Vara vine la pachet cu multă bucurie, cu vacanțe, veselie, momente plăcute petrecute în familie. Dar există şi bătăi de cap cu care nu te delectezi în restul anotimpurilor: praf, insecte, caldură sufocantă, iar lista poate continua. Mai mult decât atât, atunci când toată lumea se distrează, când e soare afară şi o vreme minunată pentru plajă sau drumeţii, e puţin probabil să mai ai chef de spălat vasele, de dat cu aspiratorul sau de o mulţime de treburi casnice care consumă atât de mult timp.
În continuare, am hotarât să îţi propunem câteva trucuri care ar putea să îţi facă vara mai plăcută.
Clorul dezinfectează piscinele. Și jucariile de apă!
Nu e musai să cumperi cine ştie ce soluţii megasofisticate și superscumpe pentru a întreţine jucăriile pentru apă. O soluție preparată din doua ceşti de clor la 4 litri de apă este ideală pentru a dezinfecta jucăriile pentru plajă, de la cele mai simple găletuşe şi stropitori, până la accesoriile de înot. Odată ce le-ai curăţat temeinic, nu îţi rămâne decât să le clăteşti cu apă curată şi să le usuci cât mai repede, la aer curat.
Oţetul şi mobilierul de grădină
Invariabil, după o depozitare de câteva luni bune, mobilierul de grădină ajunge să formeze discrete pete de mucegai. Umple o sticla cu pulverizator cu oţet alb şi pulverizează pe suprafaţa mobilei, apoi las-o să se usuce la aer. Odată expusă la soare, în spaţiul bine ventilat al grădinii, riscul de reapariţie este minim.
Te enervează furnicile?
Furnicile pot fi o mare bătaie de cap, atât în grădină, cât mai ales când îşi croiesc drum la noi în locuinţe. Nu e nevoie să foloseşti substanţe toxice pentru a le îndepărta; cafeaua pare să fie foarte eficient. Găseşte locul prin care se infiltrează în locuinţă şi presară puţină cafea măcinată sau chiar zaţ de cafea; conţinutul mare de azot al acesteia e nociv pentru furnici, care te vor ocoli pe viitor.
CITEȘTE ȘI: Primul ajutor în caz de înțepături sau mușcături de insecte la copii
Tu cât de uşor cureţi grătarul?
Grătarul de grădină este des folosit vara. Şi enervant de curăţat de toată acea grăsime arsă. Pentru ca pregătirea următorului grătar în grădină să se facă mai uşor, odată ce ai terminat de gătit iar cărbunii sunt încă aprinşi, acoperă grătarul cu o bucată de folie de aluminiu dacă ai un model de grătar cu capac, cu atât mai bine, îţi recomandăm să închizi şi capacul. Atunci când intenţionezi să găteşti iar, mototoleşte folia de aluminiu şi freacă cu ea grătarul, care se va curăţa foarte rapid de resturile de data trecută.
Pudra de talc şi nisipul de pe plajă
De câte ori te-ai întors de la plajă şi ai găsit o tonă de nisip printre lucruri? Atunci când copiii, sau chiar tu, sunteţi plini de nisip care nu se scutură cum trebuie, puţină pudră de talc te poate ajuta să scapi de el. Absorbind excesul de umezeală, ea face ca nisipul să fie mult mai uşor de curăţat.
Folie cu bule pentru băuturi reci
Dacă înveleşti băuturile reci în folie cu bule, aceasta va acţiona asemeni unui izolator termic şi va întârzia încălzirea acestora. O poţi folosi şi pentru sandvişuri sau pentru alimentele congelate, inclusiv pentru a transporta îngheţata în bună stare.
Folia de aluminiu și înghețată la cornet
Vara înseamnă înghețată; dar pentru părinţi, îngheţata celor mici înseamna în general un mormal de şerveţele umede pentru a descleia copilul, plus o tonă de pete rebele. Poţi preveni asta învelind partea de jos a cornetului de îngheţată – sau a feliei de pepene.
Cum depozitezi accesoriile de camping?
Principalul duşman al corturilor şi al sacilor de dormit este umezeala. Ştii cum poţi să o ţii la distanţă? Pune silicat pentru litiera pisicii într-o şosetă şi strecoara şoseta în husa cortului sau a sacului de dormit.
Unde păstrezi hârtia igienică atunci când campezi?
Dacă ai organizat câteva excursii cu cortul, ştii deja că hârtia igienică are talentul de a se umezi repede. O poţi păstra în cutii goale de cafea pentru a le feri de vremea rea, sau în situaţiile în care călătoreşti pe apă.
CITEȘTE ȘI: 27 activități amuzante și educative pentru copii, VARA
Uşile care se trântesc
Locuieşti la casă şi vrei să ţii uşa larg deschisă pentru a lăsa aerul curat de vară să pătrundă în interior. Dar geamurile sunt şi ele deschise şi la fiecare adiere de vânt, uşa se izbeşte şi se închide. Poate că ai la îndemână un opritor dedicat, şi în acest caz suntem siguri că îl foloseşti deja. Sau poate că nu ai acest accesoriu, caz în care poţi rezolva problema rapid cu ajutorul unui… simplu şlap.
Amidonul și bezelele
Ai planificat un foc de tabără la care să coci nişte bezele şi te-ai trezit cu ele lipite şi imposibil de readus la forma originală? O linguriţă de amidon pusă în punga pe care o vei agita apoi bine îţi poate rezolva problema, absorbind excesul de umezeală. Pentru a evita pe viitor problemele, depozitează bezelele în recipiente închise etanş sau bagă-le la congelator.
Sucul de lămâie împotriva petelor
Sigur că a fost plăcut şi amuzant să culegi fructe de pădure direct de pe rug, dar uită-te un pic cum arată mâinile tale acum. Nu-i nimic, se pare că dacă te clăteşti pe mâini cu un pic de suc de lămâie nediluat, aştepţi câteva minute şi apoi te speli cu apă şi săpun , petele vor dispărea.
Ziare şi mirosuri neplăcute
Ai scos trollerul din balcon şi ai constatat că are un miros neplăcut? Sau poate ai nişte cutii de plastic care miros urât. Se pare că dacă pui în ele nişte ziare pe care le închizi acolo timp de 3 – 4 zile, mirosul va dispărea.
Peria pentru nisip
Dacă ai remarcat şi tu că de fiecare dată când pleci de pe plajă, maşina ta este plină de nisip, este momentul să strecori în maşină o perie. Sau, în geanta de plajă, un penson mai mare. Cu ajutorul lor poţi scutura nisipul de pe o mulţime dintre accesoriile de plajă, astfel încât maşina să rămână ceva mai curată.
Tu ce astfel de trucuri practice mai cunoşti, care îţi sunt de ajutor mai ales pe timp de vară?
CITEȘTE ȘI: 12 pericole de care să îl ferești pe copilul tău când se încălzește vremea