Somnul bebelușului este primul lucru care îți dă complet viața peste cap în perioada în care abia te inițiezi în meseria de părinte. Rezultatul este același: oboseală, epuizare și un pic de disperare. Ce te poate ajuta? Informația științifică despre somnul bebelușului, explicată în cuvinte obișnuite și completată cu idei practice despre cum să o folosești, concret, pentru a-ți ușura situația și a-l ajuta pe micuț să se odihnească mai bine. Iată în continuare 14 sfaturi pentru somnul bebelușului, un ghid complet care să te ajute în primul an de viață al bebelușului tău.
#1 Ajută-l pe bebeluș să își programeze ceasul intern și să își regleze ritmul circadian
Ca și adulții, și bebelușii au un ritm circadian. Acesta este similar unui ceas intern, dar există o mențiune importantă: ceasul trebuie programat. Atunci când se nasc, bebelușii nu sunt sincronizați cu ritmul celor 24 ore în care trăim noi.
Din fericire, nu e nevoie să așteptăm, pasivi, ca bebelușii să învețe să își regleze ritmul circadian. De fapt, studiile demonstrează că procesul de adaptare la mediul de viață extrauterin se desfășoară mai repede în cazul bebelușilor care primesc o serie de indicii din partea părinților despre modul în care decurge ziua.
Expune bebelușul la lumină natturală și implică-l în activități stimulante pe durata zilei. La căderea serii, evită pe cât posibil expunerea bebelușului la lumina artificială. Lumina este un indiciu foarte important, care îi spune creierului să amâne momentul somnului de noapte. Citește pe larg despre: Tiparele de somn ale nou-născutului – Ghid de supraviețuire pentru părinți
#2 Folosește becuri care blochează lumina albastră
Ar fi ideal ca bebelușul să nu fie deloc expus la lumină artificială, dar acest lucru nu este realist sau realizabil. Din fericire, nu toate lungimile de undă ale radiației luminoase au același impact asupra creierului uman. Doar lumina albă este vinovată pentru dereglarea ciclurilor naturale de somn, iar copiii mici par să fie foarte sensibili la acest efect.
Odată cu blocarea luminii albastre, efectele negative ale luminii albe se reduc semnificativ. Ai fie opțiunea de a folosi un bec galben de putere mică, fie de a instala filtre pentru lumina albastră.
#3 Ajută bebelușul să se liniștească. Cu o oră înainte de culcare micuțul trebuie să se simtă în siguranță, fericit și calm
Nici noi, ca adulți, nu reușim să dormim atunci când suntem nervoși sau anxioși; de ce ar fi altfel în cazul bebelușilor? Gândește-te la o rutină înainte de culcare, potrivită pentru bebelușul tău și aplic-o în mod consecvent. Fii atentă inclusiv la starea ta emoțională din momentul culcării, căci bebelușii au senzor deosebit de sensibil la stresul mamei.
Susținerea afectivă a părintelui este esențială. În familiile în care părinții răspund prompt emoțiilor negative ale copiilor, problemele legate de somn sunt mult mai rare. CITEȘTE ȘI: Bebelușul tău nu seamănă cu ceilalți bebeluși! 9 Adevăruri după un an minunat, primul an de mămicie
#4 Învață să gestionezi stresul
Este foarte greu să liniștești un bebeluș iritat sau agitat. Și este și mai greu să faci asta dacă tu însăți ești stresată, agitată, supărată.
E important să știi că nu ești singura în această ipostază. Îngrijirea unui bebeluș poate fi epuizantă, mai ales atunci când ești privată de somn, trebuie să faci față unei nașteri traumatice sau unui bebeluș care plânge excesiv sau dacă situația te obligă să jonglezi și cu treburile casnice și, eventual, cu jobul. Sănătatea psihică a mamei ar trebui să reprezinte o prioritate atât pentru ea, cât și pentru familie, prieteni și societate. Din păcate, lucrurile nu se întâmplă așa, iar majoritatea mamelor sunt obligate să gestioneze singure situații extrem de complicate și chiar simptomele de depresie post partum.
#5 Bebelușul nu e somnoros la ora de culcare? Nu insista
Faptul că insiști nu îl va face pe Moș Ene să se grăbească să îți viziteze bebelușul. Dimpotrivă, agitația ta îl va agita și pe el. Ultimul lucru pe care ți-l dorești este ca bebe să asocieze ora de culcare cu o stare de nervozitate sau de conflict. Optează, în schimb, pentru unul dintre ritualurile de liniștire cunoscute.
#6 Fii atentă la somnul lung de prânz
Dacă bebelușului tău nu îi este somn la ora de culcare, este posibil să nu fie suficient de obosit. Primul lucru la care trebuie să fii atentă este când a dormit ultima oară și cât a durat ultima repriză de somn.
Este o artă să reușești să organizezi programul bebelușului, mai ales în perioadele în care se face tranziția către mai puține reprize de somn peste zi. Cu puțină atenție, vei reuși să extinzi perioadele de activitate și să spațiezi orele de somn în așa fel încât să obții gradul adecvat de oboseală la ora de culcare. Nu uita: un bebeluș foarte obosit adoarme la fel de greu ca unul prea odihnit! Citește și despre: Bebelușul meu doarme cel mult 2 ore legate noaptea. Nu am fost niciodată atât de disperată, aveam halucinații de la oboseală
#7 Fii atentă la expunerea bebelușului la televizor și la alte mijloace media
Utilizarea ecranelor seara târziu poate determina probleme de somn din cauza expunerii la lumină artificială. Dar utilizarea ecranelor peste zi poate avea, de asemenea, un impact negativ.
