Agitatie, foame, nervisori si schimbarea tiparului de somn? Sa fie un puseu de crestere? De multe ori iti dai seama ca cel mic a trecut printr-un puseu de crestere abia cand acesta s-a incheiat. Descoperi deodata ca salopeta de bebe nu ii mai vine, sau ca pantalonii sunt prea scurti, si realizezi ca parca a mancat mai des si i s-a schimbat si tiparul de somn in ultimele zile…
Puseul de crestere te sperie? Nu ar trebui! El poate explica orice zi mai proasta a bebelusului. Afla ce este de fapt puseul de crestere, de ce apare si cum se manifesta el la bebelusi!
Puseul de crestere reprezinta o crestere brusca a celui mic, poate fi vorba despre luarea in greutate, despre o crestere brusca in inaltime sau despre o achizitie motorie sau cognitiva importanta!
Cand apar puseurile de crestere?
Cele mai evidente puseuri de crestere sunt cele care apar la bebelusi. Bebelusii nu stiu sa citeasca calendarul, asa ca nu se poate vorbi despre date exacte la care apar, insa de obicei sunt consemnate in jurul varstei de 7-10 zile, 2-3 saptamani, 4-6 saptamani, 3 luni, 4 luni, 6 luni si 9 luni. Puseuri de crestere apar si mai tarziu, insa ele nu mai sunt atat de evidente prin schimbarile de comportament pe care le produc, ca cele ale bebelusilor. Citește și despre: Percentila și dezvoltarea fizică a copilului
Ce se intampla in timpul unui puseu de crestere?
Se stie ca somnul este indispensabil pentru o crestere armonioasa. Inca din anii 1960 cercetatorii au demonstrat ca la copii, hormonul de crestere se secreta mai ales in timpul somnului. Asa ca bebelusii chiar cresc in timp ce dorm!
In primul an de viata, bebelusii cresc fantastic de mult, din toate punctele de vedere! Studiile au demonstrat ca in timpul puseurilor de crestere care au loc la aproximativ aceleasi varste la toti bebelusii cei mici pot sa „creasca” brusc si din punct de vedere cognitiv si afectiv, nu doar in lungime si greutate. Avand in vedere ca aceasta crestere necesita resurse mai mari decat de obicei, si comportamentul bebelusului poate aparea usor schimbat in aceste perioade.
Puseul de crestere, somnul, alimentatia si buna dispozitie.
Inainte si in timpul unui puseu de crestere, bebelusul poate sa para ceva mai obosit decat de obicei. In medie, cu ocazia unui puseu de crestere, bebelusii dorm mai mult cu pana la 4 ore in decurs de 2 zile. Nu e clar cum se intampla asta, dar se stie ca hormonul de crestere se secreta in timpul somnului. Dimpotriva, exista bebelusi care devin atat de agitati in perioada puseului de crestere, incat dorm mult mai prost si mai putin decat de obicei. Studiile efectuate pana in prezent au demonstrat insa ca aceasta schimbare a tiparului de somn este mai degraba asociata cu anumite achizitii motorii sau cognitive, decat cu cresterea fizica.
Si tiparul de hranire se schimba in timpul puseului de crestere. Bebelusii alaptati la cerere pot ajunge la 18 mese in 24 de ore. Pot petrece mai mult timp la san, sau pot cere mai des. Bebelusii hraniti cu lapte praf par sa nu se sature dupa ce primesc portia obisnuita. Bebelusii diversificati pot cere portii mai mari de mancare. Insa cea mai evidenta schimbare este legata de comportamentul bebelusului. De multe ori, ei devin mai agitati si mai mofturosi decat in mod normal, desi nu exista nici un motiv aparent pentru asta. Explicatia este ca noile achizitii il solicita pe cel mic suplimentar, astfel ca se poate simti obosit sau frustrat ca rostogolirea de pe o parte pe cealalta nu ii iese inca perfect!
CITEȘTE ȘI:
La câte săptămâni apar puseurile de creștere la bebeluși și cum le faci față
Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
Ce ar trebui sa faci in timpul unui puseu de crestere?
Nimic altceva decat sa iti asculti bebelusul. Hraneste-l de cate ori doreste, ajuta-l sa doarma daca ii este somn in afara programului sau obisnuit, petrece mult timp cu el, tine-l in brate atat cat cere. Sunt doar cateva zile, nu te panica, pe care le veti depasi impreuna cu brio!
Puseurile de creștere ale bebelusilor pot sa apara:
• 7-10 zile
• 3-4 săptămâni
• 5-6 săptămâni
• 3 luni
• 4 luni
• 6 luni
• 9 luni
In ce fel isi schimba bebelusul tau programul in timpul puseurilor de crestere?
CITEȘTE ȘI: Cele mai importante 4 schimbări în timpul puseurilor de creștere la bebeluși despre care trebuie să știi
Identificarea salturilor în dezvoltarea celui mic este primul pas pe care părinții îl pot face pentru a înțelege ce se întâmplă cu copilul și de ce are un comportament diferit. În aceste perioade va fi de maxim ajutor să îl țineți în brațe mai mult decât o faceți de obicei și să îl ajutați cât mai mult să doarmă. Înainte de a decide că un copil e mai agitat decât de obicei, plânge mai mult și are o dispoziție mai proastă pentru că trece printr-un salt mental, este necesar să vă asigurați că nu se confruntă cu problemă acută de sănătate. Febra, infecțiile la nivelul urechii sau iritația de scutec sunt doar câteva cauze care pot modifica comportamentul copilului. Citește pe larg despre: Săptămânile minune și salturile mentale la bebeluși
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.