Al doilea trimestru de sarcină este cuprins între săptămânile 13 și 25, timp în care organele fătului se dezvoltă, iar mișcările lui se fac, pentru prima oară, resimțite. Corpul mamei suferă modificările necesare adaptării la viața intrauterină. A da naștere este fascinant, divin, miraculos, însă o opțiune absolut firească și naturală implementată dintotdeauna în mintea și sufletul femeii. Pentru a parcurge mai ușor amplul material, organizarea informației e oarecum diferită față de Trimestrul I, de data aceasta fiind redactată pe săptămâni. Așadar, de la săptămâna 13 la 25, cum menționam în subtitlu, de interes ar putea fi urmatoarele aspecte.
-
- Trimestrul 2 de sarcină – Săptămâna 13
- Trimestrul 2 de sarcină – Săptămâna 14
- Trimestrul 2 de sarcină – Săptămâna 15
- Trimestrul 2 de sarcină – Săptămâna 16
- Trimestrul 2 de sarcină – Săptămâna 17
- Trimestrul 2 de sarcină – Săptămâna 18
- Trimestrul 2 de sarcină – Săptămâna 19
- Trimestrul 2 de sarcină – Săptămâna 20
- Trimestrul 2 de sarcină – Săptămâna 21
- Trimestrul 2 de sarcină – Săptămâna 22
- Trimestrul 2 de sarcină – Săptămâna 23
- Trimestrul 2 de sarcină – Săptămâna 24
- Trimestrul 2 de sarcină – Săptămâna 25
Trimestrul 2 de sarcină – Săptămâna 13
În Săptămâna 13 nu sunt superstiții, nu e niciun ghinion. Dimpotrivă, e momentul propice pentru răspândirea minunatei vești în rândul tuturor cunoscuților. Experiența va fi una pozitivă. Oricum, deja se vede că ești gravidă. Burtica crește, încet, încet, talia dispare, iar tu arăți mai bine ca niciodată în postura de însărcinată. Oboseala și grețurile specifice trimestrului I aproape au trecut, fiind înlocuite acum de o nouă energie și un mare entuziasm. Riscul de avort spontan este redus la 1%. Orice disconfort dispare pe măsura ce nivelul ridicat de hormoni se estompează. Sacul amniotic se extinde odată cu dezvoltarea bebelușului, permițându-i a se mișca, a se întinde, a lovi (datorită lichidului amniotic ce i le estompează, loviturile încă nu i se simt). Micuțul cântărește în medie 23 de grame și măsoară 7,4 cm. Ecografia arată clar că brațele și piciorușele sunt complet conturate și proporționate cu restul corpului. Gama completă de mișcări e rezultatul articulațiilor lui complet formate. Fruntea este proeminentă, cu îmbinări distincte în plăcile osoase, ce alcătuiesc craniul. Dezvoltarea creierului (emisferele cerebrale încep să se conecteze) permite bebelușului să execute mișcări mai ample, mai complexe. Ochii se poziționează în față. Arterele ombilicale poartă sânge de la făt la placentă. În cea mai mare parte a timpului, bebelușul stă intr-o poziție curbată, cu mânuțele în dreptul feței și cu piciorușele încrucișate. Și băiețeii, și fetițele arată aproape identic, de aceea încă nu li se poate confirma sexul. ÎNCEARCĂ: Calculator sarcină și naștere – Află DPN-ul bebelușului tău
Pe măsura ce uterul crește, e posibil să constatați unele dureri sau junghiuri în zona inferioara a abdomenului, ce radiază uneori până spre șolduri. Nu vă impacientați de posibilul disconfort, este unul obișnuit, cauzat de întinderea ligamentului rotund (banda de țesut conjunctiv în pelvis, care sustine uterul). Un remediu la îndemână ar fi doza minimă eficientă de paracetamol (medicament tolerat în timpul sarcinii) sau alternativa naturistă, o baie caldă, relaxantă. Contactați doctorul doar dacă durerea degenerează în crampe, dacă e însoțită de sângerari, în caz de febră ori senzație de arsură la urinare.
Întrucât vă veți simți hainele strâmte, încercați să vă adaptați un pic garderoba. Legați nasturii de butoniere cu benzi elastice ori coaseți un material elastic în spațiul dntre ele. Purtați pantaloni cu talie joasă, tricouri și bluze mai lungi, rochițe baby-doll, cămăși largi. Fiind vară și o căldura infernală, la atât m-a dus pe mine gândul, azi. Fiți creative, aranjate, drăguțe, încântate. Bucurați-vă de aceste momente! Sunt neprețuite. Nu-i acum cazul de purtat ținute largi, voluminoase, caracteristice gravidelor. Singurul articol vestimentar util ar fi o pereche de pantaloni de maternitate, cei cu talia reglabilă.
Poate luați în calcul efectuarea unor teste suplimentare. Este vorba despre screening-ul pentru sindromul Down și alte anomalii și despre noul test de sânge NIPT. În cazul unui rezultat pozitiv, amniocenteza (recoltarea unor celule din lichidul amniotic) rămâne cel mai frecvent și mai relevant test de diagnostic, efectuat la aproximativ 15-20 de săptămâni de sarcină. În laborator se examinează cromozomii copilului, iar lipsa ori prezența unei anomalii se stabilește în maximum 14 zile. O alternativă a amniocentezei este biopsia de vilozități coriale, denumită și CVS. Dacă aveți îngrijorări în privința investigațiilor, adresați-vă medicului. El este în măsură să vă expună și să vă explice toate detaliile, inclusiv riscurile ambelor proceduri. Citește și despre: Sarcina, nașterea și nou-născutul – peste 100 de răspunsuri de la specialiști
Anemia din timpul sarcinii poate influența nu doar mărimea placentei ci și riscul unei nașterii premature (ori a unui bebe mai mic). Creșteți așadar consumul de alimente bogate în fier (carne roșie, pește, gălbenuș, spanac, broccoli, ovăz, linte, caju, semințe de dovleac, susan, în). Continuați cu mese și gustări sănătoase, hrănitoare (de tipul laptelui, bananei, nucilor, fructelor), fără a micșora porțiile (mai ales dacă efectuați zilnic exerciții fizice).
Pentru mamele fără superstiții, planificarea cumpărăturilor pentru copil poate începe de acum. Întâi cu consultarea prețurilor, ofertelor, nu neapărat pentru hăinuțe, ci pentru alte articole adecvate. Doar cât să vă organizați bugetul. Ne referim aici la pătuț, comodă, scaun auto, cădiță cu suport anatomic și cu masă de înfășat, cărucior, salteluță, tapet pentru camera copilului, lenjerii, apărători, baby nest și câte alte accesorii. Țineți cont că multe dintre cele enumerate se pot împrumuta ori achiziționa convenabil de la prieteni, familie sau cunoștințe.
