Despre beneficiile alăptării am discutat de mult ori şi suntem siguri că nu există dubii în această privinţă. Deşi mamele se informează încă din perioada sarcinii asupra modului în care ar trebui să decurgă lucrurile, uneori socoteala de acasă pur şi simplu nu se potriveşte cu realitatea. Există însă câteva lucruri pe care nu ar trebui să le uiţi, pentru ca alăptarea să aiba succes.
Stomacul nou-născutului este foarte, foarte mic
De fapt, imediat după naştere, stomacul bebelușului este de dimensiunea unei nuci, aşadar nu e nevoie de prea mult colostru ca să îl sature. Cantitatea de 30 ml de lapte praf, care reprezintă porţia standard în maternitate, este uriaşă pe lângă necesarul real al nou-născutului. Prin urmare, atâta timp cât există măcar o picătura de colostru, ea este preţioasă şi trebuie ca bebeluşul să beneficieze de ea.
CITEȘTE ȘI: Stomacul bebelușului și cât lapte ar trebui el să primească în prima lună de viață
Absenţa orei magice nu e sinonimă cu ratarea alăptării
După ce au citit atât de multe despre importanţa orei magice, multe mame au senzaţia că dacă o ratează, întreaga evoluţie a copilului este deja periclitată. De fapt, deşi este de dorit, deşi este calea lină şi firească prin care bebeluşul ar trebui să pătrundă în lumea noastră, realitatea şi statisticile demontrează că alăptarea este posibilă şi dacă bebeluşul este pus la sân mult mai târziu, după ore bune, sau chiar a doua zi. Există situaţii în care fie mama, fie copilul, au nevoie de o supraveghere mai atentă, amânarea primului supt nu înseamnă eşecul alăptării.
CITEȘTE ȘI: Ora magica după naștere
Cererea stimulează oferta
Nicio proaspătă mamă, nici măcar cea care a născut perfect natural, nemedicalizat, la termen, nu are sânii şiroind de lapte imediat după naştere. În primele zile, cantitatea de lapte disponibil este relativ mică, iar caracteristicile şi compoziţia sa sunt speciale. Cunoscut cu denumirea de colostru, el este foarte gras, foarte hranitor şi foarte bogat în anticorpi care îi protejează sănătatea micuţului în primele săptămâni de viaţă, când sistemul său imunitar este practic nul.
Pe măsură ce se modifică raportul dintre diferiţii hormoni produşi în organism, producţia de lapte începe să crească. Dacă sugarul este pus la sân la cerere şi este lăsat să sugă atât cât doreşte, această stimulare va face ca şi secreţia să devină mai abundentă. Această reglare a producţiei în funcţie de nivelul de stimulare reprezintă o regulă care se va păstra şi pe viitor, în timpul puseelor de creştere, cand copilul are câteva zile în care pare să fie flămând nonstop. Mamele informate îi vor pune pe copii la sân conform solicitărilor lor, urmând ca în câteva zile sânul să se fi adaptat la noua cerere, în timp ce cele care nu s-au informat pe această temă, se vor speria că micuţii sunt flamânzi, că nu le mai ajunge laptele, şi vor apela la completarea cu lapte praf, ceea ce le subminează alăptarea. CITEȘTE ȘI: 8 Motive pentru care se oferă suplimentul de lapte praf
Biberonul şi suzeta nu sunt opţiuni de luat în considerare
Chiar dacă alăptarea întârzie, iar bebeluşul trebuie să primească într-o primă fază lapte praf, asta nu înseamnă că ai ratat complet această experienţă. În maternităţi, formula se administrează cu linguriţa, cu seringa sau cu căniţa, iar mamele sunt sfătuite să nu apeleze la biberon sau suzetă, pentru ca ele îi deformează suptul şi îi reduc dispoziţia de a face efort sa „tragă” din sân.
Ataşarea corectă este cheia succesului
Fără o ataşare corectă, obstacolele în calea alăptării sunt insurmontabile. Dacă ai mameloanele cu o conformaţie mai aparte, sau dacă pur şi simplu nu pari să te descurci, un consultant în alăptare este mereu în apropiere, gata să îţi ofere sfaturi şi să te ajute practic.
CITEȘTE ȘI: Atașarea corectă la sân a bebelușului în timpul alăptării | Urmărește aceste indicii
Alăptatul nu trebuie să fie dureros
Acesta este probabil cel mai des auzit mit în legătură cu alăptarea, odată ce noua generaţie de mame s-a lămurit că nu se întâmplă nimic dacă „se amesteca laptele nou cu cel de la masa anterioară”. De fapt, imediat după naştere, mamelonul este destul de sensibil, şi chiar şi în condiţiile unei ataşări impecabile, este posibil ca suptul să fie relativ dureros pentru mamă. Vestea buna este că în cel mult o săptămână, lucrurile se reglează din acest punct de vedere, iar suptul nu mai este deloc asociat cu nici un fel de disconfort. CITEȘTE ȘI: 16 cele mai importante sfaturi pentru iniţierea și succesul alăptării
Tu ce le-ai mai sfătui pe mamele care îşi doresc să alăpteze?
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.