Meningita bacteriană este cel mai rău coșmar al fiecărui părinte. Deși poate ucide la orice vârstă, bebelușii sunt cea mai obișnuită victimă. Există un vaccin împotriva meningitei? Când se face și ce riscuri implică?
Deși relativ rară, meningita afectează aproximativ 10 000 de oameni în întreaga lume. În România, meningita bacteriană are o rată de mortalitate de peste 50%, cei mai afectați fiind copiii cu vârste de până la 5 ani, cu o incidență de 15 cazuri la 100 000 de locuitori într-un an.
Din cauza ratei mari de mortalitate, dar și din cauza sechelelor neurologice severe, meningita bacteriană este considerată una dintre cele mai fulminante infecții cunoscute în practica medicală.
Ce este meningita
Meningita reprezintă o inflamație a meningelui (membrana care învelește creierul și coloana vertebrală). Când acesta se inflamează, ajunge mai puțin sânge la creier și, prin urmare, mai puțin oxigen. Este o boală foarte contagioasă, transmițându-se de la om la om aerogen (picături de salivă) sau prin contact direct.
Boala nu este doar de natură bacteriană, ci poate fi virală sau fungică, având o mai mare frecvență în lunile de vară și la începutul toamnei.
În funcție de ceea ce o provoacă, există mai multe tipuri de meningită: provocată de viruși (West Nile, herpes simplex, virusuri gripale, enterovirusuri), provocată de bacterii (meningococ, pneumococ, streptococ, stafilococ) și fungice.
Specialiștii spun că tipurile de bacterii care determină meningita variază în funcție de vârsta pacienților, astfel:
- la nou-născuți și sugari până în 3 luni cel mai adesea este vorba despre streptococi de grup B (care populează în mod firesc vaginul mamei);
- copiii sub 5 ani fac infecții cu Haemophilus influenzae de tip B (Hib) ;
- copiii mai mari de această vârstă sunt afectați de meningococ și pneumococ.
Așa cum spuneam și mai sus, meningita bacteriană este mult mai severă decât ceva virală.
În cazul celui virale, simptomele sunt de intensitate moderată (dureri de cap, grețuri, dureri abdominale, vărsături, diaree).
În meningita bacteriană însă simptomele sunt mult mai dure: febră mare (40 °C), fotofobie, imposibilitatea de a pune bărbia în piept (ceafă înțepenită), tulburări de echilibru, dureri foarte mari de cap.
Dacă observi astfel de simptome, copilul TREBUIE DE URGENȚĂ internat într-un spital de boli infecțioase. Acolo poate beneficia cu succes de tratament cu antibiotice (dacă meningita nu are o evoluție fulgerătoare), dacă însă are o evoluție rapidă starea pacientului se va deteriora extrem de repede și se va ajunge la deces în câteva ore.
Și chiar dacă nu intervine decesul, sechelele neurologice sunt mari, bolnavul putând avea complicații pe termen lung: pierderea auzului, paralizie, retard mintal. De aceea, cea mai eficientă metodă de a te feri de o asemenea infecție, este prin prevenție. Aici ajungem să vorbim despre vaccinul împotriva meningitei.
Vaccinul împotriva meningitei
Formele de meningită cauzate de infecția cu virusuri sunt mai puțin grave și recuperarea bolnavilor nu ridică probleme. Cele cauzate de bacterii însă determină infecții severe, cu complicații majore, chiar deces.
Cele mai periculoase bacterii sunt: meningococul (Neisseria meningitidis), pneumococul (Streptococcus pneumoniae) și Haemophilus influenzae tip b (Hib).
Meningococul se transmite pe cale aerogenă și se fixează la nivelul mucoasei nazofaringiene. De aici, în anumite circumstanțe, se propaga mai departe infectând plămânii, pleura, urechea internă sau meningele.
Pneumococul este localizat în tractul respirator superior (nazo-faringe). Este unul din principalii agenți patogeni infecțioși la vârsta copilăriei, transmisibil de la om la om.
Haemophilus influenzae tip b (Hib) este o bacterie pe care și oamenii sănătoși o poartă, la nivelul nasului și al gâtului. 2-5% din populație sunt purtători sănătoși cu Hib. Doar în condiții speciale (sistem imun imatur sau afectat), bacteria provoacă infecții foarte grave, cum este meningita.
Singura modalitate prin care poate fi prevenită meningita este vaccinul. Acesta are rolul de a imuniza organismul înainte de expunerea la aceste bacterii.
Vaccinuri împotriva meningitei
Există mai multe vaccinuri recomandate împotriva meningitei:
Vaccinul antiHaemophilus influenzae de tip B (HIb) recomandat copiilor cu vârste între 2 luni și 5 ani. Acest vaccin este prevăzut în schema de vaccinare obligatorie, în cadrul vaccinului hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep B, adică diftero-tetano-pertussis acelular- poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B).
Vaccinul hexavalent se face la două luni, la patru luni și la 11 luni.
Vaccinul antimeningococic A, B și C recomandat mai ales celor vârstnici, copiilor și adulților cu sistem imunitar slăbit. Vârsta de administrare a vaccinului antimeningococic în cazul copiilor este cuprinsă între 11 și 18 ani, însă în caz de expunere poate fi făcut după vârsta de doi ani.
Cei mai predispuși la boală sunt copiii cu probleme imunitare: cei care suferă de afecțiuni ale splinei sau cei infectați cu HIV. Trebuie să știi că administrat copiilor sub 18 ani nu oferă protecție pentru tot restul vieții.
Pe piață, găsești vaccinul antimeningococic conjugat (pentru copii) sub denumiri precum: Menactra, Meningitec, Menjugate.
Vaccinul antipneumococic recomandat mai ales celor care trăiesc în colectivități de tineret (considerate populație la risc), cum sunt, spre exemplu, studenții din campusuri.
Desigur, în afara vaccinurilor care au rol de prevenție, regulile de igienă impuse copiilor sunt la fel de importante ca să prevenim infecția bacteriană.
De regulă, meningita virală se tratează în maximum două săptămâni cu medicamente antiinflamatoare și multe lichide, pe când cea bacteriană necesită spitalizare și tratamente cu antibiotice prescrise de medic.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.