Conform unui studiu efectuat de Thompson și Christakis în 2005, există o legătură directă între utilizarea dispozitivelor electronice și ora târzie de culcare. Un studiu mai recent, semnat de Chonchaiya și colaboratorii, în 2017, demonstrează că pentru fiecare 2.5 minute petrecute de către bebeluș în fața ecranului, durata de instalare a somnului s-a amânat cu câte 5 minute.
#8 Ești epuizată? Încurajează bebelușul să mănânce mai mult la ultima masă înainte de somnul tău
Această tehnică îți poate oferi șansa de a dormi câteva ore legate. Pe de altă parte, unii bebeluși au un somn și mai agitat dacă se culcă cu burtica foarte plină, deci testează, experimentează și alege varianta care se potrivește cel mai bine situației voastre.
#9 Crezi că bebelușul se trezește? Evită să intervii prea devreme!
Este normal pentru oamenii de toate vârstele să se trezească de mai multe ori peste noapte. Atunci când un părinte afirmă că propriul copil doarme toată noaptea, nu înseamnă că acesta nu se trezește deloc, ci mai degrabă că reușește să adoarmă singur, la loc.
Bebelușii mici au un somn foarte agitat. Ei se foiesc, scâncesc, vocalizează, uneori deschid ochii. Este de înțeles că unii părinți confundă aceste manifestări cu trezirea și intervin, când poate că micuțul ar adormi la loc, singur. Această intervenție precoce poate interfera cu procesul de dezvoltare a unor tipare de somn mai mature. Citește și despre: Cum „trebuie” să fie adormirea și somnul bebelușului? Este greșită asocierea sân somn?
#10 Trezirile nocturne trebuie să fie abordate cu calm, liniște și contact minim.
Mesele de noapte sunt inevitabile atunci când bebelușul are o vârstă mică, dar lucrurile se pot desfășura liniștit, calm, cu minimum de gesturi, în tăcere și fără contact vizual. Fii blândă și foarte, foarte … plicticoasă.
E greu să fii plicticoasă pentru bebelușul tău, când tu reprezinți centrul universului său. Experimentele efectuare de specialiști demonstrează că vocea mamei este un stimul foarte puternic pentru bebeluș și că acesta este mai ușor trezit când îi vorbește mama decât când sună o alarmă de incendiu!
Contactul vizual este un alt element care declanșează activitate intensă la nivelul creierului bebelușului. Așadar, încearcă să păstrezi întunericul în camera în care îl schimbi și îl hrănești, fă asta în tăcere și evită să te agiti prea mult.
#11 Bebelușul plânge și nu poate fi liniștit? Discută cu medicul pediatru și asigură-te că e vorba despre colici
Toți bebelușii plâng, iar unii dintre ei plâng mult și aparent fără motiv. Atunci când asta se întâmplă noaptea, lucrurile pot deveni și mai stresante. Este indicat să discuți cu medicul pediatru și să programezi o evaluare completă pentru a te asigura că bebelușul nu are vreo problemă de sănătate. Odată ce acestea au fost excluse, te poți informa despre ce sunt colicile și cum poți ameliora simptomele.
#12 Zgomot alb? Înfășat? Co-sleeping? Ia în calcul siguranța bebelușului!
Există o întreagă industrie dedicată somnului bebelușului, dar unele practici se pot dovedi de-a dreptul periculoase. De pildă, zgomotul alb se poate dovedi liniștitor, dar e important să îl folosești la un volum adecvat. În ceea ce privește înfășatul, acesta se poate dovedi, cu siguranță, periculos dacă nu este făcut corect.
#13 Nu este obligatoriu ca bebe să fie ținut să elimine aerul după masă, dacă asta îl va trezi
Ultimul lucru pe care vrei să îl faci atunci când bebelușul aproape că a adormit este să îl agiți, schimbându-i poziția ca să îl faci să eructeze. Un studiu efectuat în 2015 (Kaur și col.) în care au fost implicați 70 bebeluși a demonstrat că nu există beneficii dovedite ale obiceiului de a-i face pe bebeluși să eructeze după masă. De fapt, copiii au plâns la fel de mult, iar riscul să regurgiteze după masă a crescut.
#14 Ai așteptări realiste despre programul de somn al bebelușilor
Părinții vor adesea să afle răspunsuri precise la întrebări de genul „Când va dormi copilul meu toată noaptea?”. Atunci când lucrurile nu decurg așa cum ți-ai dori, există o probabilitate destul de mare să presupui că faci ceva greșit.
Părinții care nu au așteptări realiste au tendința de a seta ore greșite de culcare, de a-i obliga pe bebeluși să doarmă atunci când nu le este somn și de a încerca să influențeze în mod intruziv acest proces de adaptare a ritmului circadian. Pe de altă parte, dacă accepți de la început ideea că este posibil ca propriul tău copil să aibă nevoi diferite și o evoluție particulară în ceea ce privește somnul, îl vei putea îndruma discret, cu rezultate mai bune.
Somnul este o parte foarte importantă în viața oricui, fie copil sau adult. În timp, bebelușul va învăța inclusiv să doarmă toată noaptea sau să readoarmă singur după trezirile sale nocturne. Dacă întâmpini dificultăți, discută cu medicul pediatru și apelează la persoane de încredere care să te ajute să te odihnești și tu și să recuperezi din orele de somn restante. CITEȘTE ȘI: Școala somnului pentru bebeluși | Cum creezi o rutină a somnului după metode blânde
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.