- Semnele supraîncălzirii la bebeluși
- Vara pentru bebeluși – recomandări anti-încălzire
- Febra si supraîncălzirea
Nu doar soarele face rău, ci și căldura. Deși bebelușii sunt mai sensibili la temperaturi scăzute decât adulții, regula este să poarte o hăinuță în plus față de cei mari. Prea multe straturi de haine nu-l protejează pe bebe, ci îl pun în fața unui mare risc de deces: SUPRAÎNCĂLZIREA.
Iată 8 semne că bebelușul tău este supraîncălzit!
La cât de mic și fragil arată, tentația de a înfășura copilul strâns este de înțeles. Probabil știi deja că bebelușii sunt mult mai sensibili la frig decât adulții. De regulă, bebelușii ar trebui îmbrăcați cu același număr de straturi de haine pe care le purtăm și noi, adulții, plus încă unul.
Atenție, însă, micuțul tău s-ar putea supraîncălzi dacă e prea înfofolit. Ori dacă e ținut într-un mediu neventilat, cum ar fi un cărucior pentru bebeluși, pe care îl mai și acoperim cu o pânză „subțire“ pentru a-l proteja de insecte. NU mai faceți asta! Vă rugăm să vă amintiți cum respirați în spatele măștii de protecție purtată destul de recent. Ei bine, tot așa se simte și un bebeluș ținut într-un cărucior care mai e și acoperit!
Semnele supraîncălzirii la bebeluși
Pielea lui este fierbinte la atingere.
Cea mai de încredere modalitate de a spune dacă copilul tău este supraîncălzit este prin atingere. Pune mâna pe abdomen și, de asemenea, pe urechi și pe gât. Umiditatea cauzată de transpirație este tot un semn că este supraîncălzit. Atenție însă, în caz de insolație, transpirația lipsește!
Pielea este roșie.
La fel cum se îmbujorează obrajii într-o zi deosebit de caldă, urechile și gâtul bebelușului supraîncălzit vor fi mai roșii decât de obicei. Sunt semne că suferă de o supraîncălzire corporală.
Este prea moleșit ca să se miște.
Suntem de acord că un bebeluș nu poate face cine știe ce mișcări, dar dacă pare mai letargic decât de obicei sau nu se mișcă deloc, s-ar putea să fie nevoie, ca prim pas, să mai renunțați la o hăinuță de pe el. Mutați-l la umbră, hidratați-l și rămâneți apoi într-un loc unde ventilația este bună, de regulă, în aer liber, nu în cărucior, mai ales dacă acesta este acoperit pentru a-l proteja de insecte!
CITEȘTE ȘI: Apă, ceai sau doar lapte matern când e vară și cald? De ce lichide are nevoie bebelușul
Este amețit și dezorientat.
Vărsăturile, amețelile și dezorientarea sunt toate semnele unei supraîncălziri la adulți, dar aceste semne pot să apară și la copiii mai mari. Se pare că unii fac au febră, dar nu transpiră. Acesta este un semn!
Respiră repede și scurt.
Ritmul respirației unui nou-născut, spre exemplu, este mai rapid decât cel al unui adult. Dacă acesta pare și mai rapid decât de obicei, luați asta ca pe un semn de avertizare. Pur și simplu urmăriți cât de repede se ridică și coboară lui. Dacă respirațiile sunt rapide, iar bebelușul pare neliniștit, e timpul să-l mutați într-o cameră răcoroasă și să-l dezbrăcați de hăinuțele care l-au supraîncălzit.
Are insomnie.
În general, copiii mici nu sunt cele mai bune modele de somn, altfel spus, dacă există doar acest semnal, fără a apărea și alte simptome precum cele descrise mai sus, acesta nu este un semn definitiv. Dar dacă există și alte simptome, insomniile ar trebui considerate semnale de alarmă. Poate îi e cald și de asta nu poate adormi, la fel cu nu poate adormi dacă îi este foame sau dacă are scutecul murdar.
Îi apar erupții pe piele.