Ca fapt divers mentionăm că sistemul imunitar scade, se șubrezește, pentru a vă opri corpul de a respinge copilul, inconvenient ce favorizează predispoziția la răceli. Nu constituie însă o temere.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Trimestrul 2 de sarcină – Săptămâna 14
Trecem la Săptămâna 14 de sarcină. Organismul mamei și copilul au nevoie de o cantitate mare de proteine pentru a susține evoluția sarcinii. Alegerile alimentare se fac cu atenție, în beneficul sănătății. Apar stările emoționale intense, copleșitoare, dar normale pentru această perioadă. Se pot ameliora prin exerciții fizice controlate, mult mai ușor de efectuat acum față de primul trimestru, când oboseala și grețurile erau la ordinea zilei. Activitatea sportivă eliberează endorfine, acei hormoni răspunzători pentru starea de bine, atât fizică cât și emoțională. Stiai că gimnastica făcută în mod regulat poate reduce durata travaliului cu până la 3 ore? Și că mamele cu o bună condiție fizică au nașteri cu foarte puține complicații față de cele sedentare?
Bebelușul măsoară 8,7 cm, cântărește circa 43 de grame și are trăsăturile feței mai bine definite. Capul reprezintă jumătate din lungimea sa totală, dimensiunea sa fiind de acum înainte indicatorul evoluției sale. La nivelul scalpului și al pleoapelor, îi apar primele fire de păr. Nu cred să existe ceva mai fascinant de atât. Copilul se dezvoltă și devine mai puternic pe zi ce trece datorită placentei, acest uluitor sistem de susținere a vieții. CITEȘTE ȘI DESPRE: Îngrijirea gravidei în cele 3 trimestre de sarcină. Calendarul analizelor, testelor și ecografiilor recomandate în sarcină
După cum scriam, schimbările mamei legate de forma corpului nu sunt evidente pentru cei din jur. Talia se îngroașă, însă burtica nu e foarte proeminentă. Cu o îmbrăcăminte potrivită, puteți lejer să vă ascundeți starea, doar dacă doriți. În cazul celor care au mai fost gravide, semnele tind să se vadă din timp. De la sarcinile anterioare, mușchii abdomenului au mai fost întinși, iar acum procesul se repetă, unele femeile având senzația că mai degrabă s-au îngrășat decât că vor deveni mame.
Referitor la vitamine, rețineți ca A, C și E sprijină cu succes sistemul imunitar. Un consum regulat de fructe și legume bogate în special în vitamina C (cu rol principal de antioxidant) va contribui la creșterea imunității. Excesul de vitamina C nu constituie o problemă, acesta eliminându-se rapid prin urină. Totodată, vitamina C ajută și la absorbția fierului. Astfel, în cadrul meselor principale, se recomandă sucul de lamâie (limonada) ori cel de roșii. Vitamina E se regăsește în alune, nuci, nuci braziliene. La fel de bune pentru organism sunt migdalele și nucile caju. Nivelul optim de proteine se obține ușor deoarece este bine distribuit în diverse alimente precum carnea slabă, peștele, ouăle (o porție de două ori pe zi). A nu-l asimila e riscul veganelor și a celor care țin dietă.
Datorită necesităților bebelușului, volumul sanguin crește cu maximum 30% în perioada sarcinii. Din acest motiv, uneori, își pot face apariția venele varicoase. Probabilitatea de a le avea se reduce semnificativ dacă evitați statul în picioare mult timp (sau într-o singură pozție), dacă efectuați zilnic exerciții cardio (de exemplu aquarobic) și dacă dormiți cu picioarele ușor ridicate (sprijinite pe o pernă). Important e să nu vă speriați, și varicele sunt normale în timpul sarcinii.
Un plus de atenție ar trebui dat gestionării informațiilor și recomandărilor primite din toate părțile, din „n” surse și din toate categoriile media (print, on line, radio, TV). Nu le acceptați 100%, nici nu le respingeți cu totul. Selectați sfaturile avizate, profesionale, practice, oferite de specialiști în domeniu, medici obstetricieni, pediatri, moașe, nutriționiști. Ascultați-vă cu răbdare și mama, și soacra, sprijinul familiei contând enorm. Exprimați-vă opiniile fără ezitare și nu vă lăsați copleșită de fel de fel de îndrumări (câteodată, contradictorii).
Relaxați-vă și răsfățați-vă la un coafor. Până în prezent, nu s-a dovedit că vopseaua de păr e toxică pentru gravide. Dacă aveți totuși rețineri, alegeți coloranți naturali. Trimestrul II e foarte potrivit pentru un look nou, ce va evidenția strălucirea specifică femeilor însărcinate. CITEȘTE ȘI DESPRE: Mișcările fetale: când mișcă bebe în burtica mamei, cum se simt, când număram mișcările
Trimestrul 2 de sarcină – Săptămâna 15
Și pășim în Săptămâna 15 de sarcină. Când copilul e capabil să vă audă vocea și să o recunoască la venirea lui pe lume (valabil și pentru partener). Ce miracol! Bucurați-vă iar și iar! Placenta trece printr-o altă etapă de dezvoltare, ce va dura 6 săptămâni. Brațele copilului au crescut suficient cât să poată fi împreunate în dreptul feței. Glanda tiroidă îi funcționează folosind iod absorbit din organismul dumneavoastră. Iși poate ridica și capul, și bărbia dinspre piept. Măduva spinării e complet formată. Bebe măsoară acum 10,1 cm și are o greutate medie de 70 de grame. Este bine dezvoltat în exterior, însă organele interne continuă procesul de maturizare. Sexul a devenit vizibil și poate fi identificat în urma ecografiei.
Cu toate că bebelușul este cât se poate de real, multe mame se simt complet normal, de parcă nici n-ar fi însărcinate. Ar trebui să fie fericite de acest respiro, să profite de el din plin, că îndată vine Trimestrul III cu oboseală și cu disconfort la pachet. Din cauza modificării pigmenților pielii, pe mijlocul burții, poziționată vertical, apare la 90% dintre gravide o linie inchisă la culoare (linea negra), un aspectnormal, lipsit de îngrijorare care va disărea imediat după naștere. Aceeași nuanță întunecată se va observa atât pe pielea din jurul sfârcurilor, cât și pe pistrui ori pe semnele din naștere. La fel de obișnuită în această perioadă este constipația. Cauzată în principal de progesteron, hormonul care încetinește funcția intestinală, apoi de lipsa gimnasticii sau de pastilele cu fier prescrise în anemie, problema se poate remedia printr-o dietă bogată în fibre, prin consumul unei cantități mai mari de lichide, prin reflexoterapie (85% dntre femei au constatat îmbunătațiri ale tranzitului intestinal) și masaj abdominal (1 lingură de ulei amestecat cu 2 picături de ulei esențial de bergamotă).
