Atunci cand vine vorba despre sarcina, toate femeile se asteapta sa le creasca burta. Dar majoritatea gravidutelor sunt luate prin surprindere de numarul incredibil de schimbari care se petrec cu corpul lor. Iata-le pe cele mai importante.
Este minunat ca o viata sa creasca in tine, iar femeile sunt cu adevarat privilegiate sa poata da viata si sa treaca prin experienta sarcinii. Dar orice gravida sau mamica va recunoaste ca sarcina vine la pachet si cu schimbari nu neaparat placute.
10 Schimbari pe care le aduce sarcina
Dureri. Probabil ca nu te asteptai la asta, dar pe masura ce uterul creste in dimensiuni, ajunge sa preseze pe terminatii nervoase sau sa intinda ligamente, prin urmare poate aparea o gama variata de intepaturi, junghiuri sau dureri de spate, abdomen, coapse sau in zona inghinala. Cand sarcina e avansata, durerea la nivel pelvin poate deveni si mai intensa, caci capul copilului coboara si preseaza pe bazin. Unele femei au crize de sciatica in timpul sarcinii. Ce ajuta? Odihna, schimbarea pozitiei sau compresele calde.
CITEȘTE ȘI: Alimentația corectă a gravidei și obiceiurile sănătoase de la concepție până la naștere
Sanii cresc. Se pare ca in medie, sanii cresc cu o cupa sau doua, cele mai multe femei trebuind sa isi schimbe sutienele atat in timpul sarcinii, cat si dupa nastere. De asemenea, sanii pot fi hipersensibili, ii poti simti grei, plini sau uneori durerosi. In ultimul trimestru de sarcina, unele femei au deja colostru. Ce ajuta? Un sutien bun, cu bretele late si o sustinere buna. In cazul in care curg sanii, poti pune in sutien un tampon absorbant special destinat acestui scop.
Constipatie. Este una dintre cele mai frecvente probleme ale gravidelor, accentuata si de suplimentele de fier recomandate de catre medici pentru a preveni anemia. Scaunele sunt tari, sunt eliminate cu dificultate si exista mai putin de 3 scaune pe saptamana.
Hormonii sunt responsabili pentru aceasta problema, iar presiunea pe care o exercita uterul in crestere nu e de natura sa ajute. In plus, constipatia nu face decat sa agraveze problema hemoroizilor, si asa caracteristica sarcinii. Ce poti face? Bea macar 10 pahare de apa zilnic. Evita cofeina, dar consuma cereale integrale, fructe si legume din belsug. Activitatea fizica moderata este mereu binevenita.
Ameteli. Ametelile sunt o alta problema frecventa cu care se confrunta numeroase gravide. Exista numeroase cauze care determina aparitia ametelilor, cea mai frecventa fiind cresterea in volum a vaselor de sange si presiunea pe care o exercita uterul asupra vaselor mari. Ce poti face? Te poti ridica lent de la orizontala sau de pe scaun, poti purta haine largi si evita statul in picioare pentru prea mult timp. Respectarea orarului meselor este de asemenea de ajutor.
Oboseala si insomnii. Multe gravide se simt foarte obosite in primul trimestru de sarcina, iar oboseala revine in trimestrul trei, aducand la pachet si probleme cu somnul. Insomniile in ultimul trimestru de sarcina sunt datorate in general grijilor si disconfortului pe care il aduce o burtica de dimensiuni din ce in ce mai mari.
Ce poti face? Culca-te pe partea stanga pentru a favoriza o buna circulatie sangvina. Foloseste perne pentru sprijin. Culca-te seara devreme, si daca tot nu poti dormi, incearca sa recuperezi orele de somn pierdute in timpul zilei.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Arsuri si indigestii. Stiai ca ai un stomac de fier? Ei bine, cel putin in perioada sarcinii, arsurile si indigestiile sunt frecvente. Hormonii de sarcina si presiunea intraabdominala crescuta, datorata uterului in crestere, sunt vinovate. Ce poti face? Mananca mese mici si dese. Consuma lichide intre mese, nu in timpul mesei. Nu te culca imediat dupa masa, ci asteapta macar o jumatate de ora, ideal 1-2 ore.
Crampe musculare. Sunt o alta mare neplacere a sarcinii, de care se plang viitoarele mamici. Cauza este o carenta de magneziu, generata de modul diferit in care organismul tau gestioneaza rezervele de calciu. Ce poti face? Exercitiile de stretching sunt un mare ajutor. Ca si suplimentele de calciu si magneziu recomandate de medic!
Nasul infundat. Nasul infundat, sangerarile nazale si accentuarea simptomelor de rinita alergica sunt o alta schimbare nu neaparat fericita in perioada sarcinii. Hormonii de sarcina sunt vinovati si pentru asta. Ce poti face? Folosirea decongestionantelor nazale nu este neaparat o idee fericita. Poti evita declansarea unei sangerari nazale avand grija sa iti sufli nasul cu blandete. Consumul regulat de lichide si folosirea unui umidificator cu abur rece sunt in general suficiente ca sa rezolve problema.
CITEȘTE ȘI: Teste genetice în sarcină de care orice gravidă ar trebui să știe
Vergeturile. Vergeturile apar ca urmare a intinderii pielii. Cel mai adesea vergeturile apar pe coapse, fese, burta si sani. Pe unele femei le ajuta folosirea unei creme dedicate, sau a uleiului de migdale sau de masline. Ce poti face? Sa ai rabdare. Vergeturile se estompeaza considerabil in cateva saptamani dupa nastere.
Umflarea mainilor si a picioarelor. Edemele de sarcina sunt normale, pana la un punct. Treptat, vei observa ca inelele te strang, ca pantofii stiletto nu iti mai vin comod.
Ce poti face? Consuma suficienta apa, evita cofeina si alimentele sarate, odihneste-te des cu picioarele tinute ridicat. Daca umflarea mainilor, picioarelor sau a fetei apare brusc, contacteaza IMEDIAT medicul!
Tu prin ce schimbari ai trecut in perioada sarcinii?
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.