Esti in cursul diversificarii alimentatiei si cauti idei de retete cu ou pentru bebelusi sau combinatii cu ou fiert? Oul este unul dintre cele mai hranitoare alimente introduse in primul an de viata al bebelusului. Beneficiile sale sunt multiple si orice mamica le cunoaste. Un ou are circa 6-8 grame de proteine, toate vitaminele din grupul B, multă vitamina A și D și relativ multa grasime, inclusiv colesterol, dar nu trebuie sa ne temem de aceste substante, pentru ca metabolismul copilului are nevoie de ele pentru a putea functiona optim.
Galbenusul este o sursa minunata de fier, proteine de cea mai buna calitate si o cantitate apreciabilă de colină, un nutrient esențial în sănătatea și dezvoltarea creierului. Dar nu toti copiii il accepta usor, mai ales ca la varste atat de fragede oul se administreaza foarte bine fiert, asadar este putin inecacios si nu foarte placut de mancat. Iata cateva retete cu ou pentru bebelusi al caror succes este garantat.
Oul se poate introduce in alimentatia celui mic chiar de la inceputul diversificarii sau dupa varsta de 7-8 luni (este bine cunoscuta si des intalnita alergia la albusul de ou dar prudenta este necesara doar daca exista acest risc). Nu se mai folosesc tabele si scheme de diversificare si desi OMS nu mai prevede o anumita ordine a alimentelor este recomandat ca introducerea oului sa se faca cu prudenta deoarece oul este cunoscut ca provoaca reactii alergice. Albusul produce reactii alergice mai des decat galbenusul. CITEȘTE ȘI: Alergiile alimentare la bebeluși și copii. Cum arată, de ce apar, cum se țin sub control și regulile de prevenție
Primele retete cu ou pentru bebelusi
Crema de dovlecel si galbenus de ou de la 7 luni.
Se mixeaza o jumatate de dovlecel fiert, cateva rondele de morcov si un galbenus de ou de gaina (sau 2 de prepelita) pana cand se obtine consistenta dorita. Se adauga o lingurita de ulei de masline si se serveste imediat la temperatura camerei.
Piure de avocado cu ou de la 7 luni.
Pune in blender 1 galbenus cu un sfert de avocado mare. Amesteca-le la viteza redusa, adaugand, daca e necesar, lapte matern, lapte praf sau chiar apa pana ce amestecul capata consistenta dorita.
Retete cu ou bebelusi – Omleta de la 10-12 luni
Omleta are marele avantaj ca permite prepararea temeinica a oului, dar si adaugarea de diverse legume, astfel ca gustul mancarii nu va fi de doua ori la fel. Daca vrei sa pregatesti un mic dejun savuros pentru tine si bebe, bate doua oua si adauga in amestec cubulete de ardei gras rosu si verde, o bucatica de dovlecel dat pe razatoare, o bucatica de morcov ras si, daca e cazul, putina sare. Coace omleta intr-o tigaie incinsa, cu un strop de unt sau de ulei de cocos sau de avocado. Odata ce e bine inchegata, intoarce-o ca pe o clatita, pentru a fi bine coapta pe ambele parti.
ÎNCEACĂ ȘI: Rețete de SUPĂ în DIVERSIFICARE. Primele gusturi la bebeluși de 6 – 9 luni
Briose cu ardei si ciupercute dupa 1 an.
Bate intr-un vas 4 oua cu un pic de sare. In tava de briose aseaza fasi de dovlecel taiate subtire, bucatele de ciuperci taiare marunt si bucatele de ardei gras tocate. Toarna amestecul de ou si presara deasupra putina branza rasa. Coace briosele in cuptor timp de 20 de minute.
Briose cu orez de la 10-12 luni.
Fierbe orezul. Dupa ce l-ai scurs de apa, amesteca-l cu 2 oua mari, o ceapa taiata fin, o cescuta de mozarella, un catel de usturoi, putin busuioc proaspat tocat si o rosie taiata marunt. Toarna amestecul in tava de briose si coace-le timp de aproximativ 20 de minute. Se consuma caldute sau reci, nu fierbinti.
Briose cu spanac de la 10-12 luni.
Fierbe putin in apa ceapa si usturoi taiate marunt. Scurge-le de apa si adauga-le in robotul de bucatarie impreuna cu 4-5 cani de spanac, branza de vaci, mozarella si parmezan. Amesteca-le bine impreuna. Bate 2-3 oua si adauga-le in amestec. Toarna amestecul astfel obtinut in tava pentru briose si bag-o in cuptor pana cand briosele sunt coapte. Daca nu ai tava de briose, poti folosi o tava mica de chec.
ÎNCEARCĂ ȘI: 10 Idei de REȚETE cu LEGUME, ingrediente importante în alimentația bebelușilor, cu rol major în creștere și dezvoltare
Coptura de dovlecel si cartof de la 10-12 luni.
