varsta de 1 an
Copilul va avea introduse in alimentatie destul de multe alimente astfel incat pot fi oferite 3 mese solide si 2 gustari. Mesele de lapte matern si lapte praf vor fi in continuare o parte importanta din alimentia copilului mic.
Dupa varsta de 1 an se va introduce albusul de ou, pestele, laptele de vaca, mierea, citricele si alte alimente cu risc crescut de a produce alergii sau probleme digestive. Dupa varsta de 3 ani se pot introduce: fructele de mare, carnea de porc, gasca, rata, oaie, iepure.
Diversifcarea se incepe cu lingurita. Atunci cand copilul este receptiv incercati sa oferiti din timp bucatele de alimente moi.
Sfaturi pentru diversificare fara probleme
De asemenea, atunci cand se incepe introducerea alimentelor solide este important sa se tina seama de recomandarile facute pentru fiecare varsta in parte, respectarea unei pauze de cateva zile intre alimente diferite dar este bine sa fim atente si la combinatiile dintre alimente. Exista alimente care se potrivesc foarte bine impreuna iar altele, in schimb, daca sunt asociate la aceeasi masa pot crea dificultati digestive.
In primul an cand copilul face cunostinta cu alte gusturi si sistemul sau digestiv incepe sa se adapteze la o altfel de hrana decat laptele este bine sa evitati anumite alimente:
- Citricele se vor oferi dupa 1 an. Se recomanda multa precautie si atunci cand se introduc capsunile, fructele de padure sau kiwi.
- In primul an se pot introduce si fructe uscate dar cu moderatie deoarece desi sunt hranitoare au efect laxativ.
- Legumele se ofera preparate termic si nu crude cel putin pana la varsta de 1 an. Puteti opta pentru fierbere, aburi sau cuptor
- Desi sfecla rosie si spanacul se pot oferi inainte de 1 an se limiteaza consumul la cantitati mici datorita continutului ridicat de azot.
- Cartoful alb si rosia se vor oferi de asemenea cu moderatie deoarece fermenteaza si sunt mult mai potrivite mai tarziu.
- Sarea, zaharul si alte mirodenii nu ar trebui folosite in aceasta perioada si introduse, cu multa moderatie si dupa varsta de 1 an.
- Marul si morcovul sunt doua alimente indicate la inceputul diversificarii alimentatiei. Sunt usor aceptate de copii si nu provoaca alergii. Se va incerca pe cat posibil variante bio de fructe si legume. Este important sa alegeti fructe si legume coapte si gustoase, preferabil de sezon.
- Cerealele pentru bebelusi pot fi adaugate mai degraba in piureurile de legume decat in cele de fructe.
Tu dupa ce schema de diversificare ai introdus alimentele solide la bebelusul tau?