Un copil curios, activ și sănătos se va lovi – este o regulă nescrisă și universal recunoscută. Desigur, un pupic de la mami alină aproape orice durere, dar uneori e nevoie de un pic mai mult decât atât pentru a contribui la vindecarea mai rapidă a rănilor. În acest articol poți afla cum să acorzi corect primul ajutor în caz de leziuni minore și cum să eviți ca micuțul tău să rămână cu semne.
Care e cea mai bună metodă de a trata o tăietură sau o zgârietură minoră?
Eu am mereu la mine o sticlă cu apă; spăl zgârietura pe loc, eventual pun un plasture dacă e într-o zonă foarte expusă la murdărie, și apoi ne ocupăm de ea acasă: o spălăm cu săpun, dezinfectăm cu Rivanol (care nu ustură) și pe cât posibil o lăsăm la aer să se usuce.
Aproape toate sângerările pot fi oprite prin aplicarea de presiune directă prin intermediul unui material textil curat, menținută 5 – 10 minute. Cea mai frecventă greșeală pe care o fac părinții este să oprească această presiune prea devreme.
Odată oprită sângerarea, spală rana în mod delicat cu apă și săpun timp de 5 minute. Dacă juniorul protestează și e consecvent în nemulțumirea lui, încearcă să îl bagi cu totul în cadă – se va bălăci și își va curăța singur rana. Această etapă reduce riscul de infecție și previne apariția petelor negre datorate de murdăria blocată sub piele. Odată rana curățată, aplică o cantitate mică de unguent sau cremă antibacteriană și acoper-o cu un pansament de dimensiuni mici până când se vindecă. Citește pe larg despre: Mâncărime, durere, risc de infecție? Soluții eficiente pentru tratarea înțepăturilor de insecte la bebeluși
De unde știu când e vorba despre o rană care trebuie cusută?
Eu bag mâna în foc că orice adult cu un dram de bun simț știe când trebuie să meargă la doctor cu copilul ca să-l coasă: când are o rană adâncă, ale cărei margini stau depărtate! Există câteva recomandări despre situațiile în care o rană accidentală a copilului s-ar putea vindeca mai bine și mai repede dacă este suturată:
Dacă tăietura a penetrat dincolo de toate straturile pielii;
Dacă marginile tăieturii sunt suficient de depărtate încât să fie vizibile mușchiul roșu sau grăsimea gălbuie de sub piele;
Dacă tăietura este mai lungă de 1.5 cm. Tăieturile mai mici de atât au șanse mai mari de a se vindeca rapid și frumos, deși sutura chirurgicală este recomandată și în cazul lor, dacă marginile sunt depărtate;
Dacă tăietura este localizată într-o zonă foarte vizibilă, de pildă pe față sau pe gât. Citește pe larg despre: Care este cel mai bun spray împotriva insectelor pentru bebeluși și copii? Sunt sigure pentru cei mici?
Care sunt opțiunile de tratament pentru rănile care au nevoie de sutură chirurgicală?
În prezent există mai multe alternative de a menține închisă o rană, printre care:
Lipiciul special pentru piele este utilizat încă din 1998 și este foarte popular. Se aplică la suprafața plăgii, când marginile acesteia sunt ținute cu mâna în poziție apropiată. E o alegere grozavă pentru tăieturile în linie dreaptă, complet nedureroasă și cu același efect ca și sutura cu fir clasică. Totuși, nu poate fi folosită în cazul rănilor aflate sub tensiune, deoarece lipiciul nu este suficient de puternic încât să anuleze forța aplicată de musculatură.
Benzile sterile sunt benzi adezive înguste care se aplică peste marginile tăieturii, pe care le vor ține sub o ușoară tensiune. Sunt recomandate în cazul tăieturilor de dimensiuni mici, nu prea adânci, amplasate în afara zonelor de tensiune. Dacă rezistă pe poziție 3 zile după aplicare, rezultatul obținut este la fel de bun ca în cazul suturilor clasice. Totuși, nu sunt la fel de rezistente ca acestea.
Suturile sunt o variantă rezistentă, care nu are nici un risc de a se desprinde mai devreme decât ar trebui. Totuși, aplicarea lor poate fi puțin traumatizantă. Suturile resorbabile nu necesită îndepărtare fizică, ele dizolvându-se singure. Cele clasice vor fi îndepărtate la 5 – 12 zile după aplicare. Capsele se montează, în general, în cazul tăieturilor la nivelul scalpului, sub păr. Se aplică foarte repede și sunt la fel de eficiente ca suturile cu fir. Citește și despre: COD ROȘU – Pielea copiilor și iritațiile de vară: erupții, înroșiri, bășicuțe, mâncărimi
La cât timp după accident trebuie să merg cu copilul la medic pentru suturi?
