Ai ales un sampon pe care se mentioneaza ca e special destinat ingrijirii bebelusilor sau a copiilor? S-ar putea sa ai o surpriza neplacuta! Afla care sunt ingredientele interzise in produsele cosmetice pentru copii si compara aceasta lista cu ingredientele produsului pe care il folosesti!
Stim ca sanatatea copilului tau este prioritatea ta numarul unu. Ii procuri alimente din cele mai sigure surse, il feresti de frig si raceli, te framanti cum e mai bine sa il cresti si sa il ingrijesti. Te-ai gandit vreodata ca un banal sampon, pe care scrie ca este destinat copiilor, ii poate fi nociv?
La inceputul anului 2016 Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania a lansat o campanie intitulata „S.O.S. – produsele cosmetice si de ingrijire personala”, iar in cadul acestui program a fost analizata compozitia a 55 de sampoane destinate folosirii la bebelusi si copii existente pe piata. Din acest total de 55, 16% sunt recomandate pentru copii mai mari de 3 ani, iar 13% sunt destinate ingrijirii bebelusilor.
Care sunt recomandarile privind acest tip de produs?
Recomandarile medicilor pediatri si a unora dintre producatori sunt ca sampoanele pentru bebelusi si copii sa NU contina: alcool, parabeni, ftalati, fenoxietanol, propilen glicol, glierina, polietilen glicol, coloranti sintetici, alergeni, sapun, parfum, sulfati, alcali, Sodium Laureth Sulfate (SLES), Sodium Lauryl Sulfate (SLS), ulei de parafina, arome sintetice sau materii prime derivate din uleiuri minerale, silicon sau dioxan.
Rezultatele analizelor au fost destul de suprinzatoare si releva faptul ca informatiile prezentate pe ambalaj nu sunt mereu corecte si ca nu toate produsele respecta normele de siguranta recomandate. Astfel, citand din raportul final:
- Numai 38% dintre produse nu au parabeni
- Numai 25% nu au coloranti sintetici
- Numai 22% au PH neutru
- Numai 20% sunt hipoalergenice
- Numai 15% nu au sapun
- Numai 13% nu au SLES
- Numai 11% nu au alcool
- Numai 5% nu au PEG, sulfati, alcali
- Numai 4% nu au ftalati, materii prime derivate din uleiuri minerale
- Numai 2% nu au PPG, ulei de parafina, arome sintetice, parfum, silicon, dioxan.
Ce trebuie sa stii despre substantele gasite in sampoanele pentru bebelusi si copii?
Parfumurile sintetice sunt amestecuri de substante chimice complexe si cu potential efect toxic. Ele provoaca dermatite, migrene, ameteli. De asemenea, contin ftalati, care asigura persistenta mirosului si care cresc riscul de diabet de tip 2
Sodium Laureth Sulfate este un detergent cu rol de spumant care afecteaza sanatatea pielii si a tractului respirator. In unele cazuri producatorul afirma ca ar fi extras din nuca de cocos, insa interactioneaza cu alte substante si poate forma nitriti cancerigeni.
Benzoatul de sodiu agraveaza astmul bronsic.
Propilen glicolul pastreaza umiditatea cosmeticelor, insa declanseaza iritatii ale pielii si ochilor si este absolut contraindicat in dermatita atopica.
EDTA pastreaza vascozitatea produselor cosmetice, insa tot el afecteaza structura pielii, astfel ca substantele chimice sunt absorbite mai repede si in proportie mai mare.
Parabenii au rol de conservanti, insa ei declanseaza reactii alergice si iritatii. Mai mult, ei au fost izolati din tesuturile tumorale ale femeilor diagnosticate cu cancer mamar.
Alcoolul izopropilic declanseaza alergii, iritatii, toxicitate la nivel repoductiv si chiar cancer.
Polietilen glicolul provine din industria petroliera. El accelereaza absorbtia altor substante chimice si are potential cancerigen.
Termenul de valabilitate al sampoanelor pentru copii
Termenul de valabilitate al produselor cosmetice transmite multe informatii cumparatorului. Produsele cu valabilitate mai mica de 30 de luni trebuie inscriptionate cu luna si anul pana la care produsul isi pastreaza calitatile. In cazul produselor cu durabilitate mai mare de 30 de luni, exista pe ambalaj o inscriptie infatisand o cutie deschisa, un numar si litera M. Aceasta spune cate luni de la deschidere poate fi produsul folosit in siguranta.
Conditiile de pastrare a produselor cosmetice sunt si ele foarte importante si pot afecta serios durabilitatea acestora. Un produs pastrat la temperaturi mai mari de 24 de grade Celsius, uitat deschis pentru mult timp sau folosit o perioada mai indelungata de la deschiderea cutiei isi poate schimba proprietatile, chiar daca se afla inca in termenul de valabilitate.
Ce ne recomanda specialistii?
In cazul copiilor, cea mai sigura alternativa o reprezinta marcile dermatocosmetice consacrate, testate, care detin produse special concepute pentru ingrijirea copiilor si a bebelusilor. Exista si varianta de a opta pentru produse artizanale facute din ingrediente naturale insa aici intervine asumarea raspunderii ca sursa din care sunt procurate este una sigura, care respecta normele internationale in vigoare si care isi alege cu atentie materiile prime.
Tu ce sampon folosesti pentru micutul tau?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.