O erupție provocată de căldură este unul dintre semnele cele mai sigure de supraîncălzire. Ea arată că este timpul să eliminați unele hăinuțe, poate chiar să îmbăiați bebelușul în apă călduță. Prezentându-se sub formă de mici umflături roșii, care se pot transforma ocazional în vezicule dacă afecțiunea este foarte severă, erupția apare de obicei pe partea superioară a corpului și este cauzată de blocarea glandelor sudoripare.
Este iritat, plânge mult și nu poate fi liniștit.
Deoarece bebelușul nu poate încă să exprime modul în care se simte, stările lui de spirit reprezintă cel mai bun barometru al stării de sănătate. De cele mai multe ori, iritabilitatea, care apare des la un bebeluș, ar putea însemna, pur și simplu, că are o indispoziție, dar dacă este combinată cu alte semne, poate însemna că are dureri de cap sau se simte greață, deoarece îi este prea cald. Este supraîncălzit.
Vara pentru bebeluși – recomandări anti-încălzire
Bebelușii cu vârsta mai mică de șase luni trebuie să fie feriți de lumina directă a soarelui. Pielea lor conține prea puțin melanină, pigmentul care oferă o anumită protecție împotriva soarelui. Acoperă-le corpul, brațele și picioarele cu îmbrăcăminte ușoară și asigură-te că poartă pălărie de soare cu boruri care să-i acopere fața, dar și ceafa.
CITEȘTE ȘI: Plimbarea bebelușului pe timp de vară
Joaca într-o piscinuță gonflabilă previne riscul de supraîncălzire. Pune piscinuța la umbră întotdeauna și supraveghează copilul!
Baia caldă înainte de culcare și folosirea unui ventilator ori a unui aer condiționat ar putea rezolva problemele legate de insomnia cauzată de nopțile toride. Ai grijă ca nici ventilatorul și nici aerul condiționat să nu bată direct pe copil. 24-26 °C ar trebui să-i ofere un somn odihnitor.
Dacă trebuie să călătoriți cu mașina pe vreme caldă, încercați să programați călătoria dimineața devreme, când aerul nu este foarte cald încă. Asigurați-vă că bebelușul este în umbră în mașină atunci când călătoriți și păstrați răcoare în interiorul mașinii, folosind aerul condiționat sau deschizând geamurile.
NU LĂSAȚI NICIODATĂ UN COPIL SINGUR ÎNTR-O MAȘINĂ PARCATĂ, nici măcar pentru câteva minute. Chiar și în lipsa caniculei, atmosfera din interiorul mașinilor devine repede, în câteva minute, mult prea încinsă pentru un bebeluș.
NU ACOPERIȚI NICIODATĂ CĂRUCIORUL UNUI COPIL VARA! Într-un cărucior acoperit, unde aerul nu poate circula, temperatura crește la fel de repede ca într-o mașină închisă, lăsată în soare.
NU ACOPERI NICI FAȚA COPILULUI sperând că-l protejezi de soare – acest lucru poate provoca asfixierea!
Suplimentează aportul de lichide pe perioada verii pentru un bebeluș, chiar dacă este alăptat si mai ales dacă ai început diersificarea! Astfel, previi deshidratarea care, nedepistată la timp, poate produce mari pagube la nivelul creierului celui mic. Știi că bebelușul tău este hidratat dacă udă până la opt scutece pe zi?
Febra si supraîncălzirea
E O DIFERENȚĂ ÎNTRE FEBRA DE LA SUPRAÎNCĂLZIRE și FEBRA INFECȚIOASĂ, ne atrage atenția dr. Adriana Gabriela Mateescu, medic specialist pediatrie, pe situl său: www.pediatrubucuresti.ro. Trebuie făcută diferența între febră și supraîncălzire. Se pune mâna pe abdomenul copilului și pe extremități: dacă nu simți nicio diferență, atunci, probabil că vorbim despre supraîncălzire (mai frecvent întâlnită la nou-născuți și sugarii mici). Dacă ți se pare că există o diferență între temperatura de pe burtică și cea a extremităților – de obicei, toate mămicile spun asta: avea mânuțele și picioarele foarte reci –, atunci vorbim despre febră. În orice situație te-ai afla, este bine să verifici temperatura copilului folosind un termometru adecvat vârstei lui.
CITEȘTE ȘI: În ce boli apare febra la copii și cum se manifestă
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.