Un somn adecvat este esențial. Pentru a-l obține, beți înainte de culcare un pahar cu lapte cald, cu ceai de mușețel sau mancați un iaurt. Folosiți câteva picaturi de ulei esențial de lavandă în baia caldă de seară ori îmbibate în perna pe care dormiti. Evitați pe cât posibil băuturile pe bază de cofeină. Găsiți-vă poziții confortabile de dormit, chiar ajustate de câteva perne, dacă-i nevoie. Ideal ar fi pe partea stângă, în vederea îmbunătățirii fluxului sanguin către placentă și eliminării cu ușurință a fluidelor/toxinelor din rinichi. Acum puteți dormi și pe burtă, pe măsura ce bebe va crește vă va fi mult mai greu.
Reamintim beneficiile acizilor grași Omega-3 (DHA și APE), obținuți dintr-o alimentație bogată în pește (somon la cuptor, macrou la grătar), alge și fructe de mare. Elementele sunt necesare în dezvoltarea creierului, ochilor, sistemului nervos ale fătului. Dacă vă displace peștele, ar trebui să luați suplimente Omega-3 pentru gravide sau suplimente bazate pe alge.
Trimestrul 2 de sarcină – Săptămâna 16
Trecem cu succes la Săptămâna 16. Când mama va fi mândră de burtica ei dar va avea momente când își va aminti cu drag și dor de silueta sa pierdută. Nu vă stresați, e totul firesc, frumos, normal, natural. În plus, partenerul vă va adora formele. Îi veți surprinde frecvent încântarea, din gesturi, atitudine, priviri.
Până la expunerea detaliilor referitoare la schimbările fizice, vă povestim câte ceva despre bebeluș, specific acestei săptămâni. Micuțul și-a dezvoltat mușchii faciali, deci putem afirma că are acum mimică (poate părea încruntat), fără a deține însă un control asupra expresiilor sale. Are o mai mare mobilitate în mânuțe (poate să-și sugă degetul mare). Degetele sunt separate, fiecare mișcându-se separat de celelalte. Oasele cresc și se maturizează. Pielea lui capătă o tentă roșiatică și acoperă un strat foarte subțire de grăsime. Intestinul poate prelua cantități mici de lichid amniotic, înghițite de făt la intervale rare. Pentru prima dată, capul îi este mai mic decât trupul, bifând astfel încă o etapă a evoluției lui. În creier se formează celulele nervoase, care ulterior migrează din zonele centrale către periferie. Absolut orice activitate neurală se află într-un stadiu incipient. Copilul măsoară 11,6 cm și cântărește circa 100 gr. Scriu și mă minunez. Realizați cât de fascinant e totul pentru mamă? Tată? Bunici?
Revenim la mămici și la drăgălașele lor forme. Lumea va observa abdomenul unei femei însărcinate în 16 săptămâni, dacă ea poartă haine mulate. Ținutele largi încă vă ascund cu succes sarcina. Unele au o burtă mică, poziționată mult în față, altele au o formă mai cuprinzătoare. Se spune că primele ar purta băieți, iar celelalte fetițe. Doar se spune căci nimic nu s-a demonstrat. A corela tipul burții cu sexul copilului rămâne un mit.
Modifcările hormonale se răsfrâng și asupra ochilor, aceștia simțindu-se acum uscați, iritați, uneori provocând senzații de arsură. Remediul e unul simplu și anume utilizarea lacrimilor artificiale, soluție ce se procură de la orice farmacie. Evitați o perioadă folosirea lentilelor de contact. Înlocuiți-le cu ochelari, mai ales dacă vă petreceți timp în fața calculatorului. Totul va trece imediatdupă naștere, să nu vă faceți nici cea mai mică grijă. Tot fluctuațiile hormonale sunt responsabile și de somnul întrerupt noaptea de senzația de foame. La fel de normală e, precum toate celelalte necunoscute. Ori mâncați bine înainte de culcare (ouă, ton, produse lactate, curcan), ori aveți pregătite pe noptieră gustări potrivite pentru orele nepotrivite. Vă recomandăm o mână de nuci, un iaurt sau o jumătate de sandwich (înfoliat)
Nu renunțați la gimnastica prenatală! Fortificarea mușchilor face ca activitățile zilnice să pară mult mai ușoare. Tonifierea picioarelor va contribui la pregătirea pentru pozițiile din travaliu (de exemplu ghemuirea). Nu în ultimul rând, aveți asigurat și controlul luării în greutate.
Trimestrul 2 de sarcină – Săptămâna 17
Să vină plină de bucurie Săptămâna 17! Cu un bebe vioi care își intensifică pe zi ce trece într-atât mișcările încât acum se poate întoarce cu 180 grade. Trimestrul II este considerat cel mai bun moment pentru relaxare, călătorii, vacanță. Bebelușul respiră regulat, împingându-și astfel lichidul din plămâni, se întinde, se răsucește, își schimbă mereu poziția, cu mâinile și picioarele libere. E capabil să-și miște capul sus, jos, stânga, dreapta. Gurița, bine conturată, i se închide și deschide regulat, poate înghiți, căsca, ocazional sughița. Fiecare parte a fătului are o cantitate crescută de sânge, ce poartă elementele nutritive necesare creșterii. Vasele sanguine se văd clar în ecografii pentru că pielea este încă transparentă. Tot ce se întâmplă e puțin spus interesant.
Pentru că nu mai apar grețuri, stări de rău și amețeli, pentru că burta nu este încă proeminentă, răsfățați-vă! Cu o vacanță, cu timp de calitate petrecut alături de partener, într-un loc plăcut la mare, la munte, cu o ieșire la aer curat. E convenabil să călătoriți cu mașina, să puteți opri de câte ori aveți chef și nevoie. Mâncați în oraș, alegând corect preparatele. Cuvântul ordinii de zi trebuie să fie relaxarea.
Eliminați stresul, lăsând grijile deoparte. Semnele temerilor sunt inima care vă bate cu putere sau creșterea temperaturii corpului. Chiar dacă uneori apar diverse probleme, poate dificil de ignorat, încercați să le depășiți. Minimalizați consecințele, solicitați apropiaților suport. Luați imediat măsuri pentru a dobândi o stare de calm și echilibru. Utilă ar fi respirația profundă și relaxarea musculaturii, imaginându-vă că îngrijorarea este dată afară cu fiecare expirație. La fel de bine este a avea o preocupare permanentă, știm deja că mult timp liber lasă loc și gândurilor negative. Și înotul e un remediu, fiind considerat un mare eliberator de stres și o modalitate de a vă păstra condiția fizică. Iar a comunica pe tema asta, fie cu prietenii, fie cu cei din familie, ameliorează simțitor stresul. Citiți ceea ce vă place, urmăriți emisiuni TV preferate, gândiți-vă la evoluția copilului. Important e să faceți cumva față situațiilor neplăcute.
