Esti insarcinata, ai inceput sa auzi in jur povesti terifiante despre travalii lungi si dureroase si esti deja speriata? Exista anumite lucruri care puse in practica ar putea scurta travaliul. Nu trebuie sa-ti faci un scop in sine dintr-un travaliu foarte scurt caci travaliile scurte pot fi foarte intense si deci mai dureroase, corpul neavand suficient timp sa obtina o “infuzie” de endorfine. Dar intr-adevar nici un travaliu care sa se intinda prea mult devenind epuizant nu este de droit deci iata cum poti preveni acest lucru. Un travaliu scurt si cat mai putin dureros e visul multor femei. Iata cateva metode prin care poti ajunge sa-l indeplinesti.
Pregateste-te de nastere!
Multe femei se concentreza pe lucruri ca pregatirea camerei bebelusului, nesting, cumparat diverse lucruri si scapa din vedere ca nasterea este un proces natural dar care necesita informare corecta, lectura si de preferat si Lamaze sau altfel de pregatire pentru momentul mult-asteptat. Trebuie sa stii cat mai exact la ce sa te astepti, ce se petrece in corpul tau in timpul travaliului, caci cum se spune “cunoasterea este putere”, astfel vei avea puterea de a trece peste teama si stres, acestea fiind vinovate de incetinirea travaliului prin eliberarea de adrenalina. CITEȘTE ȘI: Naștere naturală sau cezariană? Află cum te pregătești! Interviu Dr. Oana Zaharia, medic primar, șefa secției Obstetrică a Spitalului Regina Maria Băneasa
Antreneaza-ti corpul
Mamele cu o buna pregatire fizica si care s-au pastrat intr-o forma buna prin obiceiuri culinare sanatoase, miscare multa si sport adecvat gravidelor au sanse mai mari sa aiba un travaliu mai scurt si mai usor. Exercitiile pilates iti vor elasticiza inclusiv perineul, nu ezita sa faci plimbari lungi sau sa inoti.
Mergi la sedinte de masaj pentru gravide
Desigur cu o persoana specializata in masaj prenatal. Acest lucru te va ajuta sa te relaxezi mai usor intre contractii. Chiar si in timpul travaliului daca ai o persoana care te asista la nastere cum ar fi o doula sau partenerul de viata, poti beneficia de masaj, fapt benefic eliberarii de oxitocina responsabila de contractile uterine.
Pregateste-ti pelvisul.
Exista exercitii speciale de intarire a muschilor si ar fi bine sa le faci pentru ca zona este foarte afectata de cresterea mare in greutate si de aici posibilele probleme, rupturi. Intarindu-ti zona pelviana prin exercitii specifice iti va fi mai usor sa te relaxezi in timpul travaliului, sa impingi mai eficient si fara ruptura.
Angajeaza-ti o moasa personala sau o doula.
Si in Romania a inceput sa se practice cu destul succes acest lucru, trebuie doar sa te interesezi care sunt spitalele sau maternitatile de stat sau private care accepta acest gen de persoana insotitoare la nastere, ele chiar exista. O doula ofera sustinere activa in timpul travaliului si are grija sa nu se efectueze asupra ta interventii care ar putea incetini travaliul.
Stai acasa cat mai mult.
Multe femei se grabesc spre spital de la prima contractie, acolo mediul nefamiliar ii provoaca stres si teama si se ajunge la interventii medicalizate in exces, ruperea fortata a membranelor, perfuzii cu oxitocina, inducerea nasterii. Este bine sa ramai calma la debutul travaliului, sa stai in mediul tau familiar, acasa, sa mananci, sa bei cat doresti pentru a te hidrata bine si sa pornesti spre maternitate cand contractile sunt regulate si la 3-5 minute distanta una de alta.
Elibereaza-te de ganduri negative.
De multe ori travaliul nu decurge cum ar trebui deoarece femeia se lasa invadata de emotii negative, isi aminteste toate povestile de groaza despre nasteri care i s-au spus de-a lungul timpului, se blocheaza emotional. Este bine sa te lasi inconjurata doar de oameni care iti induc emotii constructive si sa inveti sa-ti ghidezi gandurile sa zboare doar spre lucruri pozitive. CITEȘTE ȘI: Consultul preanestezic și anestezia la naștere
Fii activa in timpul travaliului.
Pozitia pe care din pacate inca unii medici o mai incurajeaza, cea de “stat lungita pe spate”, nu ajuta deloc in travaliu, dimpotriva, il incetineste si il inhiba, din motive bine intemeiate. In timpul travaliului in niciun caz nu trebuie sa stai pe spate si sa impingi “la comanda” ci sa te plimbi cat mai mult dupa cum ti-e voia. In pozitie verticala, in plimbare sau stand ghemuita, gravitia ajuta cervixul sa se dilate si copilul sa coboare.
Foloseste-ti vocea.
Multe gravide au jena neustificata de a scoate sunete in timpul travaliului si se straduiesc sa fie cat mai silentioase dar acest lucru te face sa acumulezi tensiune, fapt care va duce la eliberarea adrenalinei care interfereaza cu elliberarea oxitocinei. Scotand sunete in timpul travaliului te detensionezi si ajuti la relaxarea musculaturii pelviene.
Daca este posibil fa-ti un plan de nastere.
Desi ceea ce auzi zi de zi despre multe maternitati romanesti este descurajant, sa stii ca exista si doctori/spitale care colaboreaza cu gravidele si discuta despre modul in care ele isi doresc sa decurga nasterea. Travaliul decurge cu atat mai bine cu cat sunt mai putine interventii nenecesare, de aceea poti sa stabilesti cu medicul tau amanunte de genul ca vrei controale cat mai putine in timpul travaliului sau ca nu vrei grabirea travaliului medicamentos. CITEȘTE ȘI: Bebelușul meu s-a născut prematur. Învață de la specialiști ce nevoi are!
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Citește și: Iată-mă acasă, cu nou-născutul în brațe 💕 15 lucruri care m-au luat prin surprindere în primele săptămâni de viață ale bebelușului
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.