Până la sfârșitul secolului al XX-lea, părerile specialiștilor despre ce ar simți un nou-născut erau destul de… dubioase. Unii spuneau, spre exemplu, că nou-născuții nu simt durerea. Nimic mai eronat.
Simțuri, unele mai dezvoltate decât altele, unele, din contră, aproape nule… cum arată viața unui nou-născut? Ce poate el să facă și în ce măsură se ajută de simțuri? Cu care dintre simțuri vine bebe pe lume și, mai ales, care se dezvoltă ulterior? Unde are nevoie de ajutor și… unde ar putea să ne dea lecții. Te-am făcut curioasă? Hai să vedem!
- Cum simte un bebeluș
- Cum vede un bebeluș
- Cum aude un bebeluș
- Cum simte mirosurile un bebeluș
- Cum simte gustul un bebeluș
Cum simte un bebeluș
De fapt, adevărul este cu totul și cu totul altul. Bebe se pare că simte încă din săptămâna a șaptea de viață intrauterină. Adică, de când e doar un făt (frumos!) la mami în burtică. Astfel, el experimentează atingerea cu mult înainte de a se naște. Pe măsură ce cresc și ocupă spațiul din burtică, ajung să se atingă de ei înșiși, momente care îi ajută să învețe legătura dintre atingere și senzațiile pe care acestea le provoacă. La fel de bine o simte și pe mami când aceasta își atinge burtica. Fătul simte vibrațiile și se îndreaptă spre acel loc, chiar dacă pe interior. Nu de puține ori am văzut cu fătul vine în aceea parte a burticii pe care mama o atinge, parcă flămând după mângâierile ei. E minunat!
După naștere, atingerea își arată și mai puternic efectele. Experimentele arată că contactul direct cu pielea mamei, îl liniștesc pe nou-născut, calmându-i durerile. Mai mult, mângâierile protejează bebelușii de riscul de a dezvolta diferite anomalii ca răspuns la stres și, mai încolo, îi fac mai puțin predispuși la a dezvolta probleme emoționale. Bebelușii care cresc îmbrățișați de către părinții lor tind să manifeste mai puține emoții negative și sunt feriți de anxietate și depresie.
CITEȘTE ȘI: Bebe s-a născut! Nevoile bebelușului născut la termen în primele ore și zile după naștere
În primele două luni de viață, sugarul simte durerea și face diferența dintre rece și cald, iar o lună mai târziu își arată preferința pentru texturi moi, în defavoarea celor dure. Înainte de șase luni, sugarul „vede“ și face diferența dintre obiecte cu ajutorul gurii, abia după vârsta de 7-8 luni va ști să facă diferența dintre diverse texturi cu ajutorul mâinii. Mângâiat, împins, masat sau gâdilit, fiecare bebeluș va învăța să aibă contact vizual, un mare pas spre dezvoltarea sa cognitivă.
În concluzie, îmbrățișările și mângâierile pe care le oferim nou-născutului nu sunt doar naturale, intuitive și umane. Sunt, dacă vrei, o programare pe care natura a făcut-o, una care crește șansele copilului tău de a dezvolta o sănătate emoțională corespunzătoare. Dragostea este si atingere, e clar, nu? Mai ales la vârsta asta! Când bebelușii folosesc simțul tactil pentru a-i ajuta să interpreteze informațiile vizuale.
Cum vede un bebeluș
Dacă ai auzit că văzul bebelușilor nu este prea dezvoltat, să știi că ai auzit bine. Bebelușii se nasc fără a avea percepția profunzimii (o formă de bază apare undeva în jurul celei de șaisprezecea săptămâni de viață extrauterină), iar când vine vorba de percepția culorilor sunt și mai puțin capabili. Capacitatea de a face deosebirea între culori este foarte slab dezvoltată imediat după naștere.
Însă, cu toate acestea, lumea nou-născuților nu este lipsită de culoare. Contrar credinței populare, nou-născuții nu văd lumea în alb și negru. Dar este o lume cu foarte puțină culoare și un contrast mai subtil între nuanțe. Apoi, mai există problema acuității vizuale: cât de clar/neclar văd lucrurile? Văzul nou-născutului este atât de neclar, încât am putea spune că se află în punctul în care sunt aproape orbi.