Este indicat să aflați și că, în cazul fumătoarelor, numărul de mișcări de respirație practicate de bebeluș se reduce în primele 5 minute de când gravida și-a aprins țigara.
Petele maronii care se ivesc acum în zona feței, din cauza creșterii nivelului de melanină, vor dispărea imediat după naștere. Până atunci, dacă estetic vă deranjează, acoperiți-le cu fond de ten hidratant, BB cream sau corector. Pe timpul sarcinii, unghiile au un aspect foarte sănătos. Îngrijiți-le renunțând la lacurile care conțin DBP, ingredient asociat cu malformațiile la animale.
Trimestrul 2 de sarcină – Săptămâna 18
Haideți să vedem împreună ce ne aduce Săptămâna 18!Perioada în care unele gravide conștientizează primele mișcări ale bebelușului, altele urmând s-o facă mult mai târziu. Menționăm că se percep doar cele mai puternice lovituri în pereții uterului, doar sub forma unor furnicături (zbateri) sau a ceva asemănător gazelor din abdomen. Se recunosc mai ales de către femeile care au mai fost însărcinate, familiarizate deja cu senzația amintită. Odată cu primele mișcări simțite, putem spune că o nouă etapă a evoluției fătului a început. Conform multor credințe, momentul coincide cu dobândirea sufletului. Stiți ce se spune despre adevăratele miracole? Că nu trebuie văzute, ci simțite. Fiți convinse că viața pe care o dăruiți este unul dintre ele!
Bebelușul prinde putere și se mișcă din ce în ce mai viguros. Placenta este în creștere doar că ritmul în care o face este mai lent față de săptămânile trecute. Mugurii dentari timpurii se intaresc în interirul maxilarului, calciul fiind necesar acum pentru consolidarea structurii (de fapt, a întregii structuri osoase). Pielea e foarte netedă și moale. Pe tălpi, de exemplu, încă nu i-au apărut cutele care definesc amprentele digitale. Fontanela superioară abia se distinge. Plămânii îi sunt încă imaturi și nu vor fi complet dezvoltați până în Săptămâna 35. Bebe este acum mai mare și mai greu decât placenta (la început era atât de micuț în comparație cu ea), iar cordonul ombilical se îngroașă și se fortifică pe măsura ce continuă să transporte sânge și nutrienți. Copilul are 14,2 cm în lungime și cântărește în medie de 190 gr. Sexul ar trebui să-i fie acum vizibil. Părinții sunt emotionați, momentul de poveste, trăirile intense, unice. Misterul se elucidează la ecografie, dar nu-i garantat 100%. În caz că tatăl nu arde de nerăbdare să afle acum de va avea un fiu sau o fiică, păstrați-i surpriza până în ziua nașterii (personal, mi s-a întâmplat la cea de-a doua sarcină). E opțiunea lui, de el motivată. Dacă nu-i va da pace curiozitatea, vă va întreba și dumneavoastră îi veți dezvălui. Există situația în care nici mama nu dorește să știe din timp ce sex are bebelușul. Cumva, surprinderea să fie una totală, chiar atunci, la venirea copilului pe lume. Rețineți că diferența dintre un băiat și o fată e stabilită de prezența sau absența cromozomului Y. Și mai rețineti că a comunica permanent cu partenerul, a vă împărtași sentimentele, a fi sufletește unul lângă altul, uniți, iubitori, toleranți, toate definesc starea de bine.
Dacă apar arsuri în capul pieptului, avem pentru dumneavoastră sfaturi utile. Totul e să nu vă impacientați, fac parte din normalitate. Încercați să evitați mâncarea grasă, picantă, sărată. Nu consumați băuturi alcoolice, acidulate. Renunțați la fumat. Beți lapte degresat, ceaiuri de mușețel, mentă. Nu mâncați seara târziu. Sunt de preferat mesele dese (cu porții mici).
Tolerați mâncărimile din zona abdomenului. Sunt cauzate de întinderea pielii, modificările hormonale și, acolo unde e cazul, de căldură. Trec prin aplicarea unei creme hidratante.
La fel de normal este să luați în greutate, mai mult în acest trimestru decât în primul. De acum și până la finele sarcinii, femeile câștigă între 0,5 și 1 kg pe săptămână, cu tendință de stagnare în ultimele 14 zile ( pentru Trimestrul II cam 5,5 – 9 kg). Sunt mai mulți factori care contribuie la aportul de kilograme, unul dintre aceștia fiind indicele de masă corporală. Nu totul este pus pe seama bebelușului. Tineți cont și de lichidul amniotic, uterul extins, sânii măriți, de grăsime și de creșterea volumului de sânge. Cu burtica evidentă, sarcina devine centrul atenției celor din jur. Îi fascinați, primind la schimb plusuri de amabilitate, grijă, politețe și interes. Nu uitați să rămâneți active, iar alimentația să fie una sanatoasă (cu puține calorii, bogată în nutrienți). Greutatea totală recomandată a fi luată în timpul sarcinii este de 11-14 kg (la un IMC normal).
Exercițiile fizice continuă sub supravegherea medicului. Antrenamentele eficiente, confortabile și sigure (genuflexiuni, fandări, ridicări de greutăți, toate cu o prealabilă încălzire) se efectuează de trei, patru ori pe săptămână, în vederea menținerii tonusului și condiției fizice. Faceți totul cu grijă, cu atenție, cu responsabilitate, fără a vă părăsi zona de confort.
Gandiți-vă și la următorul aspect, înscrierea din timp și participarea la cursuri prenatale. Veți afla despre tehnicile de respirație, de relaxare, diverse sfaturi practice de îngrijire a nou-născutului, de folos în special la prima sarcină. Informațiile se oferă gratuit sau contracost, fizic ori on line, dumneavoastră doar să alegeți și să rezervați ce vă este mai potrivit. Să nu uitați că partenerul sau altă persoana apropiată vă poate însoți la orele de curs.
Trimestrul 2 de sarcină – Săptămâna 19
Până atunci, să trecem la Săptămâna 19 cu noutățile ei. Când copilul e format aproape complet, când îl percepeți ca pe o persoană reală, iar atașamentul față de el crește de la o zi la alta. Pe buricele degetelor bebelușului apar încrețituri fine ale pielii, marca lui unica, amprenta identității sale. Ochii, aflați acum în poziția lor finală (s-au apropiat căci erau situați lateral), i se mișcă sub pleoapele închise (se vor deschide în Săptămâna 26). Sughite frecvent și puternic, unele gravide fiind capabile să simtă contracțiile diafragmei. Un strat foarte subțire de grăsime a început să-i acopere corpul fragil. Plutește în lichidul amniotic, legat fiind de placentă prin cordonul ombilical, acum în formă spiralată pentru a-i asigura un flux sanguin continuu. Uterul îi este un mediu cald și protector. Bebe, ce arată acum complet uman, a ajuns la 15,3 cm și la o greutate medie de 240 grame.
