Descoperă câte beneficii are alaptarea la cerere pentru copilul tău. A fi atentă la nevoile lui îi asigură siguranța și dezvoltarea armonioasă pe toate planurile.
- Cat de des se hranesc la san bebelusii:
- De ce sug atat de des bebelusii?
- Alaptare la cerere | Beneficii importante pentru mama si copil
Unul dintre cele mai importante elemente pentru buna dezvoltare a unui copil este de a i se raspunde prompt nevoilor, inca de la nastere. Cand unui nou-nascut i se implinesc nevoile el se simte in siguranta ceea ce va avea efecte benefice atat pe plan social cat si educational si emotional. Avand in vedere ca una dintre nevoile primare ale copilului este de a fi alaptat este evident ca alaptarea va trebui sa se faca la cerere, nu la program cum din pacate inca se mai vehiculeaza. A fi atenta la manifestarile bebelusului, atat de foame cat si de satietate, este important nu doar pentru a se stabili o buna conexiune mama-copil ci si pentru a pune bazele unor obiceiuri alimentare sanatoase pe viitor.
Nou-nascutul are aceasta abilitate naturala, de a se hrani exact cat are nevoie, particularitate de care ar trebui sa profitam deoarece dispare la varste mai mari deci de noi depinde un start corect. Insa cand vine vorba de alaptare la cerere multe mame se ingrijoreaza: oare nu suge prea des/prea rar? Cum stiu cat lapte consuma intr-o zi avand in vedere ca, spre deosebire de biberon, sanii nu sunt gradati? Nu ar trebui obisnuiti sa suga la un anumit interval? CITEȘTE ȘI: 16 cele mai importante sfaturi pentru iniţierea și succesul alăptării
Alaptare la cerere – Cat de des se hranesc la san bebelusii
Dupa cum probabil banuiti, exista diferente de la un copil la altul, nu exista indivizi identici prin urmare nici in ceea ce priveste obiceiurile lor. In orice caz se incadreaza la normal si cei care sug din ora in ora si cei care sug de 8 ori pe zi iar media este in jur de 12 supturi in 24 de ore. In general dupa 3 luni intervalul intre supturi se mareste, nu fiindca bebelusii ar avea nevoie de mai putine calorii ci fiindca invata sa suga mai eficient. E bine de stiut ca o data stabilit un tipar nu putem sa ne bazam ca asa va ramane, bebelusii schimbandu-si destul de frecvent propria rutina in functie de diversi factori: pusee de crestere, noi achizitii.
Bebelusii nu sug doar sa se hraneasca ci si de sete, de confort, pentru a stimula productia de lapte. De asemenea frecventa supturilor depinde de obiceiurile familiei: in cele in care se practica co-sleepingul si purtarea bebelusului el are acces la san tot timpul prin urmare supturile sunt mai dese. Cand copilul este separat de parinti el tinde sa se “resemneze” si in plus semnalele lui nu sunt percepute cu acuratete, pot trece neobservate.Citește pe larg despre: Osteopatia – Beneficiile ei în alăptare
Alaptare la cerere – De ce sug atat de des bebelusii?
Se stie ca bebelusii hraniti cu formula au mese la interval mai mari decat cei alaptati, de unde si ingrijorarea multor mame ca “nu se satura/ au lapte slab”. Insa laptele matern este destul de sarac in grasimi si proteine dar bogat in carbohidrati si lactoza astfel incat se digera mai usor si mai rapid. De asemenea, bebelusii hraniti la san au tendinta sa consume mai putin la un supt decat cei hraniti cu biberonul, preferand sa suga putin si des.
Alaptare la cerere | Care sunt beneficiile alăptării la cerere
Din pacate frecventa supturilor si imprevizibilitatea programului de supt le face pe multe mame sa renunte repede la alaptat. Fie resimt oboseala si lipsa somnului, fie sunt ingrijorate ca bebelusul nu se hraneste cum trebuie si ca hranirea cu lapte praf conform unui orar este mai avantajoasa. Daca ar sti beneficiile alaptarii la cerere cu siguranta mamele nu ar renunta usor la alaptare!
Alaptarea la cerere este importanta in primul rand fiindca regleaza si stabilizeaza productia de lapte in functie de nevoile copilului.
Laptele matern incepe sa se produca inca din timpul sarcinii dar daca dupa nastere copilul nu este pus la san sau nu este alaptat de cate ori cere, alaptarea va fi sabotata. Alaptarea la cerere mentine productia de lapte si este corelata cu o mai buna dezvoltare a copilului, cu recuperarea mai rapida a greutatii pierdute de copil dupa nastere, cu reducerea icterului. Suplimentarea cu lapte praf in primele zile precum si folosirea suzetei pot duce la reducerea cantitatii de lapte matern si dificultati de atasare la san, deci nu sunt recomandate.
In ceea ce priveste alaptarea pe timp de noapte ea nu se deosebeste de cea din timpul zilei deci mamele nu ar trebui sa isi faca asteptari nerealiste. Laptele se digera rapid si pe parcursul noptii prin urmare e normal sa suga des si noaptea.
Alaptarea la cerere pe timp de noapte este foarte importanta pentru mentinerea lactatiei si deci pentru succesul alaptarii.
Ea este importanta si din perspectiva hormonala, nivelul prolactinei crescand noaptea cand suge copilul asigurandu-se astfel o buna productie. De asemenea trezirile nocturne ale nou-nascutilor au rolul de a-i proteja de SIDS, fiind deci un reflex de auto-aparare, un instinct de supravietuire. In ciuda aparentelor, mamele care alapteaza si practica co-sleeping dorm per ansamblu mai mult si au un somn mai odihnitor decat cele care hranesc copilul cu formula, ele readucand copilul in starea de somn mult mai rapid cu ajutorul sanului si netrebuind sa se ridice din pat pentru prepararea hranei. CITEȘTE MAI MULTE DESPRE: Bebe este atașat și poziționat corect la sân
Chiar si in intarcarea blanda supturile de noapte ar trebui sa fie ultimele care se scot.
“Antrenamentul de somn” este nociv din multe puncta de vedere, inclusiv din punct de vedere al mentinerii productiei de lapte. Daca mama isi doreste sa alapteze cat de mult instaurarea unui “program de alaptare” pe timpul noptii ii va sabota planurile. De asemenea intarcarea pe timp de noapte nu garanteaza ca bebelusul nu se va mai trezi, dimpotriva, veti ajunge sa inlocuiti simplitatea oferirii sanului care confera linistire rapida cu obiceiuri mult mai consumatoare de timp si energie precum leganatul, cantatul, plimbatul cu copilul in brate, prepararea biberoanelor cu lapte praf.
In concluzie si ca un rezumat alaptarea la cerere este un element cu deosebita importanta atat in stabilirea productiei de lapte si succesul pe termen lung al alaptarii cat si pentru dezvoltarea copilului atat pe plan fizic cat si afectiv, asigurand o buna conectare mama-copil. Desi solicitanta, alaptarea la cerere ar trebui incurajata si sprijinita de familie si de societate, fiind benefica pentru toate partile implicate.
CITEȘTE ȘI: Beneficiile științifice ale alăptării prelungite
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
CITEȘTE ȘI: Mamă care tocmai a născut și dorește să alăpteze
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.