Bebelusul tau sughite destul de des? Il tine sughitul cateva minute? Pentru inceput trebuie sa stii ca aproape toti, daca nu chiar toti, nou-nascutii sughita. De fapt bebelusii incep sa sughita inca din burtica mamei, doar ca nu toate mamele percep acest lucru.
Ce este de fapt sughitul?
Sughitul este unul din lucrurile care sunt neplacute pentru adult dar absolut firesti pentru bebelusi. Daca ar fi sa facem o paralela, in cazul unui adult sa se trezeasca tot la 2-3 ore pentru a manca ar fi iesit din comun si ar semnala o problema. Pentru un nou-nascut insa acesta este cel mai firesc lucru.
Pentru un adult, sughitul este inconfortabil, deranjant si uneori dureros, pentru bebelusi insa nu, chiar daca reprizele de sughit sunt prelungite. Sughitul este o manifestare cauzata de contractii puternice involuntare ale diafragmei, principalul muschi al respiratiei, cel care separa cavitatea toracica de cea abdominala. Citește și despre: Sughitul la bebelusi
Care sunt cauzele pentru care bebelusii sughita?
Parerile sunt impartite si printre cauzele banuite ar fi: faptul ca bebelusul mananca prea grabit si inghite aer, ca este agitat in timp ce mananca sau ca a mancat prea mult la masa. Ipoteza acceptata in unanimitate este ca sughitul bebelusilor se datoreaza imaturitatii diafragmei si a organelor interne in general.
Exista o imaturitate a sistemului nervos a nou-nascutului care determina o neconcordanta intre respiratie si inghitire atunci cand este alaptat sau hranit cu biberonul. Bula de aer inghitita irita diafragmul (muschiul care separa cavitatea toracica de cea abdominala) si are ca rezultat contractii ale acestui muschi care sunt exact sughituri.
“Folclorul” pune sughitul si pe seama frigului, de aceea unele mame, dar mai ales bunici, pun repede sosete, caciulita ceva gros pe copil chiar daca este canicula. De aceea atunci cand bebelusul sughite nu trebuie infofolit. CITEȘTE ȘI: Bebelușul vrea să își petreacă toată noaptea la sân
Cat timp si pana la ce varsta este normal sughitul?
Sughitul il poate tine pe bebelus de la un minut pana la o ora intreaga. De asemenea el poate aparea de mai multe ori intr-o zi. Cata vreme sughitul nu il impiedica pe copil sa manance si sa doarma si nu este insotit de alte manifestari precum voma, agitatie, nervozitate, nu exista niciun motiv de ingrijorare.
S-a constatat ca bebelusii nascuti prematur precum si cei care au reflux gastroesofagian sughita mai des. Frecventa sughitului se va diminua in timp, pe masura ce se va maturiza diafragma. Acest proces poate dura intre cateva saptamani si un an. In medie sughitul la bebelusi dispare in primele 3-4 luni de viata odata cu maturizarea sistemului nervos care reuseste sa coordoneze mai bine actul respirator in timpul mesei.
Ce sa NU facem in caz ca bebelusul sughita?
Desi sughitul la nou-nascuti este un fenomen normal, unele mame considera ca e spre binele copilului sa incerce sa il opreasca. Insa unele “remedii” sunt nocive sau chiar periculoase:
Zeama de lamaie: acesta este poate cel mai utilizat remediu, insa zeama de lamaie nu are ce cauta in alimentatia copilului pana la 7-8 luni. Majoritatea mamelor considera ca doar un strop de lamaie “nu are ce rau sa faca”. Din pacate aciditatea lamaiei este agresiva cu stomacul nematurizat al bebelusului chiar si in cantitate mica;
Speriatul copilului “pentru a-i trece”. Aceasta ar trebui sa fie de la sine inteles ca nu este o idee buna, pe langa faptul ca este doar “folclor” si nu este eficienta nici in cazul adultilor.
Oferirea de zahar, ceai, apa. Nici acestea nu garanteaza oprirea sughitului. Iar un copil de pana la 6 luni nu are nevoie de altceva decat de lapte matern. In cazul bebelusilor hraniti cu formula cateva picaturi de apa ar putea functiona, desi nu garantat. CITEȘTE ȘI: Cauzele crizelor de plans la bebeluși
Ce putem face in caz ca bebelusul sughita?
Cel mai bun raspuns ar fi sa asteptam sa-i treaca. Sughitul bebelusului trece de la sine si nu trebuie intervenit fiindca nu-i produce disconfort. Unii doctori considera chiar ca prin sughit bebelusii isi intaresc diafragma. Dar daca vi se pare ca sughitul tine prea mult si il incomodeaza iata ce puteti face:
- Oferiti-i sanul, de cele mai multe ori suptul il ajuta pe copil la relaxarea diafragmei si sughitul se opreste. La fel si daca i se da sa bea putin lapte praf sau o lingurita de apa, in cazul bebelusilor nealaptati.
- Schimbati pozitia copilului, luati-l in brate, si in acest caz sughitul ar putea inceta.
- Puneti-i o mana calda facuta caus pe burtica. Aceasta va genera caldura care ar putea contribui la relaxarea diafragmei si incetarea sughitului.
CITEȘTE ȘI: Cele mai importante 4 schimbări în timpul puseurilor de creștere la bebeluși despre care trebuie să știi
Tu ce remedii impotriva sughitului la bebelusi ai incercat?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.