În perioada aceasta se efectueaza încă o ecografie, copilul beneficiind de un control complet al sănătății. I se examinează organele, i se verifică dezvoltarea generală, cu detalii și măsurători precise. Investigația de durată reasigură majoritatea părinților de progresul copilului în parametri optimi. Relaxina, un hormon asociat cu sarcina și care afectează ligamentele, poate crește flexibilitatea acestora, ducând la o aliniere greșită a coloanei vertebrale cu pelvisul. Se corectează prin exerciții fizice, eficiente, ce vizează îmbunătățirea posturii, reducând stresul resimțit de corp.
Cu cât avansează în sarcină, cu atât mama va deveni mai protectoare față de prunc. Relația dintre ei se dezvoltă treptat, chiar în condițiile în care mama e dedicată total profesiei. Să nu vă faceți griji că munca full-time dăunează formării legăturii cu bebelușul. Job-ul nu aduce efecte negative în această privință, în altele da. Dorința de protejare a micuțului e un instinct matern, natural, și e posibil să se fi dezvoltat deja. Feriți-vă de temeri inutile (legate de bunăstarea și sănătatea copilului, de ce o să se întâmple în viitor dacă nu-i una, nu-i alta ) pentru a nu vă provoca vreo anxietate nefondată. Vă veți descurca minunat, veți găsi soluții la orice, nu veți avea probleme, totul va fi bine. Așa să gândiți mereu. Și așa va fi.
O alta legătură puternică, pe tot parcursul celor 9 luni (și după), se formează, fie că sunt sau nu apropiate, între gravidă și mama sa. E ceva natural să treci alături de mamă printr-un astfel de eveniment major al vieții. Consider că e foarte potrivită pentru suport, sprijin sufletesc, înțelegere, comunicare, sfaturi de orice fel, fie chiar depășite unele dintre ele. Ea chair merită ascultată. Ferice de cele care le aveți! Mie, la ambele sarcini, mi-a lipsit mama enorm.
Relaxați-vă puțin, e un bun moment de a simți mișcările micuțului. Abia atunci sunt evidente, pe fond de liniște și calm. Mâncând și ceva dulce, șansele de a le sesiza cresc. S-a demonstrat ca bebelușii răspund la creșterea concentrației de zahăr din sângele mamei. Dacă vă luați cu tot felul de treburi, s-ar putea să nu remarcați activitatea ce se petrece în interior. Pentru că încă nu aude, fătul nu poate fi impulsionat punându-i muzică la un volum ridicat. Nu are nicio reacție, indiferent de vibrația și emoția piesei alese.
Ca fapt divers, rețineți că nu există radiații de la computer în cantitate atât de mare încât să afecteze fătul. Terminalele (laptop, calculator, tabletă, mobil, televizor) nu sunt dăunătoare pe parcursul sarcinii. Și tot ca fapt divers, privirea burticii va deveni o preocupare zilnică principală, la fel și gândul despre starea bebelușului.
Trimestrul 2 de sarcină – Săptămâna 20
Înaintăm cu bucurie spre Săptămâna 20. Când știți dacă în burtică aveți un el sau o ea, când începeți să vă gândiți la un nume potrivit, când puteți alege culoarea hainuțelor, a camerei, a accesoriilor. Corpul copilului este acoperit de un păr fin care, înainte de naștere, dispare. Se mai observă câteodată în cazul prematurilor. Coloana vertebrală este aproape dreapta, fiecare vertebră distingându-se la ecografie. Mugurii dentari sunt poziționați sub gingii. Stomacul, ficatul intestinele sunt complet prinse în cavitatea abdominală. Își folosește intens mâinile și picioarele pentru explorarea mediului ce-l inconjoară. Plutește lejer în sacul amniotic. Capul este dominat de o frunte proeminentă datorită rapidității cu care crește creierul. Bebe măsoară 16,4 cm și are o greutate medie de 300 gr. Fascinant e puțin spus!
Menționam că în această perioadă se face o ecografie complexă, cu atenție la detalii, examinare amănunțită a tuturor organelor, măsurători, calcularea datei probabile a nașterii, cu răspunsul la întrebarea „Ce e, fetiță sau băiețel?”. Cumva, săptămâna sta sub semnul întâlnirii virtuale cu bebelușul. Despre asta se va vorbi, el va capta întreaga atenție, trăirile mamei, ale tatălui, vor fi împărtășite, emoțiile povestite.
Gravidele realizează că trebuie să se odihnească mai mult și să limiteze pe cât posibil timpul pe care îl petrec în picioare. Greutatea în creștere va aduce puțin disconfort și posibile dureri musculare. Odihniți-vă des, stând cu picioarele ridicate. Apelați la ciorapii speciali de sarcină, la o încălțăminte comodă, cu maximum de suport.
Aromele preparatelor vor fi transferate lichidului amniotic, inghițit de făt. Tipul de mâncare pe care gravida îl consumă poate influența bebelușul la contactul cu prima mâncare solidă. Experiența timpurie poate contribui la a prefera în diversificare o alimentație sănătoasă. Chiar dacă pare ciudat, ajutați-vă acum copilul pentru a face alegeri culinare sanatoase în diversificare.
E normal să debuteze durerile de spate, mai ales sciatica. Se opresc ușor, se ameliorează prin băi calde, masaj, Pilates ori Yoga, proceduri care vor relaxa ușor musculatura din zona sensibilă. Atenție la postură! Stați dreaptă pe scaun, cu picioarele puțin departăte, cu zona lombară bine lipită de spătar și tălpile perfect întinse pe podea, pentru a vă îndrepta coloana.
Bucurați-vă, sunteți la jumătatea sarcinii! Posibil încă emotivă, obișnuită cu modificarile fizice și de comportament, puteți începe din acest moment numărătoarea inversă.
Trimestrul 2 de sarcină – Săptămâna 21
Urmează Săptămâna 21 de sarcină. Când totul se întamplă atât de repede, când burtica mare e un motiv de bucurie, mândrie și un strop de răsfăț. Bebelușului îi cresc acum unghiuțele. Deoarece pielea îi este acoperită de vernix (un strat albicios care acoperă fătul), nu există pericolul de a se zgâria. Ochișorii îi sunt protejați datorită pleoapelor încă închise. Creierul este în curs de evoluție, așadar reacțiile nervoase nu sunt conștiente, ci simple reflexe. Pe măsura ce căile nervoase se vor extinde, copilul va obține din ce în ce mai mult control. În acest stadiu, memoria începe să i se dezvolte. Bebe are perioade de mișcare care alterneaza cu cele de liniște și calm. În curând, acestea vor deveni cicluri definitive ale activității. Organele reproductive se maturează gradual, diferența dintre sexe fiind una evidentă. Are acum 26,7 cm și are o greutate medie de 306 de grame.
