Bună întrebarea, și mai bun răspunsul. Suntem convinși că nu de puține ori te-ai întrebat… Hai să cunoaștem motivele ca să poți lua decizia potrivită!
Pe măsură ce ne îndreptăm spre iarnă, profesioniștii din domeniul sănătății și oamenii încep să-și pună problema unui nou sezon de gripă, cum a fost cel din 2017, când cazurile de gripă confirmate au crescut de aproape 60 de ori față de sezonul precedent (230 până în ianuarie 2017, față de 4 până în ianuarie 2016).
Gripa este, de regulă, o afecțiune ușoară, care ne țintuiește la pat pentru câteva zile. Dar pentru anumite categorii de oameni, în special bătrâni și copii, efectele unei gripe pot fi devastatoare. De fapt, gripa ucide mai mulți copii decât temuta infecție meningococică.
Copiii cu vârste mici iau și dau gripa mai mult decât orice altă categorie de vârstă. Mii de copii sunt spitalizați an de an, aceștia reprezentând o rată de spitalizare chiar mai mare decât la personale în vârstă.
Spitalizarea reprezintă vârful aisbergului. Însă unii nu vor reuși să treacă de serviciul de urgență din cauza febrei mari, a convulsiilor, ori a pneumoniei. Complicațiile sunt rare, dar extrem de severe. Una dintre cele mai urâte complicații poartă numele de encefalită.
Pneumonia, de exemplu, este o infecție care provoacă micșorarea sacilor de aer din plămâni cu lichid sau puroi. Deși pare să fie o cale sigură spre moarte, află cum gripa poate fi fatală din motive mult mai puțin obișnuite. Virusul gripal poate ucide o persoană în mai multe moduri diferite. Virusul poate cauza direct moartea, fără prea multe avertizări de genul „complicațiilor“. Inflamația plămânilor poate fi atât de puternică, încât din cauza insuficienței respiratorii se poate muri.
Dar gripa poate provoca și inflamația altor organe, de exemplu inima, creierul sau țesuturile musculare. Când organismul nostru reacționează anormal la infecțiile severe care pătrund în organism, apare sepsisul.
Cum se manifestă această stare? Uneori cu temperaturi mari, de peste 38,5 °C, alteori cu temperaturi mai mici de 36 °C. Ritmul cardiac depășește 90 de bătăi pe minut, rata de respirație devine mai mare de 20 de respirații pe minut. Cu cât mai repede se depistează, cu atât mai repede toate fi tratat. Evident, oricine se poate îmbolnăvi de sepsis, însă copiii și bătrânii sunt categoriile supuse celui mai mare risc de îmbolnăvire.
Aproximativ o treime dintre persoanele care mor din cauza gripei, mor direct, fără avertizări. Din cauza efectelor virusului și a efectelor corpului care încearcă să lupte. Eșecul respirator (când plămânii nu mai pot obține suficient oxigen, este una dintre cele mai comune căi). Dar și una dintre cele mai rapide căi. Moartea se poate instala în doar câteva zile, fără prea mari avertizări.
Deci, copilul tău are nevoie de vaccin antigripal?
În majoritatea cazurilor, răspunsul normal și cinstit este DA. Toate persoanele cu vârsta de peste 6 luni ar trebui să se imunizeze împotriva gripei an de an. Este singura modalitate prin care nu îți pui viața în pericol. Nici pe a ta, nici pe a celor din jurul tău.
Vaccinul nu te protejează 100%, însă reduce riscul de îmbolnăvire cu 50-60%, iar în caz de îmbolnăvire te ferește de complicații.
Din păcate, imunizarea trebuie făcută an de an, din cauza faptului că virusul gripal continuă să dezvolte noi rădăcini, cu intenția de a păcăli sistemul imunitar al omului. Chiar dacă ați suferit de gripă anul trecut, anticorpii generați de această infecție ar putea să nu recunoască și să nu reacționeze așa cum ar trebui împotriva noilor tulpini dezvoltate de virusul gripal. Cea mai eficientă armă este vaccinul!
La ce ar trebui să fii atentă înainte de a lua decizia de vaccinare?
La vârsta copilului, la starea lui de sănătate și la un mic istoric de reacții. Mai pe larg, copilul ar trebui să aibă peste 6 luni, să se simtă bine, adică să nu aibă niciun simptom care să-ți ridice vreun semn de întrebare legat de starea lui de sănătate și să nu fi avut vreo reacție alergică severă la vaccinurile făcute până acum.
Vorbește cu medicul copilului, ca să te simți mai liniștită. În principiu, este vorba despre alergia la ou sau la alte componente ale vaccinului. De asemenea, vaccinul antigripal este recomandat și în cazul femeilor însărcinate.
Când ar trebui să facem vaccinul antigripal?
Pentru că este nevoie de aproximativ două săptămâni după administrarea vaccinului pentru producerea de anticorpi care oferă protecție împotriva infecției cu virusul gripal, e de preferat să te vaccinezi la începutul sezonului de gripă, adică nu mai târziu de lunile octombrie sau noiembrie.
De ce trebuie făcut vaccinul antigripal în fiecare an?
Din două motive: 1) imunitatea inoculată din vaccinare scade în timp și 2) virusurile gripale sunt în continuă schimbare. De aceea, conținutul vaccinului gripal este modificat an de an, actualizat pentru a ține pasul cu aceste modificări.
După vaccinare, mai putem să ne îmbolnăvim de gripă?
Vaccinul antigripal este formulat în fiecare an după previziunile specialiștilor legate de cele trei tulpini de virus gripal care ar putea declanșa gripa în sezonul următor. Dacă aceste predicții sunt bune, vaccinul va oferi protecție în peste 90% dintre adulții sănătoși.
Uneori, însă, virusul gripal este mai avansat decât estimează specialiștii, modificându-și tulpinile. Chiar și așa, însă, vaccinul protejează împotriva a trei tulpini diferite de virus gripal, ceea ce înseamnă că oferă protecție împotriva a cel puțin unui tip de gripă. În plus, după vaccinarea împotriva unei tulpini de virus gripal, corpul poate produce anticorpii ce vor oferi protecție contra tulpinilor asemănătoare, chiar dacă nu sunt exact la fel.
CITEȘTE ȘI:
În ce boli apare febra la copii și cum se manifestă
Vaccinurile si autismul – Adevar si fictiune
Copiii nevaccinati sunt mai sanatosi?
Vaccinul antigripal: date clare, mituri și legende
Oreionul la copii
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.