Cum poate fi înfricoșător timpul petrecut împreună cu nou-născutul? Da, se poate! Atunci când îl iei prima oară în brațe, la tine acasă, unde nu mai există personal medical și oameni care se pricep în jurul tău, experiența poate fi destul de înspăimântătoare. Desigur, există cărți citite și instinct matern, dar acestea nu compensează lipsa de experiență. Iată, așadar, câteva dintre cele mai generatoare de panică momente din viața unei mămici începătoare.
#1 Tăiatul unghiilor.
Degețelele lui bebe sunt atât de mici, iar unghiuțele și mai mici, aproape transparente, încât e greu să le vezi, darămite să le mai și tai cu precizie. Și e nevoie de precizie, nu glumă, pentru că orice colțișor rămas va fi folosit cu pricepere și îndemânare de bebe pentru a-și zgâria fățuca perfectă, în timpul mișcărilor nu neapărat controlate pe care le face.
Și, că veni vorba despre mișcări necontrolate… Știi că bebe se și foiește în timp ce îi tai unghiuțele, nu-i așa..?
Citește pe larg despre: Cum tăiem corect unghiile bebelușului
#2 Prima sesiune adevărată de alăptare.
Asta are loc de obicei în maternitate, în timp ce o asistentă competentă te privește cu ochi de vultur să vadă cât de bine te pricepi să îl ghidezi pe bebe, plângăcios, flămând și agitat, către sân. Nici tu, nici bebe nu ați mai făcut asta niciodată, și e un pic dubios faptul că o altă femeie stă lângă tine cât ești pe jumătate despuiată, dar nu face nimic, trebuie să demonstrezi că știi ce înseamnă o atașare corectă.
Da, da, cel mai probabil asistenta îți va arăta cum să masezi sânii ca să iasă laptele mai ușor și, foarte probabil, te va și strânge bine de măcar unul dintre ei, ca să demonstreze că ai lapte. Citește pe larg despre: Alăptare după cezariană
#3 Primul plânset adevărat al lui bebe.
Știi la ce mă refer? Nu la scâncetele alea pe care le auzi când trebuie să schimbi scutecul, sau să alăptezi. Nuuu, la primul plâns adevărat, cu gura larg deschisă și plămânii plini, care face să îți răsune nu doar timpanele, ci și creierii, mai ceva ca o alarmă antiaeriană. Instantaneu te întrebi ce s-a întâmplat, ce îl doare, de ce îl doare, ce poți să faci, cum faci să se oprească toate astea, cât de repede poți să ajungi la medic. Panică în toată regula, da. Citește pe larg despre: Cauzele crizelor de plans la bebeluși si metode care pot preveni apariția colicilor
#4 Prima baie acasă.
Habar nu aveai cât de alunecoși sunt bebelușii atunci când s-au udat. Adaugă săpun la ecuația asta. Și măcar o mână cu care să îl speli. Și cu care să îl clătești. Și plâns în toată regula când îl dezbraci, și apoi o nouă serie de plânsete disperate când îl scoți din apă. Îi e frig? cald? foame? Îi mai fac masaj? Pot să fac masajul altădată, când e mai vesel? A tăcut în prosop, îl mai îmbrac? O, Doamne, câte alegeri!
Citește pe larg despre: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului
#5 Prima curățare a nasului.
Hmmm. Pompița asta nu scoate nimic. Să îl încerc pe ăsta, în care trag cu gura? …mucii lui bebe? Știu că are filtru, dar totuși… Ce? Batista bebelușului e, de fapt, un tub care se pune la aspirator? Să îi scot mucii cu aspiratorul? Sigur nu îi ies și creierii pe acolo? Să testez mai întâi pe mine, să verific, creierul meu și-așa e terci de la nesomn. Și asta ar trebui să fac în fiecare zi? E drept, zgomotul aspiratorului e cel mai bun cântec de leagăn… Citește pe larg despre: Cum aspirăm corect secrețiile nazale ale bebelușului?
#6 Îmbrăcatul și dezbrăcatul.
Bebelușii par niște ființe foarte fragile. Dacă eu țin mânuța asta subțire ca să o ghidez prin mânecă, și el trage în același timp, sigur nu se întâmplă nimic? Cum adică, ce să se întâmple? La Barbie mai rămâneam cu câte un picior în mână când o îmbrăcam… Da, știu că nu e Barbie, dar chiar și așa… Dacă îi rup gâtul cu bluza asta strâmtă, când i-o trag pe cap?
Citește pe larg despre: 10 Remedii împotriva apariției iritației de scutec, cum să avem bebelușul sănătos și fericit
#7 Primul drum cu mașina spre casă.
Oare stă bine în scoica aia? Pare cam adunat. Mai respiră? Nu e prea cald în mașină? Oare nu îi e frig? Centurile sunt puse corect? Centurile mașinii sunt prinse bine? Nu mergem prea repede? Câtă aroganță, să îți închipui că ești în siguranță în conserva asta mișcătoare..!
#8 Să conduci singură cu bebe în mașină.
Nu, nu doar prima oară, de fiecare dată. Oare ce face acolo? Oare cât de des trebuie să mă uit la el? Cât de des ar trebui să opresc să îl verific? Oare se poate strecura afară din centuri? Dar dacă regurgitează fix atunci și se îneacă? Dacă începe să plângă și eu nu am unde să opresc?
#9 Prima ieșire la cumpărături cu bebelușul alăptat.
Ce faci când ești la coadă la supermarket, cu bebe flămând și care nu mai are răbdare? Unde îl alăptez, pe o bancă în mall? În fața magazinului? Ce spun dacă mă ia cineva la mișto? Oare se vor uita oamenii lung la mine? Ce mă fac dacă se apucă cineva să comenteze? Nu pot nici să țin bebelușul flămând. Nu vreau să merg la baie să alăptez, nu e chiar locul ideal ca să faci asta.
Citește pe larg despre: 6 REPLICI de care NU are nevoie o mamă la început de drum în ALĂPTARE
#10 Prima utilizare a sistemului de purtare ergonomic.
Ok, asta chiar este înspăimântător și cred că e o treabă pentru doi oameni, cel puțin. Cum să îl țin? Cum să închei toate curelele alea? Cum să fiu sigură că nu aluneca? Poate cădea într-o parte? Cum fac reglajele? De ce se lasă? Atât de sus trebuie să stea? Cum să îl alăptez aici, nici măcar nu ajunge la sân. Dacă adoarme, oare mai are loc să respire?
Citește pe larg despre: Sistemele de purtare pentru bebeluși
#11 Prima oară când găsești lapte brânzit pe sub bărbia bebelușului.
Mai ales dacă ești în public, e minunat. Adică e greu de imaginat vreo altă circumstanță în care să te mai simți o mamă atât de denaturată, cel puțin la vârsta asta. Cum ai putea să explici că da, speli copilul în fiecare seară? Când a reușit să regurgiteze iar, și să îi curgă lăptic pe sub bărbie? De ce mi se întâmplă numai mie chestiile astea penibile? Citește pe larg despre: 15 semnale de alarmă ale nou-născutului care te trimit de urgență la medic!!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.