Ce CIORBIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase, preferate de cei mici și tot atâtea amintiri ale copilăriei
Borșul crud, obținut din fermentarea tărâțelor de grâu, este un produs tradițional cu o mare valoare nutrițională datorită conținutului său bogat în vitamina B (asigură buna funcționare a sistemului nervos, imunitar, hormonal, ajută la îmbunătățirea nivelului hemoglobinei și a memoriei), minerale (Mangan, Magneziu, Seleniu, Fosfor, Fier, Zinc, Cupru) și probiotice (cresc producția de limfocite, imunitatea, rezistența organismului la infecții, reduc riscul la alergii, mențin în echilibru flora intestinală). Complexul de vitamine B se absoarbe într-o proporție mult mai mare din borșul acru decât din suplimentele alimentare comercializate în farmacii. Iar o cană de tărâțe din grâu conține aproape 94 mg Omega-3 și 1142 mg Omega-6 (despre multiplele beneficii ale acizilor grași am scris în secțiunea dedicată rețetelor pe bază de pește.).
Vă recomandăm să evitați utilizarea borșului sub formă de pulbere, comercializate la plic. Fie ca-s fără E-uri, fără monoglutamat de sodiu ori alte adaosuri mai puțin sănătoase, dumneavoastră să optați pentru varianta proaspătă, naturală. Procesul de fermentare e cel ce îi conferă calitățile deosebite. Am menționat cele de mai sus deoarece toate sugestiile de rețete propuse în acest material au borsul acru ca și ingredient comun.
5 Rețete de ciorbă preferate de cei mici și tot atâtea amintiri ale copilăriei
Ciorbă de perișoare
Ingrediente
– 2 sau 3 oase de vită/vițel/mânzat (cu puțină carne pe ele, atât cât să dea un gust și mai bun ciorbei)
– 4 l apă
– 2 morcovi
– 1păstârnac/pătrunjel
– 1 țelină mică
– 1 ceapă
– 1 ardei gras (fără semințe)
– 1 lingură de sare
– 2 legături mărar proaspăt
– 500 – 600 gr de borș proaspăt (în funcție de căt de acră vă place să o consumați)
– 1 gălbenuș
– 1 lingură de smântână la o porție
Pentru perișoare
– 500 gr carne de vită/vițel/mânzat
– 1 ou
– 1 ceapă mică tocată foarte fin
– 2 linguri de orez
– 1 linguriță de sare
Mod de preparare:
Într-o oală încăpătoare se pun oasele în apă rece, la fiert. Focul trebuie să fie mediu astfel încât ciorba să fiarbă în clocote mici, iar pentru început, oala să nu fie acoperită cu capac. În momentul în care se formează spuma, îndepartați-o cu grijă cu ajutorul unei linguri cu găuri (spumieră). Când supa devine clară, fără nicio urmă de spumă, continuați fierberea circa 20 minute după care adăugați legumele ( morcovii, țelina, ardeiul, ceapa, curățate, spălate și tocate mărunt ) și sarea. Din cauza texturii ațoase, puteți fierbe rădăcina de păstârnac sau de pătrunjel întreagă, iar la final s-o scoateți din oală. Gustul oricum și l-a lăsat. Acoperiți parțial oala cu un capac, să nu scadă prea mult zeama. Lăsați ingredintele la fiert circa 30 minute, după care veți adăuga ușor perișoarele. În acest timp, le pregătiți. Se amesteca bine carnea tocată cu ceapa, ou, orez și sare (să se omogenizeze). Se formează bile mici în măna udă și se pun la fiert în ciorbă 20 – 25 minute sau până cănd observați că se ridică la suprafață. Nu amestecați, să nu le stricați forma rotundă. La final, presărați mărarul tocat, completați cu borșul pe care l-ați dat dinainte în căteva clocote (separat, într-un ibric, fierbe doar 2 -3 minute. Dacă îl lasați mai mult, iși pierde din acreală ) și dregeți ciorba cu un gălbenuș ( bătut bine și amestecat cu o ceașca de apă rece). Înaine de a servi, scoateți oasele din oală.
* Carnea fiartă de de oase se consumă cu mujdei sau hrean
** Ciorba se servește cu smântână și opțional cu ardei iuți.
*** Păstrați focul mediu pe toată durata preparării, chiar mic cât fierb perișoarele astfel încât să nu se sfărâme.
**** Un plus de savoare este dat de zarzavatul călit înainte de a-l adăuga în ciorbă (legumele tocate și un praf de boia dulce se pun într-o tigaie cu 2 linguri de ulei încins și se călesc 5-10 minute).
