Turta dulce este un desert preferat al sărbătorilor de iarnă de pretutindeni. Unele rețete scot din cuptor turtă dulce crocantă și tare, altele, turtă dulce moale și parfumată. Oricum ar fi, elementul comun al acestora este dat de amestecul de condimente, care este format din ghimbir, scorțișoară, nucșoară și cuișoare.
De regulă, turta dulce are în compoziție miere, zahăr sau melasă, dar există variante în care acești îndulcitori pot fi înlocuiți cu fructe uscate, ca în cazul nostru, curmalele. Asta o face potrivită pentru cei mici!
Poate fi decupată cu forme de biscuiți – steluțe, brăduți, reni, clopoței sau Moși Crăciuni – ori, dacă dorești, poți face alte forme prin împletire, ori poți, pur și simplu, să le faci sub formă de bastonașe simple, ușor de mânuit de cei care acum fac primii pași în lumea altor păpici gustoase.
INGREDIENTE:
- 200 g făină
- 100 g făină de migdale
- 60 g de curmale vrac (fără sâmburi)
- 110 g unt 82% grăsime
- 1 ou
- 2 lingurițe ghimbir proaspăt ras
- 1 linguriță ghimbir uscat
- 1 linguriță scorțișoară măcinată
- 1 linguriță nucșoară măcinată
- 1 linguriță cuișoare măcinate
- 2-3 linguri cu apă rece
MOD DE PREPARARE:
Amestecă într-un bol făina, ghimbirul (proaspăt ras și uscat), scorțișoara, nucșoara și cuișoarele măcinate.
Adaugă untul la temperatura camerei și tăiat cubulețe și frământă până obții un amestec sfărâmicios.
Adaugă oul și curmalele mărunțite bine de tot cu tocătorul electric. Frământă în continuare, adăugând câte o lingură cu apă rece pentru a se dezlipi aluatul.
Formează o bilă de aluat, pune-o în folie de plastic și dă-o la frigider pentru cel puțin 30 de minute.
Scoate aluatul, întinde-l pe o blatul de lucru pe care ai presărat făină și obține o foaie de 2-5 mm grosime.
Decupează aluatul cu forme de biscuiți și pune-i într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Pune tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, 15-20 de minute.
INFO Clubul Bebelușilor: Dacă vrei să atârni turta în pomul de Crăciun, acum e momentul să dai câte o gaură în aluat. Poți folosi un băț de lemn de la mâncarea chinezească, ori un băț de frigăruie, o andrea.
Încearcă ȘI alte idei:
Reteta de biscuiti fara zahar
Batoane cu cremă de migdale
Biscuți fara gluten
Bomboane raffaelo
Salam de biscuiti
Reteta biscuiti cu nuci
INGREDIENTE PASTĂ DE DECOR:
Pasta decoratoare – doar pentru copiii mai mari!
Pasta cu care decorezi este o pastă din zahăr praf și albuș. Nu e recomandat să le ornezi cu așa ceva dacă ce faci pentru un copil mic. Rețeta acesteia este simplă:
- 1 albuș
- 150 g zahăr pudră
- câteva picături de zeama de lămâie
- colorant (opțional)
MOD DE PREPARARE:
- Se pune albușul într-un bol și se adaugă treptat zahărul pudră. Amestecă cu mixerul.
- Adaugă atâta zahăr până se obține o consistență păstoasă. Picură câțiva stropi de zeamă de lămâie.
- Împarte pasta în mai multe castronașe, pe care le poți colora diferit, folosind colorant alimentar. Cu această pastă poți lăsa copilașii mai mari să decoreze biscuiții de turtă dulce.
Poftă bună și Sărbători liniștite pline de iubire!
CITEȘTE ȘI:
Pe 25 decembrie sărbătorim Nașterea Mântuitorului – Copilul tău ce știe despre Crăciun?
10 rețete de biscuiți pentru copii fără zahăr potrivite chiar din primul an al diversificării
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.