In ceea ce priveste inceperea diversificarii alimentatiei la bebelusi trebuie sa tinem cont atat de regula generala trasata de specialisti si care este valabila pentru toti bebelusii dar si de semne particulare care ne pot arata ca un bebelus este pregatit pentru inceperea diversificarii uneori mai devreme alteori mai tarziu decat “standardul” de 6 luni recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Regula generala este ca sistemul digestiv al copilului nu este pregatit pentru alte alimente solide decat lapte matern sau lapte praf mai devreme de minimum 5 luni, cel mai sigur este sa se inceapa diversificarea la 6 luni. O parte din doctori atrag atentia ca atunci cand ne referim la „6 luni” acestea ar trebui sa fie luni implinite! Pe de alta parte diversificarea intarziata poate afecta dezvoltarea copilului. Sa aflam ce ne recomanda societatile de pediatriei internationale.
6 semne ca bebelusul este pregatit pentru diversificarea alimentatiei
Legat de momentul introducerii primului aliment solid numit si deiversificarea alimentatiei este important de retinut:
- NU se incepe inainte de varsta de 4 luni (in niciun caz).
- diversificarea se incepe in perfecta stare de sanatate a sugarului (se merge la pediatru inainte).
- in prezent OMS recomanda diversificarea sa inceapa la 6 luni indiferent de modul de hranire a sugarului la san sau cu formula de lapte in functie de starea de sanatate si curba de dezvoltarea a copilului de la nastere.
- The European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition (
ESPGHAN) recomanda diversificarea bebelusilor intre 17 si 26 saptamani de viata. - American Academy of Pediatrics recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni.
Sa vedem care sunt indiciile particulare care ne arata faptul ca bebelusul este pregatit pentru inceperea diversificarii alimentatiei:
Copilul poate sta in fund fara sprijin.
Acest lucru ii permite copilului sa stea comod intr-un scaunel de masa special pentru bebelusi, intr-o pozitie confortabila si favorabila digestiei, nu sprijinit in echilibru precar printre perne sau in carucior, cum din pacate fac unii parinti.
Copilul nu mai saliveaza atat de des.
Acest fapt indica faptul ca bebelusul a invatat sa-si inghita saliva deci va putea inghiti si alimente. Exceptie fac momentele de aparitie a cate unui dinte, cand majoritatea copiilor vor saliva abundent oricum.
Copilul nu mai are reflexul de a impinge mancarea din gura cu ajutorul limbii.
Acest reflex il ajuta pe copil sa previna sufocarea in primele 4 luni si se diminueaza intre 4 si 6 luni permitand copilului sa mestece si sa inghita alimente cu usurinta.
Copilul se arata interesat de mancare, este atras si interesat de ceea ce este in farfuria parintilor.
Atentie! Doar luat separat acesta nu este un semn relevant deoarece majoritatea bebelusilor au tendinta sa duca obiecte la gura, fara ca acest lucru sa insemne ca e pregatit pentru alimente solide.
Copilul a crescut semnificativ in greutate de la nastere.
Majoritatea expertilor spun ca bebelusul este pregatit pentru inceperea diversificarii cand isi dubleaza greutatea de la nastere, dar in niciun caz inainte de 4 luni!
Copilul nu se mai satura doar cu lapte matern sau cu lapte praf
Acesta este un semn care poate fi inselator, deoarece si la 3 si la 4 luni apare cate un puseu de crestere cand bebelusul da impresia ca nu se mai satura cu lapte, dar este trecator, dureaza cateva zile si nu necesita inceperea diversificarii.
Cel mai bine este sa verificam prezenta acestor semne in ansamblu, nu doar a unuia dintre ele, astfel vom incepe diversificarea atat conform indicatiei specialistilor (nu inainte de 5-6 luni) cat si in functie de particularitatile copilului.
CITEȘTE ȘI: Totul despre PUSEUL de CREȘTERE la BEBELUȘI
5 Semne false care indica gresit ca bebe este pregatit de diversificare
Exista si semne false ca bebe este pregatit sa inceapa diversificarea si pe care ar trebui sa le ignori. Acestea sunt:
- treziri nocturne
- ritmul de crestere in greutate se modifica
- bebe plescaie din buze
- bebe nu mai adoarme dupa masa de lapte matern sau lapte praf
- bebe are deja dinti de lapte.
Dupa ce semne te-ai ghidat atunci cand ai inceput diversificarea alimentatiei? La cate luni copilul tau s-a aratat pregatit pentru inceperea introducerii alimentelor solide? Ce recomandari ai primit de la pediatru?
CITESTE mai mult DESPRE DIVERSIFICARE
Riscuri în autodiversificarea bebelușului – Răspunsurile specialiștilor
Autodiversificare sau diversificare clasică cu lingurița? Beneficii pentru bebe
Diversificarea copilului cu risc de alergii alimentare
Diversificarea naturala BLW (Autodiversificarea)
Diversificarea la bebeluși | Ghid pentru mămici + Recomandări OMS și de la pediatru
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.