***** Pentru a fi și mai sățioasă, îi puteți adăuga la fiert 3-4 linguri de orez (cu 5 minute înaintea perișoarelor).
ÎNCEARCĂ ȘI:
Ce SUPIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase
VEZI ȘI: Prânzul pentru copii – Felul II. Top 10 Rețete preferate de copii
CITEȘTE ȘI DESPRE:
Alimente recomandate în meniul copilului de 1 an + 10 idei de rețete pentru masa de prânz
Ciorbă de pui a la grec
Ingrediente
– 1 kg de carne de pui cu os ( spate, aripi, pulpe, piept )
– 4 l apă
– 100 gr orez
– 2 morcovi
– 1păstârnac / pătrunjel
– 1 țelină
– 2 cepe
– 1 ardei gras ( fără semințe )
– 1 lingură de sare
– legături mărar proaspăt, tocat
– 1 legătură pătrunjel proaspăt, tocat
– 2 gălbenușuri
– 2 lamâi
– 400-500 gr bors acru
– 1 lingură de smanatănă la o porție
Mod de preparare:
Într-o oală încăpătoare se pune carnea în apă, la fiert (tăiată în bucăți – aripi, spate, pulpe inferioare, superioare, piept, pipotă, depinde din ce vreți să o pregătiți). Folosiți apă rece, focul să fie mediu astfel încât supa să fiarbă în clocote mici, iar pentru început, oala să nu fie acoperită cu capac. În momentul în care se formează spuma, îndepartați-o cu grijă cu ajutorul unei linguri cu găuri (spumieră). Când supa devine clară, fără nicio urmă de spumă, adăugați legumele și sarea (să fie întregi ori tăiate pe jumătate, curățate și spalate). Acoperiți parțial oala cu un capac, să nu scadă prea mult zeama. Pastrați focul mediu până ce supa e gata. Procesul de fierbere continuă încă 30-40 minute. Urmează să puneți orezul, amestecănd ușor cât să nu se lipească boabele de fundul oalei. Fierberea continua încă vreo 20-25 minute (când sunt gata, bobițele de orez se umflă și crapă). Presărați mărarul și pătrunjelul tocate, acriți cu borș și mai lasați la fiert 5 minute. În momentul în care este gata (focul să fie stins), dregeți cu gălbenușurile bine bătute și lungite cu o cană de apă rece. Se albește imediat, capată o consistență mai groasă, iar gustul e minunat. Când se răcește un pic, stoarceți în ciorbă cele două lămâi (fără sâmburi, netratate chimic). Va fi și mai gustoasă!
* Smântâna se adaugă în momentul servirii (dacă e pusă de la început în oală, nu se poate păstra mult la frigider).
PENTRU DESERT VEZI ȘI:
Rețete, povești și nostalgie – Dulciurile copilăriei – 10 Deserturi ușor de preparat, greu de refuzat (de la 3 ani)
Borș de lobodă
Ingrediente
– 5 legături de lobodă
– 4 l apă
– 3 legături de ceapă verde
– 1 ardei gras (opțional)
– 2 legături mărar
– 2 legături pătrunjel
– 2 legături leuștean
– 1 lingură de sare
– 5 linguri de orez
– 1/2 l borș acru
– 1 lingură smăntână pentru fiecare porție
Mod de preparare:
Într-o oală se pun la fiert pătrunjelul, ceapa verde, ardeiul gras, toate tocate, și sarea. După 20 minute, adăugați loboda tăiată mărunt și orezul. Amestecați ușor astfel încât să nu se prindă boabele de fundul oalei. Lasați încă 25 minute la fiert (ochiul aragazului/plitei setat la minimum, să nu dea în foc, mai ales când începe orezul să se umfle). Apoi presărați mărarul si acriți cu borșul. Se mai fierbe 5 minute. Când e gata (focul oprit) se pune leușteanul, evident tocat. Se servește caldă ori rece, cu o lingură de smântână.
