Uneori parintii spun ca serbarile pentru copii sunt doar o sursa inutila de stres. Totusi, cele mai mari gradinite si scoli primare din lume organizeaza serbari, considerate esentiale pentru calitatea invatamantului pe care il ofera. Afla de ce serbarile pentru copii sunt benefice!
Acum cativa ani nu se concepea vreo mare sarbatoare sau vreun final de semestru sau an scolar fara o serbare. In prezent, multa lume le contesta. Sunt serbarile bune pentru copii, sau sunt doar un stres de care copiii nu au nevoie?
Multi dintre parinti afirma in prezent ca nu agreeaza serbarile. Ca nu toti copiii se simt bine in timpul serbarilor. Ca serbarile se fac pentru mandria doamnelor si pentru orgoliul parintilor. Pe scurt, ca ar trebui sa se renunte la acest „obicei comunist”. Sa fie lucrurile chiar asa?
Sunt serbarile o idee benefica pentru copil?
Este foarte adevarat ca unii copii sunt foarte dezinvolti si increzatori in propria persoana, ca le place sa fie centrul atentiei si se simt bine in pielea lor oriunde s-ar afla. Dupa cum exista altii care urasc sa evolueze in public si care au emotii si cand ii intreaba doamnele educatoare ceva. Daca pentru primii, serbarile clasice care se organizeaza in gradinitele noastre sunt o bucurie, pentru ceilalti sunt doar o sursa de ingrijorare. Asadar e de inteles ca mai ales parintii acestora din urma, vor fi probabil mai putin interesati de acest gen de manifestari.
Serbari, in diferite forme, exista peste tot in lume. Scoli primare de renume, considerate oficial adevarate „pepiniere” pentru colegii faimoase, cotate pe primele 10 locuri in lume, organizeaza spectacole si serbari in care sunt implicati toti copiii. Care sunt argumentele lor?
Copiii au ocazia sa fie apreciati pentru munca lor. Orice serbare, orice mic spectacol presupune ceva munca din partea copiilor, inseamna repetitii, munca de echipa, colaborare intre copii. Serbarile sunt ocazia perfecta ca micutii sa arate rezultatele muncii lor si sa fie apreciati deschis, public, „cu surle si trambite”. Chiar si cei mai emotivi dintre copii recunosc cat de bine s-au simtit in aplauzele celor dragi, primind felicitarile parintilor si un buchetel de flori, ca orice artist!
Copiii isi exerseaza memoria. Este adevarat ca poezii si cantece pot fi invatate si fara ca vreo serbare sa fie implicata, insa si noua ca adulti ne place sa ne laudam cu rezultatele muncii noastre, nu-i asa? Memoria este ca un „organ” care trebuie antrenat, iar poeziile si cantecele servesc minunat acestui scop.
Copiii invata sa lucreze impreuna. Serbarile nu inseamna neaparat doar poezii individuale si cantece cantate in cor. O mica sceneta de exemplu, ii va invata pe copii sa isi astepte colegii sa isi spuna fiecare rolul, sa se ajute unul pe altul daca este nevoie, sa colaboreze.
Copiii invata sa vorbeasca in public. Din pacate, in Romania aceasta abilitate nu este deloc cultivata, sau oricum i se acorda prea putina importanta. Este extrem de important pentru copil sa invete sa vorbeasca liber in fata unei audiente, fara trac si emotii, sa isi pastreze capul pe umeri si calmul, iar serbarile sunt un bun inceput pentru a trece peste tracul firesc.
Chiar daca acum e mic, copilul tau va trebui sa prezinte referate in fata clasei, sa raspunda la intrebarile doamnelor invatatoare si ale profesorilor, sa participe la diverse proiecte, sa faca diverse prezentari. Vorbitul in public este una dintre cele mai mari spaime ale generatiei actuale, conform studiilor sociologilor, si asta deoarece nu avem antrenamentul de a face asta.
Copiii au ocazia sa invete sa pot face orice, pot depasi orice obstacol, sunt sustinuti in a face asta. Sentimentul de reusita pe care un copil emotiv il va avea la sfarsitul serbarii este unic si inegalabil. Iar inaintea de momentul de glorie, copilul va avea ocazia sa se bucure de sustinerea parintilor, a educatorilor si a altor adulti apropiati si a colegilor.
…si, in cele din urma, serbarile sunt frumoase, avand in vedere ca se desfasoara atat de diferit fata de vremea copilariei noastre! Cu putina implicare, sebarile pot fi amuzante si interactive, o adevarata placere pentru toata lumea!
Cum a fost prima serbare a copilului tau?