E momentul ca gravida să își îmbogățească garderoba cu haine specifice, de maternitate. Și poate încălțăminte potrivită. Gama e largă, prețurile accesibile, permițând să satisfacă toate gusturile pentru toate ocaziile. Nu alocați un buget mare ținutelor largi, vor fi purtate doar câteva luni. Un must-have (dacă putem spune așa) sunt ciorapii de maternitate, ce ajută la buna circulație a sângelui, previn problemele venoase, ameliorează durerile de picioare, fac ca statul în picioare să nu mai fie atât de obositor. Bine că paleta e variată, pe piață găsindu-se toate tipurile (de vară, de iarnă), dimensiunile (scurți, lungi,3/4) și culorile. O bilă albă și pentru colanții speciali care asigură suport sarcinii și reduc presiunea la nivelul spatelui.
Dacă ați decis să nu aflați la ecografie și sexul copilului, aveți de acum înainte la ce vă gândi. Și persoanele din jur își vor da cu părerea despre asta. Supoziții, superstiții, interpretări ale formei burții, ale pilozității, ale pulsului fătului, povești cu inelul atârnat de o ață roșie ce pendulează deasupra buricului, pofte de dulce, de sărat… Garantat, pe toate le veți auzi. Stiați că în urma unui studiu care chestiona femeile însărcinate, 71% au ghicit sexul bebelușului? Nimic nu întrece instinctul matern. Indiferent ce așteptați, fetiță, băiețel, gemeni, tripleți, concentrați-vă amândoi pe rolul de părinți responsabili și iubitori, bucurându-vă de sănătatea și frumusețea pruncului.
Un soi de tristețe ar putea să apară în această perioadă. Ne referim aici strict la modificările corpului care fac ca oglinda să nu vă fie cea mai bună prietenă. Dezamagirea unor gravide în ceea ce privește aspectul lor e ceva des întâlnit, firesc, normal. Nu vă speriați de lupta cu imaginea. Tot de hormoni e cauzată. Și tot repede trece. Țineți minte că aveți parte de susținerea celor dragi. Ei, alături de alte gravide cu care mai puteți discuta despre trăirile pe care le aveți, pot înlătura cu succes anxietatea. Rare sunt cazurile în care e nevoie de sfatul/consultul medicului.
Din cauza creșterii abdomenului, modificării centrului de greutate, înmuierii ligamentelor și articulațiilor, frecvente sunt căzăturile. Nu vă îngrijorați, bebe e în siguranță, protejat perfect în sacul amniotic. Ca să i se întâmple, Doamne ferește, ceva grav, și leziunile dumneavoastră ar trebuie să fie unele severe. Pentru orice eventualitate, monitorizați mișcările copilului imediat după cădere. În caz de nereguli, dureri acute, sângerări, adresați-vă medicului.
Normale în Trimestrul 2 sunt și scurgerile vaginale. De obicei sunt transparente, inodore, pline de mucus. Doar apariția unor modificări majore la nivelul lor va face necesară vizita la cabinetul medical.
Nu renunțați la mișcare, la exercițiile fizice ușoare, chiar dacă sarcina evoluează, chiar dacă vă desfășurați activitatea într-un spațiu închis, gen birou, chiar dacă n-aveți chef de a merge la sală. La îndemână v-ar putea fi accesul pe scări în loc de folosirea liftului, urcarea/coborârea din mijloacele de transport în comun la altă stație pentru a fi nevoite să mergeți un pic pe jos, înotul dacă aveți vreo piscină în zona de proximitate, plimbarea, obligatoriu purtând încălțăminte adecvată, ridicarea de pe scaunul biroului din oră în oră pentru a face câțiva pași sau efectuarea unor exerciții stând pe scaun, din poziția șezut.
Trimestrul 2 de sarcină – Săptămâna 22
Haideți să vedem împreună ce se mai întâmplă în Săptămâna 22!
Mâinile copilului se miscă în mod constant, atingând fața și strangând cordonul ombilical. Oasele îi conțin măduvă care produce celule sanguine. Sub piele, ce are acum un spect rozaliu, i se vor depune straturi de grăsime, esențiale în dezvoltarea completă a sistemului nervos. Celulele se maturează, se divid și se multiplică în tot organismul. Septul nazal nu e încă complet format, astfel că tuturor bebelușilor li se observă la ecografie nasul cârn. Vertebrele alcătuiesc o coloană spiralată, ce înconjoară și protejează măduva spinării. Uterul mamei poate ajunge în zona buricului. Forma burții diferă de la o femeie la alta, chiar în aceeași săptămâna de sarcină. Oricum, felul în care arată și greutatea femeii însărcinate nu au nicio legatură cu dimensiunile fătului. Bebe, apt să facă zilnic „tumbe”, măsoară 27,8 cm și are o greutate medie de 430 de grame.
În perioada aceasta pot surveni unele neplăceri. E și cazul sângerărilor vaginale. Pot fi cauzate de col sau de un banal polip. Sângerarea abundentă e periculoasă, fiind un posibil semn de placentă praevia, caz în care placenta acoperă parțial ori integral colul uterin. E necesar un control medical de urgență. Există metode ce rezolvă complicațiile apărute, totul e să nu vă speriați. Cel mai probabil, se vor recomanda repaosul la pat, evitarea contactului sexual, a sportului, interzicerea spalaturilor vaginale, folosirea tampoanelor interne.
Gravidele se confruntă cu „creierul de sarcină”, un termen ce caracterizează carențele capacității de concentrare. Ele devin frecvent neatente, distrate, uită lucruri, pierd firul discuțiilor. Nu intrați în panică. După cum v-ați dat seama, este un aspect absolut normal. După opinia unor specialiști, comportamentul este rezultatul schimbărilor hormonale. În viziunea altora, argumentul constă în orientarea mamelor exclusiv către interiorul lor. Evenimentul major, stilul nou al vieții, organismul transformat, acaparează mintea, favorizând într-un termen la figurat amețeala. Evitați să întreprindeți mai multe activități deodată, întocmiți-vă liste, planificați-vă cât de cât ziua, săptămâna, luna. Trece și „creierul de sarcină”, câteodată însă abia după un an de la naștere.
E timpul să vă gândiți la prenume de bebeluși. Nu-i urgent dar e interesant. Nu-i facil dar e amuzant. În secțiunea site-ului, alocată numelor, s-a tot scris despre modul în care acestea se aleg, cum se potrivesc luate câte două, ce semnifică fiecare în parte. Ideea e că am venit cu o multitudine de variante și derivate, acoperind o zonă extinsă, din care e imposibil să nu descoperiți ceea ce vă încântă la maximum. Păstrați în taină opțiunea câștigătoare până la data nașterii, când faptul e consumat. Dezvăluind-o mai devreme, s-ar putea să fiți surprinși și influențați de tot felul de reacții ale apropiaților.