Borș de sfeclă
Ingrediente
– 1 kg sfeclă roșie (curățată, tăiată în jumătăți, sferturi, în funcție de mărime)
– 4 l apă
– 2 morcovi
– 1 țelină
– 1 păstârnac / pătrunjel
– 1 ceapă mare
– 1 ardei gras
– 1 lingură sare
– 4 cartofi curățați și tăiați cubulețe
– 1 lingură de smântână pentru fiecare porție
– 500 gr borș acru
Mod de preparare:
Toate legumele se curăță, se spală și se pun întregi la fiert (dacă sunt mari, tăiate în bucăți), într-o oala mare acoperită parțial cu un capac (să nu scadă apa dintr-odată). Sarea se adaugă de la primele clocote. După aproximativ o oră, când toate ingredientele devin foarte moi, iar apa a mai scăzut, e aproape gata. O strecurați. Legumele ramase (mai puțin ceapa, păstârnacul și ardeiul gras) se pot consuma cu un un sos alb de hrean ori cu mujdei. Sfecla fiartă se dă pe răzătoarea mare și se combină cu sare, ulei, felii de usturoi și un praf de chimen astfel încât să rezulte o salată gustoasă. Zeama roșie rămasă se acrește cu borș proaspăt, fierbându-le 5 minute. Culoarea e interesantă și neobișnuită pentru felul I. Gustul e unul deosebit.
Pentru intensitatea nuanței, lăsați într-un bol timp de 1 oră (cam cât durează fierberea) o sfeclă crudă rasă (pe răzătoarea mare) în cantitatea de borș proaspăt. Culoarea lui galben-pal devine încet, încet, roșie. Strecurati-l înainte de a acri cu el.
Borșul se servește fierbinte, cu cubulețe de cartofi, ce au fiert separat în apă cu sare. Adăugați o lingură de smântână. Și gustul, și culoarea sunt minunate.
ÎNCEARCĂ ȘI:
7 Rețete rapide și savuroase pentru copii | PORȚIA DE IMUNITATE
Supa cu fulgi de ou pentru bebelusi de la 10-12 luni
Supa crema de fasole verde si dovlecel pentru bebelusi de la 8-10 luni
Supa crema de morcov si pastarnac pentru bebelusi de la 7-8 luni
Supa crema de fenicul si mazare pentru bebelusi de la 8-10 luni
Supa crema de gulie pentru bebelusi de la 10-12 luni
Supa de dovleac pentru copii de la 1 an
Supa Minestrone pentru copii de la 3 ani
Supa crema cu cus cus pentru bebelusi de la 10-12 luni
Crema de quinoa si avocado pentru bebelusi de la 8 luni
Supa crema de legume pentru bebelusi de la 6-7 luni
Ciorbă rădăuțeanță
Ingrediente
– 1 kg carne de pui (pulpe, aripi și piept)
– 4 l apă
– 3 morcovi
– 1 țelină
– 1 păstârnac
– 1 pătrunjel
– 1 ceapă
– 1 ardei gras
– 5 căței de usturoi
– 1 lingură sare
– 2 gălbenușuri
– 250 gr smântână fermentată
– 50 ml oțet (sau după gust)
– 1 legătură pătrunjel proaspăt
Mod de preparare
Într-o oală încăpătoare se pune carnea în apă, la fiert (tăiată în bucăți – aripi, pulpe inferioare, superioare, piept, depinde din ce vreți să o pregătiți). Folosiți apă rece, focul să fie mediu astfel încât supa să fiarbă în clocote mici, iar pentru început, oala să nu fie acoperită cu capac. În momentul în care se formează spuma, îndepartați-o cu grijă cu ajutorul unei linguri cu găuri ( spumieră ). Când supa devine clară, fără nicio urmă de spumă, adăugați legumele și sarea ( să fie întregi ori tăiate pe jumătate, curățate și spalate ). Procesul de fierbere continuă încă 1 oră ( până carnea se desprinde de pe oase și legumele sunt moi ) Acoperiți parțial oala cu un capac, să nu scadă prea mult zeama. Pastrați focul mic până ce supa e gata. După ce stingeți focul, o lăsați puțin la răcit, apoi o strecurați. Tăiați carnea în fașii subțiri pe care le puneți înapoi în oala cu zeamă.
Într-un vas separat, amestecați gălbenușurile și smântâna. Adăugați treptat peste ele 2-3 polonice din ciorba fierbinte, omogenizați bine si puneți compoziția obținută in oala cu ciorbă rădăuțeana ( nu în timp ce fierbe! ). Amestecați ușor. Aromatizați cu usturoi pisat și acriți ciorba cu puțin oțet alb (cel balsamic e mai dulce). Se servește caldă, cu pătrunjel verde tocat.
Cu puțin efort, creați copiilor amintiri de neuitat. Răsplata e bucurie sufletească.
Să se mănânce bine în casele voastre! Pofta mare! CITEȘTE ȘI: Cele mai nutritive alimente care ar trebui să se regăsească în meniul fiecărui copil
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.