Există nenumărate zicale despre iubirea pe care numai inima mamei o poate purta, despre sacrificiul matern, despre legătura specială dintre o mamă și copilul ei. Și există și 10 adevăruri psihologice despre mame pe care te invităm să le descoperi în rândurile următoare.
Rezistența la stres se moștenește pe linie maternă
Mamele și bebelușii reacționează în mod asemănător la stres, inclusiv în ceea ce privește ritmul cardiac. Amy Kerivan, cercetător la Universitatea Stanford, a efectuat un studiu în timpul căruia a separat, pentru scurt timp, 36 mame de bebelușii lor în vârstă de 9 luni.
Deloc surprinzător, această despărțire a determinat stres atât la mame cât și în rândul bebelușilor, stres reflectat în creșterea frecvenței cardiace. În mod surprinzător, pulsul fiecărei mame era identic cu pulsul copilului său, iar această observație s-a menținut până în momentul reîntâlnirii. Mamele care s-au descris ca fiind anxioase au reacționat mai puternic față de scurta despărțire, și același lucru a fost observat și la bebelușii lor. CITEȘTE ȘI DESPRE: 15 lucruri care m-au luat prin surprindere în primele săptămâni de viață ale bebelușului
Mamele creează empatia
În cadrul Universității Spaniole Jaume din Castellon, cercetătorul Juan Adrian a observat 41 mame care le citeau cărți ilustrate copiilor lor. Ulterior, ei au testat nivelul de empatie al copiilor, care aveau vârste cuprinse între 3 și 6 ani.
Un an mai târziu, experimentul a fost reluat, iar echipa de cercetători a remarcat că modul în care se exprimă și se manifestă mama are o influență puternică asupra gradului de empatie al copilului. Verbele „cred”, „știu”, „îmi amintesc” au un efect pozitiv: cu cât mamele le folosesc mai des, cu atât gradul de empatie al copiilor crește. CITEȘTE ȘI DESPRE: Modul de a gândi al mamei reprezintă un factor decisiv pentru dezvoltarea optimă a copilului
Lipsa iubirii materne determină probleme
Copiii care nu reușesc să formeze o legătură cu mamele lor suferă din acest motiv pentru tot restul vieții lor, iar afirmația este cu atât mai adevărată pentru băieți. Pasco Fearon este psiholog în cadrul Universității Britanice pentru Lectură și a analizat rezultatele a 69 studii în care au fost implicați aproape 6000 copii cu vârste mai mici de 12 ani.
Concluzia la care a ajuns a fost următoarea: dacă mamele nu reușesc să dezvolte o legătură de tipul atașamentului securizant în primii ani de viață ai copiilor lor, aceștia au un risc crescut de a dezvolta, mai târziu, probleme de comportament de tipul agresivității și ostilității. CITEȘTE ȘI: Bebelușii au nevoie de îmbrățișări pentru a fi sănătoși
Relația mamă – fiică trebuie să se bazeze pe încredere
Pare firească ideea că toți copiii au de câștigat în urma unei relații bazate pe încredere cu părinții lor. Totuși, un studiu efectuat de Eirini Flouri în cadrul Universității din Londra a demonstrat că lucrurile merg chiar mai departe de atât: încrederea oferită de mame este cea care determină drumul în viață al fiicelor. Cu cât mamele au mai multă încredere în abilitățile fiicelor lor, cu atât copiii vor crește mai încrezători în propriile abilități.
Flouri a evaluat aceste rezultate într-un studiu efectuat pe termen lung. În 1980, mamelor li s-a cerut să estimeze care urma să fie vârsta la care copiii lor (care aveau 10 ani la momentul respectiv) își vor încheia studiile. Decenii mai târziu, oamenii de știință au monitorizat parcursul profesional al copiilor și au demonstrat că, cu cât mamele au avut mai multă încredere în fiicele lor, cu atât acestea au avut venituri mai mari și vieți mai bine puse la punct. Aceste rezultate nu au putut fi extrapolate la relațiile dintre mame și fiii lor. CITEȘTE ȘI: Scrisoarea mamei către fiica ei
Mamele împrumută stilul de parenting al propriilor mame
Jonathan Vespa, cercetător în cadrul Universității Ohio, a evaluat răspunsurile oferite de 1113 americani în cadrul unor interviuri efectuate în mod regulat între anii 1979 și 1994. Vespa a observat că cele mai multe mame preiau stilul de parenting de la propriile lor mame.
