Revenirea la sală după naștere – Necesitate sau moft?
Revenirea la sala si la rutina de antrenament ar putea fi ultimul lucru care iti vine in minte atunci cand esti proaspata mamica. Programul este mai mult decat solicitant iar acomodarea la noua ta viata, aceea de mamica este o prioritate. Acum trebuie sa te gandesti la copil si la toate activitatile pe care le implica, la o alimentatie echilibrata si nu in ultimul rand la odihna pentru a te recupera cat mai rapid.
Este important ca in prima saptamana dupa nastere sa incerci sa te odihnesi cat mai mult posibil. Daca ai nascut prin cezariana e posibil sa ai nevoie de mai mult timp pentru a putea incepe orice fel de exercitii (cere sfatul medicului tau inainte de a incepe orice antrenament) chiar si activitatea zilnica de rutina o vei face cu mai mare dificultate (deoarece orice fel de activitate este un efort mare pentru organism) insa si aici depinde de fiecare. Daca totusi te simti bine si esti dornica sa iti revii cat mai repede nu incerca sa recuperezi in cel mai scurt timp toate lucrurile pe care nu ai apucat sa le faci pana acum.
S-ar putea sa te simti descurajata vazandu-ti corpul dupa nastere. Abdomenul nu mai este bombat dar burtica nu a redevenit plata dupa nastere. Sanii vor fi mari, iar coapsele le vei simti greoaie. Dar daca in primele zile dupa nastere incepi exercitiile postanatale, curand te vei simti mult mai bine. Exercitiile postnatale sunt menite sa ajute organismul in recuperare dupa nastere cat si la revenirea la forma fizica initiala. Daca ai facut antrenamente in timpul sarcinii, revenirea si pierderea surplusului de greutate acumulat v-a fi mult mai rapida.
CITEȘTE ȘI: Corpul meu după naștere! Cum mă voi simți imediat după nașterea bebelușului?
Cum sa incepi antrenamentul dupa nastere?
Se incepe cu exercitii usoare, mai exact cu exercitii de respiratie abdominala, avand control permanent asupra respiratiei. Daca la externare ti s-a spus ca totul a decurs normal si esti bine, dupa prima saptamana poti incepe cu exercitii pentru intarirea muschilor perineului si cei ai abdomenului. Urmatoarea etapa este reprezentata de exercițiile cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos. Atunci când te simti confortabil se poate face trecerea la jogging.
Alte exerciții postnatale sunt Pilates (programe recomandate care te ajută să recâștigi atat tonusul cat si flexibilitatea). Un lucru pe care trebuie sa-l tii minte întotdeauna este de a nu exagera. Este întotdeauna o idee bună să ceri ajutorul unui profesionist de fitness pentru planul de antrenament. Dar, în același timp, sa asculti semnalele corpului tau atunci cand iti spune sa te opresti.
Pierderea in greutate dupa sarcina iti va pune la incercare rabdarea asa ca fii pregătita pentru asta. De asemenea, trebuie sa tii cont de faptul că sarcina poate modifica corpul permanent dar totusi într-o anumită măsură. Deci, iubiti-va in continuare pentru cine sunteți și bucurați-va de darul prețios al vieții care v-a fost dat.
CITEȘTE ȘI: Lăuzia – 8 aspecte despre care nu îți spune nimeni
Aspecte importante cand incepi exercitiile pe cont propriu:
- Creste progresiv efortul fizic;
- Opreste-te intotdeauna daca simti durere sau oboseala;
- Lucreaza in mod regulat;
- Foloseste o pereche de pantofi de sport siguri si confortabili;
- Echipament sportiv in care te antrenezi trebuie sa fie comod;
- Poarta o bustiera sportiva care sa iti sustina ferm sanii;
- Bea apa inainte, in timpul, si dupa antrenament deoarece iti mentine organismul hidratat si nu il v-a lasa sa se supraincalzeasca. Un alt beneficiu in a bea multa apa este faptul ca te va ajuta sa elimini toxinele din organism;
CITEȘTE ȘI: 24 de ore cu nou-născutul
De ce este bine sa incepi exercitiile fizice cat mai repede dupa nastere?
Scopul exercitiilor fizice este de a ajuta organismul in procesul de revenire, in urma modificarilor si solicitarilor la care a fost supus in timpul sarcinii si nasterii. Muschii si ligamentele trebuie sa revina la dimensiunile si pozitia normala. Persistenta relaxarii musculare, abdominala si perineala, poate avea repercusiuni asupra pozitiei si functiei organelor interne.
Facand exercitii fizice usoare, in cel mult trei luni de la nastere vei reveni la normal, desi cel mai probabil muschii nu vor mai fi la fel de fermi ca inainte. Exercitiile fizice sunt o modalitate foarte bună de a recastiga respectul de sine și de a ține la distanță depresia postpartum. Fa-ti un plan și apoi tine-te la el până când vei vedea rezultatele.
Sprijinul celor din jur joacă, de asemenea, un rol foarte important în călătoria ta ca proaspata mama. Dacă familia ta te sustine, va fi foarte ușor să ramai dedicata și sa iti atingi obiectivele de fitness. Antrenamentele impreuna cu familia sau cu o persoana draga se pot dovedi a fi o modalitate foarte bună de a crește dragostea și a atinge rezultatele impreuna.
CITEȘTE ȘI: Primele săptămâni după naștere pentru mamă și nou-născut
Cu drag,
RAMONA VASILESCU HNYATEK
30 de ani, Mama lui PATRICK (1 an si 2 luni)
CITEȘTE ȘI: Slăbirea după naștere! După cât timp voi pierde kilogramele acumulate în sarcină?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.