Majore schimbări în corpul și comportamentul gravidelor nu au loc în această săptămâna. Menționăm că munca se prestează ca de obicei, cu mici ajustări de orar. Se evită în principal ridicarea greutăților, statul mult timp în picioare și alte activități considerate epuizante. În rest, normalitate. Cu pauze dese pentru reîncărcarea bateriilor, hidratare, mese sănătoase și puțină plimbare în pauza de prânz. Rețineți, sarcina nu e o boală, ci o stare!
Trimestrul 2 de sarcină – Săptămâna 23
Să ne îndreptăm cu pași repezi spre Săptămâna 23. Când e posibil ca gravida să fie copleșită emoțional, să plângă din orice, să nu-și coordoneze perfect toate mișcările (adică, în termeni populari, să fie mai împiedicată), dar descoperind că toate fac parte din experiența normală a unei sarcini.
Bebe lovește mai puternic. Se prinde cu mânuțele de cordonul ombilical. Urechile s-au dezvoltat permițând ca în curând să răspundă la multe sunete. Aceasta este săptămâna când se formează auzul și echilibrul, ambele controlate de urechea internă. Se vor îmbunătăți gradual. Stiați că micuțul poate începe să memoreze ceea ce aude? Procesul este unul încă necunoscut, chiar și pentru experți. Gurița și nasul îi sunt foarte bine conturate. Fătul înghite lichid amniotic, ulterior procesat de rinichi. Deșeurile sunt eliminate prin placentă. Pielea este acoperită de un păr foarte fin denumit lanugo. Tot acum apare reflexul de grasping, când palma este atinsă, iar degetele se strâng. Bebe, care pare foarte bine definit, are o lungime medie de 28,9 cm și o greutate medie de 500 de grame. Cele mai clare imagini ale structurilor interne se vor observa la o ecografie 2D.
Femeile însărcinate se simt uneori demoralizate, plâng din orice, fiind una, două, copleșite de emoții. Dacă vă alocati timp pentru o activitate plăcută, senzația de anxietate va dispărea. La fel și dacă împărtășiți ce vi se întâmplă cu o prietenă, cu mama, cu altă gravidă. Veți găsi suport și înțelegere. În privința fătului, nu e cazul de temeri, el nu e afectat câtuși de puțin de stările emoționale proaste. Tratați-le și dumneavoastră cu amuzament, relaxați-vă, sunt trecătoare.
Multe gravide în acest stadiu se simt pline de energie. Pentru a fi consumată eficient se recomandă activități plăcute, lejere, precum grădinaritul, pictura, tricotatul, organizarea garderobei, ieșirile cu prietenii, cumpărăturile, petrecerea timpului lângă alte gravide (la înot, la cursuri prenatale).
Relațiile cu cei apropiați pot suferi mici schimbări din cauza priorităților femeii însărcinate. E posibilă apropierea și mai mult de mamă, de altă gravidă ori de femeile din familie, în detrimentul prietenelor, de exemplu, fără copii. Nu-i motiv de îngrijorare, e o chestiune temporară, legată de interesul pentru discuțiile purtate, ce se referă 100% la bebeluș și la tot ceea ce vine la pachet odată cu el. Rețineți însă că adevăratele prietenii rezistă la proba timpului, indiferent de momentele în care se parcurg direcții diferite.
În acest trimestru, la fel și în următorul, la nivelul degetelor se pot simți furnicături și tot soiul de senzații de amorțeala și înțepături, cauzate de creșterea volumului sanguin. Sunt obișnuite, firești, ameliorându-se prin rotația încheieturilor, întinderi sau alte exerciții specifice. Sindromul de tunel carpian, căci despre el este vorba, va dispărea imediat după naștere. În aceeași categorie includem și amețelile ocazionale, cauzate de cantitatea de sânge ce ajunge la nivel cerebral (mai ales când gravida se ridica brusc). Cateodată, amețelile, oboseala, respirația ingreunată, pot fi rezultatul unei anemii. Atunci, problema se reglează din suplimente nutritive.
Reamintim că la ecografie trăsăturile și alte detalii ale fătului se pot observa cu o acuratețe impresionantă, realitatea din interior fiind absolut fabuloasă, stârnind trăiri profunde. O legătura între mama și copilul se definește încă de pe acum.
Este timpul ca părinții să se gândească și la pregătirea casei pentru venirea bebelușului. Și aici nu ne referim la vreo curețenie generală ci la amenajarea unui loc potrivit pentru somnul micuțului, a unui spațiu de depozitare a noilor lucruri (căruț, cada, hainuțe, lenjerie, accesorii), la zugrăvit ori pus tapet, cu produse tolerate în timpul sarcinii.
În cazul în care acasă deja există un copil mai mărișor, acum e momentul ca mămica să-l anunțe că ea poartă în burtică un frațior sau o surioară pentru el. În timp, îi veți povesti și alte lucruri minunate despre noul membru ce va veni în familia voastră. Lucrurile de felul acesta se gestionează cu simplitate, căldură, afecțiune.
Instinctual sunteți deja mamă. Vă veți purta mai mult de grijă, vă veți hrăni mai sănătos, veți face schimbări în modul de viață, în primul rând gândindu-vă la binele copilului. O mamă protectoare, dorindu-și ce e mai bun pentru bebeluș, îngrijorată de orice problemă, preocupată de tot ceea ce sarcina inseamnă. Nu-i grav dacă încă nu simțiți astfel. Femeile diferă între ele, ca atare și instinctul matern se poate activa în urmatoarele săptămâni ori abia după naștere, când vă veți ține pruncul în brațe. Și partenerului ar putea să-i lipsească instinctul patern. Dar, dacă este intens implicat în sarcină, șansele de a se apropia mai repede de copil cresc.