Ca să înțelegi cum exact vede un nou-născut, îți propun următorul experiment: ia o hârtie și desenează pe ea dungi verticale negre, late de 3-4 centimetri. Apoi așază această hârtie peste un fundal gri mai mare, astfel încât să se vadă și fundalul și hârtia cu dungi. Privește câteva secunde apoi spune sincer: mai poți vedea clar dungile sau acestea par să se piardă, să se amestece imperceptibil în fundalul gri?
Ei bine, cam atât de neclar vede și un nou-născut, deci mult mai puțin decât noi, adulții sau chiar copiii mai mari. Dar asta nu-i împiedică să caute informații vizuale. Pentru că viața și ceea ce se întâmplă în jurul lor este captivant. Exact ca T.rex în Jurasic Park, nou-născuții găsesc obiectele în mișcare deosebit de interesante.
CITEȘTE ȘI: Plimbarea bebelușului și vremea – Când NU ieșim afară!
Cum aude un bebeluș
Bebelușii dezvoltă abilitatea de a auzi cu mult înainte de a se naște. Din burtică, ei știu să recunoască sunetul vocii mamei, îi aud bătăile inimii acesteia, dar și alte zgomote puternice de la exterior. De aceea, la naștere, sunt perfect capabili să recunoască vocea mamei și chiar să se liniștească auzind-o. Studiile arată că muzica ascultată de mamă în perioada sarcinii, este și muzica de liniștire pe care o va prefera nou-născutul. Îl deranjează sunetele prea puternice, prea zgomotoase, de aceea tresare speriat la astfel de sunete. Pe de altă parte, pare să-l liniștească zgomotul produs de foehn, aspirator sau apa care curge la robinet. Specialiștii au numit aceste sunete zgomote albe și cred că îi amintesc de zgomotele pe care le auzea pe când era făt.
CITEȘTE ȘI: 10 motive pentru care bebe plange | Cum sa actionam pentru a-l consola?
Cum simte mirosurile un bebeluș
Mirosul este cel mai dezvoltat simț la un nou-născut. Studiile arată că bebelușii pot simți mirosul lichidului amniotic al mamei și-l pot chiar diferenția de altele. La 3-4 zile de viață, bebelușii recunosc mirosul laptelui mamei și se bucură atunci când îl simt. Îl liniștește, îl adoarme, de multe ori înainte să-l sature. Dar face diferența între mirosul acestuia și al altui lapte matern. Bebelușii arată clar că preferă mirosurile dulci (unii specialiști spun că mirosurile dulci îi fac pe bebeluși mai fericiți!) și le detestă pe cele acide, amare sau fetide. Pe măsură ce cresc, simțul mirosului se estompează și nu va mai fi folosit de micuți pentru a descoperi lumea. Văzul și auzul devin mult mai dezvoltate.
Cum simte gustul un bebeluș
Cum rămâne cu simțul gustului la nou-născut? Ei bine, după cum bine știi, gustul este influențat de miros. Dar un rol foarte important îl au și papilele gustative. La bebeluși, acestea se formează din săptămâna 7 sau 8 a vieții intrauterine, devenind pe deplin formate în săptămâna 15 de sarcină. Și, tot așa cum știi deja că papilele dezvoltate pot simți până la cinci gusturi – dulce, sărat, amar, acru și cea de-a cincea savoare sau umami, ori „gustul zeilor“ (gustul umami poate fi găsit în alimente precum parmezanul, sardinele, algele sau anumite tipuri de ciuperci), află că bebelușii nu pot simți, până la vârsta de 4 luni gustul sărat.
Fătul simte gustul încă din burtică. De exemplu, în funcție de alimentația mamei, la făt ajung gusturile intense, adică cele de usturoi, ceapă, condimente. După naștere, la fel cum mirosul dulce îl liniștește, tot așa se întâmplă și cu gustul dulce. Dacă unui bebeluș i se oferă puțin zahăr înaintea unei produceri dureroase, de pildă un vaccin, acesta va simți mai puțin durerea.
La ce îl ajută să aibă gustul atât de dezvoltat dacă el consumă fie lapte matern, fie formulă de lapte?
Ei bine, îl ajută în dezvoltarea cognitivă, socială și psihică.
CITEȘTE ȘI:
Primul AN al bebelușului
Primele zile acasa cu bebelusul
Cum arată nou-născutul
Reflexele innascute ale bebelusului
Plansul bebelusului – ce semnifica
Ce reprezinta scorul Apgar?
Semnele din nastere la bebelusi
Prima discutie cu pediatrul copilului
Cand si cum sa alegi pediatrul potrivit?
Hernia ombilicala la bebelusi
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.