Taie cartofii in felii subtiri si fierbe-le in apa cu sare. Scurge-i de apa dupa ce au fiert. Topeste putin unt cu un catel de usturoi intr-o tigaie, adauga feliile de dovlecel si presara busuioc, cimbru, rozmarin sau orice alte plante aromate ii plac micutului tau. Prajeste-le pana sunt usor rumenite pe ambele parti, scoate-le pe un prosop de hartie cand sunt gata. Pregateste o tava cu margini joase, ungand-o cu putin unt, ca sa nu se lipeasca. Aseaza feliile de cartof si pe cele de dovlecel in asa fel incat sa se suprapuna ca tigla pe casa. Bate un ou cu o cescuta de lapte si o cescuta de smantana si toarna-le deasupra, cat sa acopere cartoful si dovlecelul. Presara putina branza rasa deasupra si baga tava in cuptor pentru aproximativ 20 de minute la 200 de grade.
ÎNCEARCĂ ȘI: 10 Idei de REȚETE cu CARNE de pui si vită, un aliment de bază în alimentația bebelușilor
Retete cu ou bebelusi – Cartof dulce cu ton dupa 1 an.
Recomandam prepararea sub forma de briose, dar se poate coace si intr-o tava mica de chec. Se amesteca 1 cartof dulce mic, dat pe razatoare, cu o conserva mica de ton, o lingura de maioneza facuta in casa, un strop de sare ( la copiii peste un an) si un ou. Amestecul se toarna in tava si se baga la cuptor timp de 15-20 de minute.
Retete cu ou bebelusi – Friganele dulci dupa 1 an
La copiii mai mari de un an, merge de minune un desert simplu facut, inspirat din reteta clasica de friganele. Amesteca putin unt cu 2 oua, lapte, zahar sau miere, scorticoasa si vanilie. Taie feliile de paine in fasii cat mai subtiri, inmoaie-le in amestec si pune-le in tava, pe hartie de copt. Coace-le timp de 25 de minute la foc mediu, fara a uita sa le intorci la jumatatea timpului de preparare. Încearcă și: Bebe NU mănâncă OU! Idei de rețete ce conțin ou
Combinatii cu ou fiert pentru bebelusi
Ou fiert și piure de avocado
Ingrediente: 1 ou fiert tare, 1/4 avocado copt.
Instrucțiuni: Tăiați oul fiert în bucăți mici și serviți-l alături de piureul de avocado. Piureul de avocado poate fi preparat simplu sau puteți adăuga puțină lămâie sau iaurt pentru a-i îmbunătăți gustul.
Ou fiert și felii de banană
Ingrediente: 1 ou fiert tare, 1/2 banană coaptă.
Instrucțiuni: Tăiați oul fiert în bucăți mici și serviți-l alături de felii de banană. Această combinație este plină de nutrienți esențiali și este ușor de mestecat și de înghițit pentru bebeluși.
Ou fiert și avocado prăjit
Ingrediente: 1 ou fiert tare, câteva felii subțiri de avocado copt.
Instrucțiuni: Tăiați oul fiert în bucăți mici și serviți-l alături de feliile subțiri de avocado. Puteți prăji feliile de avocado ușor într-o tigaie timp de câteva minute pentru a le înmuia și a le face mai ușor de mestecat pentru bebeluși.
Ou fiert și morcov ras
Ingrediente: 1 ou fiert tare, morcov ras fin.
Instrucțiuni: Tăiați oul fiert în bucăți mici și serviți-l alături de morcovul ras fin. Morcovul ras poate fi fiert ușor în prealabil sau puteți servi morcovul crud pentru o textură crocantă.
Ou fiert și tofu moale
Ingrediente: 1 ou fiert tare, câteva cubulețe de tofu moale.
Instrucțiuni: Tăiați oul fiert în bucăți mici și serviți-l alături de cubulețele de tofu moale. Tofu-ul moale este o sursă bună de proteine și poate fi ușor de mestecat pentru bebeluși.
Aceste combinatii cu ou fiert sunt potrivite pentru bebelusii care încep să exploreze alimentele solide. Asigurați-vă întotdeauna că ingredientele sunt proaspete și bine pregătite și că alimentele sunt adaptate vârstei și preferințelor individuale ale bebelușului. De asemenea, consultați întotdeauna medicul pediatru înainte de a introduce orice aliment nou în dieta bebelușului.
CITEȘTE ȘI: Primele rețete în diversificare pentru bebelusi pe luni
Alte idei de retete cu ou pentru copii:
Cartof, morcov si galbenus de ou pentru bebelusi
Supa cu fulgi de ou
Banzica de vaci cu avocado si ou
Omleta la cuptor
Budinca de banana cu ou
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
🍐🍑🥭 FRUCTELE
🥕🥦🥒 LEGUMELE
🥣🍞🍞 CEREALELE
🍗🍖🥩 CARNEA
🥚🧀🥛 ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.