Răcelile mamei nu afectează fătul, el va fi bine în situațiile de îmbolnăvire. Ne referim aici la gripe, viroze, guturai, făcute și tratate mai lent, pe un fond de imunitate scăzută. Înainte de a se administra medicamente, cereți sfatul farmacistului. Abia când temperatura depășește 38 de grade C și simptomele nu se ameliorează în maximum 48 ore, solicitați consult medical. CITEȘTE ȘI: Al 4-lea trimestru de sarcină – Adaptarea bebelușului în primele 3 luni de viață
Trimestrul 2 de sarcină – Săptămâna 24
Cu bucurie și speranță că totul va decurge normal, pornim spre Săptămâna 24. Când gravida își menține corpul în cea mai bună formă fizică, când se hranește sănătos, pregătindu-și parcă bebelușul pentru viața independentă. Functia plămânilor se îmbunătățește rapid, copilul respirând regulat. Ritmul inimii și-a redus frecventa. Pielea fătului începe acum să dezvolte un strat de celule keratinizate, fiind mai rezistentă (cel mai gros strat se întâlnește la călcâie și la palme). Pleoapele tot inchise sunt. Mișcările i se simt intens, într-un mod particular, ziua și noaptea. Mama poate constata că fătul răspunde activităților ei. Auzul nu îi este deloc afectat de undele sonore cu frecvență foarte înaltă din timpul ecografiei. Scheletul cartilaginos este înlocuit treptat de os. Bebe a ajuns la 30 cm și la o greutate medie de 600 de grame. Din acest moment este considerat viabil (dacă vine prematur pe lume, doctorul este are legal dreptul de a face orice pentru a-l salva) și poate primi tratament de specialitate în caz că se va naște mai devreme. Progresul medicinei a dus la creșterea uriașa a supraviețuirii prematurilor. Incredibil este puțin spus când e vorba de nivelul atins de știință și tehnologie în acest domeniu.
Gravidele se pot frecvent confrunta pe timpul nopții cu spasme dureroase la nivelul mușchilor picioarelor. Cauza durerilor severe este presiunea uterului pe nervii pelvieni. Trec prin delicata masare a zonei afectate. Se previn prin exerciții blânde la nivelul tălpilor și gleznelor, plimbări, inot. Solicitați sfatul medicului doar dacă la nivelul piciorului s-a format o tumefacție (umflătură). Pericolul constă în existența unui cheag de sânge. Până și hemoroizii sunt obișnuiți în sarcină. Pot fi dureroși, se pot inflama. Scăpați de neplăcere prin comprese reci, creme cu anestezic, geluri lubrifiante. Evitați constipația! (printr-un consum ridicat de apă și printr-o nutriție bogată în fibre)
Femeile însărcinate transpiră abundent și lor mereu le e cald (și de la surplusul de kilograme, și de la cantitatea mărita de sânge pompată de inimă) putând să-și provoace iritații din această cauză, mai ales inghinal și sub sâni. Zonele menționate se vor igieniza corespunzător.
Postura se va schimba natural din cauza sarcinii. Centrul de greutate migrează spre abdomenul marit (înainte de a rămâne gravidă, era poziționat direct deasupra șoldurilor). Rezultă o curbură accentuată în coloana vertebrală inferioară și posibile dureri de spate. Echilibrul și diminuarea disconfortului se obțin prin exerciții speciale și controlul posturii în timpul mersului, prin evitarea balansului șoldurilor și a poziționării telefonului între ureche și umăr. Nu renunțați la exercițiile abdominale. Musculatura abdominală tonifiată va ajuta mult în orele de travaliu și la o naștere ușoară.
Chiar dacă nu există o cercetare semnificativă a efectului muzicii asupra inteligenței fătului, muzica rămâne o idee bună. Starea de calm a gravidei e importantă, iar dacă ea e favorizată de arii/piese preferate, de ce nu? Multe femei susțin că melodiile ascultate frecvent în timpul sarcinii par să le fie familiare bebelușilor, liniștindu-i. Tot atâtea relatează că vorbind mereu cu fătul (povestindu-i, citindu-i), acesta le va recunoaște vocea, după naștere. CITEȘTE ȘI: Magia primelor zile acasă cu bebelușul. Cum abordăm corect crizele de adaptare neonatală
Trimestrul 2 de sarcină – Săptămâna 25
Încheiem trimestrul II cu Săptămâna 25. Când gravida planifică o mulțime de lucruri, când burtica îi va fi privită cu mare interes de către toți cei din jur și când va trebui să aibă răbdare la ascultarea a 1001 de sfaturi insistente, fie că vrea sau nu. Gravidei i se recomandă selectarea până la evitare a poveștilor cu și despre nașteri.
Copilașul cască des ca o modalitate de a regla volumul lichidului din plămâni. Temperatura lui e setată de cordonul ombilical pentru a fi la fel cu temperatura mamei. Auzul îi este destul de bine dezvoltat astfel încât, la sunete cu volum mare, poate reacționa prin mișcări bruște. Nasul lui este bine definit, respirând lichid amniotic prin fiecare nară. Bebe, acum bine proprționat, măsoară circa 34,6 cm și are o greutate de aproximativ 660 de grame.
Femeile însărcinate ar trebui să-și planifice de pe acum perioada de concediu prenatal. Mentionăm că OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate dau dreptul de a se lua concediu prenatal începînd cu luna a 7-a de sarcină (cu aproximativ 63 de zile înainte de naștere). Se poate opta și pentru desfășurarea activității până spre finalul sarcinii. Important este ca angajatorul să afle din timp decizia dumneavoastră.
Din cauza întinderii rapide a pielii sau genetică, gravidele dezvoltă uneori vergeturi. Hidratarea pielii nu ajută în combaterea lor, doar sportul, asociat cu o alimentație sănătoasă, ar putea încetini procesul de formare. Semnele pot fi rozalii sau mai închise la culoare. După naștere vergeturile se estompează, devenind mai puțin evidente.
Corpul muncește din greu pentru a asigura evoluția bebelușului. Purtați-vă de grijă, bucurându-vă de momente de răsfăț. După naștere, existența se va învârti cu precadere în jurul copilului și cel mai probabil veți fi concentrată exclusiv pe creșterea si îngrijirea lui. În măsura posibilităților, mergeți acum la un centru spa pentru liniște, relaxare, armonie. Alegeți ofertele concepute special pentru gravide. E o modalitate minunată de a vă destinde. Dacă nu vreți la spa, faceți acasă băi aromatizate cu uleiuri esențiale (permise sunt cele de lavandă, mușețel, trandafir, portocală, bergamotă, grapefruit), masaj, apelați la servicii de pedichiură, manichiură. De bază este a vă acorda timp de calitate. Nu neglijați acest aspect.
Pe măsura ce sarcina evoluează, veți constata că gustările și mesele luate pe fugă sunt de preferat celo bogate, consistente, foarte sațioase. Când faceți cumpărături, adăugați în coș și nuci, semințe nesărate, covrigi, fructe uscate, mere, portocale, struguri, fructe de pădure, prăjituri cu ovăz, orez, porumb, crochete, iaurturi, toate potrivite gustărilor frugale. Acasă, în tihnă, serviți de exemplu șuncă, supă, brânză, pâine integrală, preparate cu ouă, fasole, linte, mazăre, morcovi, ardei gras, țelină, roșii. Evitați alimentele grase, picante. Tineți cât mai departe arsurile stomacale. Știm că sunt normale, însă foarte neplăcute. Digestia vă e oricum încetinită de la progesteron, hormonul care relaxează mușchii din întregul tract digestiv. Urmăriți-ne în continuare pentru a afla totul despre Trimestrul III, definit de săptămânile 26-40 de sarcină.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.