- Greseli legate de somnul bebelusului
- Greseli legate de alimentatia bebelusului
- Greseli legate de siguranta bebelusului
- Dezvoltarea bebelusului – Greseli des intalnite
- Greseli legate de relatia de cuplu
Oricât de multă informație, pregătire emoțională și bune intenții ar avea părinții începători, greșelile sunt inevitabile. Ele vin uneori din necunoaștere, alteori din oboseală sau din dorința de a urma sfaturile celor din jur. Dar ceea ce contează cu adevărat este să fim conștienți de acele greșeli care ar putea pune în pericol sănătatea sau bunăstarea copilului și să ne străduim să le evităm. Fie că este vorba despre somnul bebelușului, alimentație, siguranță sau relația de cuplu, fiecare pas greșit ne învață ceva prețios. Iubirea și grija rămân cele mai importante călăuze în această călătorie.
Greseli ale parintilor legate de somnul nou-nascutului
Asteptarea ca bebelusul sa doarma toata noaptea
Multi parinti traiesc sub impresia filmelor in care nou-nascutul este pus la el in patut, in camera lui, i se porneste caruselul si este lasat acolo sa doarma linistit toata noaptea. Nimic mai gresit si mai nefiresc! Un nou-nascut va avea cel putin cateva treziri pe noapte, e in instinctul sau de supravietuire, el trebuie hranit pentru a nu se deshidrata in primul rand. In afara de asta bebelusul resimte foamea repede, alaptat fiind, caci laptele matern se digera rapid. Trezitul noaptea il fereste de sindromul mortii subite, este un mod de a preveni apnea care poate fi specifica bebelusului, il ajuta in adaptarea la viata extrauterina, ii asigura confort. Este si nerealist si nociv ca parintii sa il lase sa doarma toata noaptea mai ales singur intr-o incapere, cand nou-nascutul este atat de fragil. CITEȘTE ȘI: Bebe s-a născut! Nevoile bebelușului născut la termen
Convingerea ca trebuie sa existe o rutina a somnului
Exista intre parinti impresia gresita ca nou-nascutul trebuie sa fie previzibil si de-a dreptul ordonat in actiunile sale, sa doarma la aceleasi ore in timpul fiecarei zile, sa aiba toate somnurile diurne cam de aceeasi durata, sa adoarma seara la aproximativ aceeasi ora. Acesti parinti se panicheaza sau se simt frustrati sau nervosi daca vad ca bebelusul are propriul program care lor li se pare haotic si au impresia ca nu pot tine pasul cu el. Nu trebuie sa va intrebati “unde ati gresit” nici sa va ambitionati sa instituiti o rutina pe care copilul sa o accepte ci sa acceptati ca el are ritmul sau propriu si chiar daca voua vi se pare “dezorganizat” el stie mai bine cand si cat e bine pentru el sa doarma.
Citește pe larg despre: ȘCOALA somnului pentru bebeluși
Supraincalzirea copilului sau a camerei in care doarme
Aceasta obisnuinta este un lucru foarte periculos care poate fi o cauza a sindromului mortii subite. Nu infofoliti copilul la somn, nu il infasati in material prea gros, impermeabil, prea strans, nu-l tineti cu caciulita in casa, nu faceti caldura excesiva in camera.
Crearea unor ritualuri de somn care acum par simple dar mai tarziu vor fi problematice
Multe mame, pentru a evita obisnuinta copilului de a adormi la san, inventeaza alte ritualuri care pe moment li se par mai simple. Inainte sa va obisnuiti bebelusul sa doarma leganat pe picioare, dansat pe muzica, plimbat in brate, ganditi-va ca pe masura ce va creste va fi tot mai greu si veti ajunge sa regretati ca ati intervenit dezvatandu-l sa adoarma simplu, la san, la orizontala!
Greseli legate de alimentatia bebelusului
Pe primul loc se afla greselile legate de alaptare. Multe mame nu se informeaza din timp sau cred in tot felul de sfaturi nadecvate, nu au sustinerea doctorilor si a familiei si atunci fac numeroase greseli care intr-un final pot duce la esecul alaptarii.
Ca un scurt rezumat evitati aceste greseli in alaptare:
Alaptarea la program si nu la cerere.
Intreruptul prematur al alaptarii pe timpul noptii (se poate face si dupa 1 an daca asa simte nevoia copilul).
Suplimentarea cu lapte praf cand nu este cazul.
Proba suptului cand nu este absolut necesar si in majoritatea cazurilor nu este!
Suprastimularea productiei de lapte prin mulgere.
CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării
La fel de frecvente sunt si greseli legate de diversificare
Diversificare precoce.
Introducerea sucurilor pentru diverse “probleme” inca de la cateva saptamani.
Nerespectarea unui interval de cateva zile intre alimente diferite.
Fortarea bebelusului sa manance.
Hranirea prin diverse tertipuri.
Introducerea unor alimente prea devreme, graba de amanca copilul cat mai multe din meniul familiei.
Oferirea unor alimente nepotrivite cu varsta.
Scoaterea meselor de lapte matern odata cu inceputul diversificarii desi copilul trebuie sa faca asta singur, cand e pregatit.
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
FRUCTELE
LEGUMELE
CEREALELE
CARNEA
ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
Greseli legate de siguranta bebelusului:
Obiectele din patutul copilului.
Lasarea pernelor, paturicilor, animalelor de plus sau a altor diverse obiecte in preajma copilului, ele punand copilul in pericol de sufocare sau ranire;
Lasarea copilului singur, nesupravegheat.
Lasarea bebelusului singur in casa in ideea ca doarme si aveti impresia ca puteti da o fuga pana la alimentara!! Poate fi o greseala fatala, in niciun caz un parinte nu trebuie sa-si asume asemenea riscuri!
Neglijenta in privinta medicamentatiei.
Nu dati unui bebelus medicamente dupa ureche, dupa sfaturile vecinei care a crescut 3 copii. De asemenea nu utilizati “leacuri babesti” fara sa va informati temeinic asupra eventualelor riscuri. Nu va jucati cu febra la bebelusii foarte mici, ei trebuie vazuti neaparat de doctor. Cititi cu atentie prospectele medicamentelor pentru a vedea daca sunt adecvate varstei si pentru a respecta dozajele!
Plasarea bebelusului in dispozitive neomologate sau lipsit de supraveghere.
Copiii mici se pot accidenta usor daca sunt lasati singuri in balansoar, pe masa de infasat, in premergator. Afla de aici de ce premergatorul descurajeaza mersul
Neluarea masurilor de siguranta la drum cu masina.
In niciun caz nu porniti fara dispozitive de siguranta adecvate! Multi parinti cred ca la un drum scurt nu este nevoie de scoica auto sau de scaun auto si nu e mare lucru daca tin copilul in brate in masina. Evitati in totalitate asemenea situatii care pun copilul intr-un risc enorm!
Greseli legate de cresterea bebelusului in general
Exista parinti care sunt extrem de panicosi inclusiv fata de lucruri absolut banale si benigne la un bebelus, cum ar fi sughitul, regurgitatul, salivatul. Altii tind sa fie prea “relaxati” si cand bebelusul da semne evidente de boala sau alte probleme.
Unii asculta prea mult de ceilalti in loc sa-si urmeze instinctul si ajung sa nu ia bebelusul in brate “ca sa nu se invete asa”, sa il lase sa planga “ca sa faca plamani” sau ca sa nu “devina rasfatat”. Alti parinti citesc mult prea multa informatie pe teme de parenting si ajung sa nu o mai discearna sau sa nu stie ce cale sa urmeze, altii nu citesc deloc si merg pe principii care s-au dovedit a fi depasite si neadecvate.
Unii parinti sunt extrem de influentabili, altii foarte siguri pe sine pana la incapatanare in ciuda unor evidente. Trebuie gasita o cale de echilibru cu care parintii sa fie impacati iar copiii fericiti. CITEȘTE ȘI DESPRE: 10 greșeli ale părinților care pot afecta dezvoltarea copilului
Greseli legate de relatia de cuplu dupa aparitia copilului
Unii parinti considera ca e vital sa isi reia modul de viata anterior cat mai repede si nu isi dau seama ca pentru o perioada copilul trebuie sa fie o prioritate absoluta. Altii considera ca trebuie “sa se sacrifice” si nu mai fac ani de zile altceva decat sa se ocupe strict de copil, neglijandu-se atat pe sine cat si relatia de cuplu. Trebuie sa acceptati ca o perioada nimic nu va mai fi ca inainte: nici casa ordonata, nici mancarea gata la timp, nici viata sexuala ca inainte, nici timp liber la dispozitie dar in acelasi timp NU trebuie sa ignorati relatia cu partenerul si sa continuati sa comunicati si sa fiti la fel de implicati in viata noului membru al familiei, sprijinindu-va reciproc. Aceste 7 semne sunt un semnal de alarmă că divorțul e aproape!
Tu in ce greseli ale parintilor incepatori te recunosti?
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelusului pe saptamani
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.