Ai aflat ca vei avea un bebelus si il astepti cu nerabdare? Felicitari pentru vestea cea buna! Stim ca esti in focul pregatirilor care, recunoaste, iti fac placere! Afla ce conditii trebuie sa indeplineasca incaperea in care va sta cel mai mult nou-nascutul, pentru ca startul sau in viata sa fie unul optim! In primul rand, stim ca daca esti la primul copil, probabil ca ai si cateva asteptari nerealiste (acum nu iti dai seama) despre cum vor decurge primele luni de viata impreuna. Trebuie sa stii ca nou-nascutul are nevoie, mai mult decat orice, de tine. Cel mai probabil, in aceasta perioada din viata lui, il vei purta mult intr-un sistem de purtare ergonomic adecvat sau il vei tine in brate atunci cand doarme. De asemenea, multor nou-nascuti nu li se potriveste dormitul in patutul lor, iar mamele descopera ca mult mai avantajos pentru ele si odihna lor este sa practice co-sleepingul. CITEȘTE ȘI: Magia primelor zile acasă cu bebelușul. Cum abordăm corect crizele de adaptare neonatală
Indiferent daca intentionezi sa amenajezi de pe acum camera copilului, caz in care te sfatuim sa introduci in decorul acesteia si o canapea extensibila sau un alt spatiu in care sa poti dormi sau sa il alaptezi intinsa sau daca planuiesti ca in primele luni patutul bebelusului sa fie amplasat la tine in dormitor, este bine sa faci cateva pregatiri speciale. Camera nou-nascutului este una dintre primele prioritati pentru orice proaspeti parinti. Ce conditii trebuie sa indeplineasca aceasta pentru a fi perfect adecvata?
Alege o camera luminoasa, care poate fi aerisita usor si preferabil cu un singur perete exterior
De asemenea, e indicat ca ea sa fie bine izolata. Cu ocazia curateniei generale pe care probabil o vei face oricum, cauta eventuale urme de umezeala, igrasie, mucegai. Daca ele exista, este foarte important sa rezolvi problema definitiv inainte de nasterea copilului.
De multe ori, sprayurile antimucegai reprezinta doar o solutie temporara, cea mai eficienta metoda consta in indepartarea varului pana la tencuiala, tratarea peretelui impotriva mucegaiului, apoi aplicarea unui nou strat de var, preferabil o formula cu aditivi antimucegai. In paralel, trebuie sa te asiguri ca izolatia este corespunzatoare si ca incaperea este suficient de des aerisita si bine ventilata.
Culorile predominante din camera bebelusului pot influenta somnul si temperamentul copilului. Este recomandat sa optati pentru culori calde, pastelate (galben, roz, bleu). CITEȘTE ȘI: Al 4-lea trimestru de sarcină – Adaptarea bebelușului în primele 3 luni de viață
Achizitioneaza un higrometru
Nu este scump si iti va fi de folos mult timp de acum incolo, in toata casa. Asigura-te ca nivelul de umiditate din incapere poate fi mentinut in limite optime pentru camera unui copil ea ar trebui sa fie cuprinsa intre 45 si 60%. Temperatura din camera bebelusului se recomanda sa fie intre 21-24 grade Celsius. Citeste mai mult aici si afla daca este necesar sa achizitionezi si un umidificator
Mobilierul din camera bebelusului
Limiteaza-te la strictul necesar. Nu te lasa pacalita, strictul necesar pentru un nou-nascut este extrem de redus. Daca planuiesti ca bebelusul sa aiba de la inceput camera lui, ar trebui sa ai spatiu pentru canapeaua pe care vei dormi tu, patutul lui si un dulapior in care sa pastrezi hainele micutului. Poti de asemenea opta pentru o masa de infasat, in acest caz iti recomandam sa te asiguri ca achizitionezi un model solid: bebelusul va creste si va deveni destul de mobil intr-un timp mai scurt decat te astepti, si exista un risc considerabil sa cada de pe masa de infasat. Multe mamici gasesc deosebit de util un balansoar, in care sa se aseze in timpul orelor de alaptare. CITEȘTE ȘI: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, urechiușele
Alte accesorii pentru bebe
Multe mamici se simt tentate sa incarce camera bebelusului cu draperii groase care sa limiteze accesul luminii, perdele groase, covoare pufoase si asa mai departe. Acest gen de accesorii nu fac decat sa adune praful, lucru foarte nesanatos pentru sistemul respirator atat de fragil al nou-nascutului. Primul an de viata poate influenta in mare masura sanatatea viitoare a copilului, nu vrei sa il expui la alergeni ca praful si acarienii, implicati in declansarea astmului si a hiperactivitatii bronsice.
Echipeaza incaperea cu sunete si culori
O pictura vesela si colorata (se evita culorile tari si reci) de perete sau un autocolant de perete cu personaje cu chipuri mari si vesele il va atrage inca din primele luni de viata, de indata ce incepe sa vada mai bine. Un carusel muzical il va incanta pe bebelus. O lampa cu proiectie pe tavan il poate inveseli. In ceea ce priveste imbracamintea bebelusului alegeti numai hainute din bumbac care se vor spala la o temperatura de minim 40 de grade si apoi se vor calca. Daca le spalati la 60-90 grade nu mai necesita calcare (doar pentru aspect).
Orice alte accesorii decizi sa incluzi in camera nou-nascutului, ai grija sa pornesti de la asteptari perfect realiste. Bebelusul va prefera compania ta in locul celor mai sofisticate jucarii, celui mai scump mobilier sau celor mai pretioase decoruri.
CITEȘTE ȘI: Bebe s-a născut! Nevoile bebelușului născut la termen în primele ore și zile după naștere
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.