Cat timp va dura alaptarea poti intampina si unele neplaceri. Uneori sanii se infunda cu lapte, se intareasc si devin durerosi. In aceste momente este important sa nu renunti la alaptare si sa stii cum sa depasesti.
La inceputul alaptarii multe femei au o senzatie de usturime sau arsura la nivelul sfarcurilor. Din acest motiv trebuie sa fii atenta la sfarcuri. Umezeala sau pielea prea uscata poate provoca dureri. Cea mai simpla solutie este sa lasi sfarcurile sa respire sau sa lasi lapte pe ele si sa astepti sa se usuce.
Daca sanii nu sunt goliti prin supturi frecvente de catre bebelus canalele mamare se pot infunda avand ca rezultat sani tari si durerosi.
La 2-3 zile dupa nastere cand apare laptele sanii devin foarte plini, grei si sensibili.
Acest moment este cunoscut ca „furia laptelui” sau angorjarea primara. Mameloanele pot parea aplatizate din cauza cresterii in volum a sanilor. Angorjarea autentica poate sa apara oricand in timpul alaptarii si se se caracterizeaza prin:
- Disconfortul si tumefierea sanilor;
- Dureri acute si continue;
- Amorteala si intepaturi in brate si degete;
- Cresterea temperaturii;
- Dificultate de a extrage laptele chiar si cu o pompa.
Aceasta neplacere poate fi inlaturata incurajand bebelusul sa suga mai des facilitand astfel golirea sanului. De ajutor ti-ar putea fi si o pompa de san.
Dupa cateva zile de alaptare se pot forma pe sfarc sau areola rani cunoscute sub numele de ragade. O cauza a ragadelor sunt pielea uscata si umezeala dar si o tehnica gresita de alaptare.
5 sfaturi pentru a preveni ragadele:
- Aseaza bebelusul la san corect. El trebuie sa tina in gura cat mai mult din san, inclusiv sfarcul si o mare parte a areolei;
- La sfarsitul suptului usuca bine sfarcurile. Daca este posibil stai putin cu ele la aer.
- Evita frecarea sfarcului de haine purtand sutien;
- Spala sanii cu un sapun cu ph neutru sau chiar fara sapun. Glandele de pe areola secreta o substanta lubrifianta cu rol de mentinere a supletii mamelonului prevenind uscarea;
- Aplica dupa fiecare supt o crema speciala pentru sani;
O alta neplacere in timpul alaptarii dar care debuteaza brusc este mastita.
Mastita este o infectie a sanului si se caracterizeza prin simptome precum: prezenta unei zone dureroase la palpare insotita de febra, frisoane, dureri de cap si chiar varsaturi. Ca si cum ai avea o raceala puternica sau gripa. In acest caz trebuie sa mergi la un consult de specialitate cat mai repede. Chiar daca ti se va prescrie un antibiotic acest lucru nu inseamna ca vei intrerupe alaptarea.
In timpul alaptarii poti preveni intarirea si infundarea sanilor urmand cateva sfaturi simple:
- Maseaza sanul in timp ce alaptezi de la baza la mamelon. Aceasta manevra face ca laptele din toate canalele mamare sa curga si sa nu se infunde.
- Unge sanii cu o crema grasa pe care o folosesti si pentru bebelus si maseaza sanii de indata ce simti ca incep sa se intareasca.
- Foloseste o pompa de san.
- Daca simti sanii incarcati aplica comprese reci (nu de la congelator) pe san, timp de 5-10 minute;
- Sutienul de alaptat trebuie sa-ti fie leger, sa nu te stranga sau sa fie larg. Este indicat sa ai cel putin doua.
- Daca folosesti tampoane de san intre alaptari alege o marca de calitate. Acestea trebuiesc schimbate imediat ce au fost imbibate cu lapte deoarece in caz contrar ar putea provoca infectii.
- Un nivel crescut de oboseala poate avea ca efect intarirea sanilor. Dupa ce bebe a supt dormi si tu cu el cat poti de mult.
Te-ar mai putea interesa:
De ce e bine sa alaptezi?
Cum trecem fara panica peste puseele de crestere?
Alaptarea dupa reintoarcerea la viata profesionala
Intarcarea naturala – un proces natura desi lent
Proba cantarului – unul din dusmanii alaptarii