Majoritatea tăieturilor pot fi închise chirurgical timp de 24 ore după incident. Unele au nevoie de intervenție mai rapidă pentru a se vindeca frumos, dar în general e ok să aștepți până la 8 ore înainte de intervenție.
În cazul în care hotărăști să mai aștepți, spală rana sub jetul de apă de la robinet pentru a îndepărta orice urmă de murdărie. Nu lăsa marginile tăieturii să se usuce: protejează-le cu pansament steril ud, pe care îl vei schimba la fiecare două ore.
Copilul meu s-a lovit la față. Îi vor rămâne semne după sutură?
Majoritatea tăieturilor faciale la copii se vindecă foarte bine și cu minimum de cicatrici. Chirurgii plasticieni pediatri recomandă utilizarea suturilor simple, întrerupte, cu fir și ac speciale pentru o zonă atât de delicată.
Citește și despre: Cum evităm 8 pericole reale pe timp de vară. Ghid complet pentru părinți
Cum pot să minimizez cicatricile și să le fac mai puțin vizibile?
Există câteva lucruri simple pe care le poți face ca să te asiguri că juniorului tău nu îi vor rămâne semne vizibile după o asemenea lovitură:
Folosește protecție solară. Pielea cu leziuni este extrem de susceptibilă la pigmentări solare timp de până la 6 luni după accidentare. Este foarte importantă minimizarea expunerii la soare în acest interval de timp, pentru ca vindecarea să se producă frumos. Folosește bariere fizice de tipul îmbrăcămintei și, atunci când nu e posibil, folosește crema cu SPF. Medicii recomandă ca aplicarea cremei cu SPF să fie realizată începând cu două săptămâni după data producerii leziunii.
Masează cicatricea. Cicatricile se înmoaie și se netezesc mai repede dacă sunt supuse masajului regulat. Folosește degetele pentru a aplica un nivel mediu de presiune și fă mișcări circulare. Evident, o cremă cicatrizantă este de mare ajutor.
Plasturii din silicon/cu gel contribuie la îmbunătățirea aspectului cicatricilor dacă sunt folosite timp de minim 12 ore pe zi.
Cicatricea copilului meu pare să se tot mărească – ar trebui să mă îngrijorez?
Uneori, indiferent ce faci, cicatricea în cauză nu arată pe cât de bine ți-ai dori. De cele mai multe ori, este doar o problemă estetică. Uneori, însă, pot exista unele probleme medicale:
Cicatricea hipertrofică este o cicatrice proeminentă care se formează pe măsură ce rana se vindecă. Ea poate fi roz, roșie sau violet, reliefată, dar limitată la dimensiunile leziunii inițiale.
Cicatricea cheloidă se mărește spontan și devine o excrescență fermă și netedă. De obicei, cicatricea cheloidă este ieșită în relief, are aspect lucios, neregulat, roz, roșu sau violet. Unele cicatrici cheloide pot deveni foarte mari, mult mai mari decât leziunea inițială.
Dacă micuțul tău dezvoltă o cicatrice hipetrofică sau cheliodă, contactează medicul. Exista soluții pe care le poate recomanda chirurgul plastician pentru a ameliora aspectul zonei.
Nu uita: este perfect normal ca orice copil să se zgârie, să se julească, să se taie, să se lovească. Acordă primul ajutor în mod corect, fără panică sau stres, și mergi mai departe, multe asemenea accidente se vor mai petrece, înainte să crească. Citește pe larg despre: DERMATITA ATOPICĂ LA COPII
Citește și despre:
Salturi mentale la bebelusi sau wonder weeks
Cele mai cunoscute alergii alimentare
Intoleranta la lactoza si alergia la proteina din laptele de vaca
Ce trebuie sa stii despre intoleranta la gluten?
Vinetele la bebeluși | Când și cum se introduc în meniul copiilor
Intoleranţă la histamină sau alergie? Lista alimentelor bogate în histamină
COPILUL LA 7 ANI | Un mic adult cu personalitate
7 Măsuri de prim ajutor în caz de accidentare la copii
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.