O femeie care a fost adesea pălmuită în copilărie are o probabilitate mai mare de a reacționa la fel față de propriul copil. Femeile cărora li se citea mult în copilărie au tendința de a le citi mult copiilor lor. Nu s-a găsit o conexiune similară în rândul bărbaților și al copiilor lor.
Oamenii manifestă preferințe pentru rudele din partea mamei
Influența mamei se extinde, se pare, asupra relațiilor pe care le avem cu rudele. Joonghwan Jeon și David Buss de la Universitatea Texas au efectuat un studiu în cadrul căruia au intervievat 190 persoane în legătură cu relațiile pe care le au cu verișorii lor și cu disponibilitatea de a-i ajuta într-o situație de viață și de moarte. Repondenții s-au simțit mai apropiați de rudele din partea mamei și mai dispuși să le salveze viața acestora. Se pare că, aproape întotdeauna, legătura cu mama este mai puternică decât cea cu tatăl, iar acest lucru se extinde și asupra membrilor familiei.
Pentru mame, scutecele bebelușului sunt mai puțin dezgustătoare
Se pare că mamele sunt mai puțin deranjate de mirosul scutecului propriului copil, decât oricine altcineva. Trevor Case, cercetător la Universitatea Macquire din Australia, a cerut unui eșantion de 13 femei să miroasă scutecele celor 13 copii ai lor, fără să știe care era proveniența acestora. Ulterior, mamele au fost rugate să indice, pe o scară de la 1 la 10, cât de respingător li s-a părut mirosul.
Fără nici o excepție, participantele la studiu au considerat că scutecele propriilor copii au fost mai puțin respingătoare decât scutecele celorlalți bebeluși. CITEȘTE ȘI: Spune-mi cum arată casa ta, ca să-ți spun cât de stresată ești
Bărbații au nevoie să își aibă mamele în preajmă
Janice Compton și Robert Pollack sunt cercetători la Universitatea Michigan și au studiat opțiunile de viață ale bărbaților adulți americani, dar rezultatele obținute pot fi extrapolate și la alte state aflate în aceeași zonă de dezvoltare. Bărbații obișnuiți cu vârsta mai mare de 25 ani trăiesc la o distanță mai mică de 40 km de mamele lor. În cazul celibatarilor, această distanță scade la aproximativ 20 km. Citește și despre: Viața secretă a creierului copilului
Mamele sunt responsabile pentru dezvoltarea unui simț al limbii la bebeluși
Conform studiilor, se pare că încă din viața intrauterină, bebelușii sunt capabili să deosebească două limbi diferite. Janet Werker, cercetător la Universitatea British Columbia, a desfășurat un studiu în cadrul căruia a pus 30 bebeluși cu vârste între 0 – 5 zile să asculte fraze rostite în două limbi diferite, în timp ce a măsurat intensitatea cu care aceștia sugeau din suzetă – un indicator al intensității de reacție față de stimuli. Jumătate dintre bebeluși proveneau din mame bilingve care au vorbit atât în limba engleză, cât și în filipineză în timpul sarcinii, iar aceștia au arătat același nivel crescut de interes față de ambele limbi. Pe de altă parte, bebelușii care au fost expuși doar la limba engleză în timpul sarcinii au reacționat doar față de frazele rostite în engleză.
Mamele avocat care nu au copii sunt mai productive
Jean Wallace și Marisa Young din cadrul Universității Calgary au demonstrat că femeile care nu au copii sunt mai productive. Studiul s-a bazat pe numărul de ore lucrate și taxate de nu mai puțin de 670 avocați din Canada și a demonstrat că femeile fără copii au lucrat mai multe ore decât cele care erau mame, ceea ce nu este greu de imaginat din ce motive. Cu sau fără studii, impactul pe care mamele îl au în viețile copiilor lor este incontestabil. Totuși, rezultatele acestor cercetări scot în evidență unele situații uimitoare, care nu fac decât să confirme unicitatea relației mamă-copil.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
11 Clipe înfricoșătoare împreună cu nou-născutul pentru orice mamică la primul bebeluș
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.