Femeile insarcinate beneficiaza de concediu de maternitate inainte si dupa nastere in conditiile in care au contribuit la fondul national de asigurari de sanatate, cu plata indemnizatiei aferente.
Concediul de maternitate este acel concediul de care beneficiaza femeile insarcinate, conform OUG 158/2005, in doua situatii:
- Inainte de nastere – Concediu prenatal
- Dupa nastere – Concediu postnatal
Care este durata concediului de maternitate?
Femeile insarcinate au dreptul la o perioada de 126 de zile calendaristice la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care au incetat plata contributiei de asigurari sociale, din motive neimputabile lor, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.
Pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate, asigurata trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minim 1 luna realizat in ultimele 12 luni anterior primei zile de concediu medical inscrise in certificatul medical.
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioda de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pre si post natal se pot compensa intre ele?
Da. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Daca nu doresti sa beneficiezi de cele 126 de zile de concediu de maternitate, legea te obliga sa accepti cel putin 42 de zile din acest concediu, dupa nastere.
Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina incepand cu luna a 6-a de sarcina.
Care este cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate?
Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical.
De retinut este faptul ca indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat si nu este impozabila, angajatorul nu are obligaria de a plati contributiile obligatorii, cu exceptia cotei pentru CAS.
Calculeaza si tu indemnizatia de maternitate
Pentru nelamuriri sau completari legate de probleme legislative in sarcina va rugam sa folositi sectiunea Intrebari si Raspunsuri. Un consultant pe probleme de resurse umane va poate raspunde la intrebari.
De retinut: Concediul medical prenatal se acorda in exclusivitate pentru sarcina, si nu pentru afectiuni ce pot interveni pe parcursul sarcinii. Daca problemele medicale au intervenit inainte de a intra in concediul de maternitate, medicul poate elibera un certificat medical privind starea de incapacitate de munca, ce da dreptul la un concediu medical obisnuit. Acest concediu este diferit de concediu de maternitate prenatal. Citeste mai multe despre concediul de risc maternal