10 idei de rețete cu CEREALE pentru bebeluși, aferente celor două etape ale diversificării alimentației (6-9 luni, 9-12 luni)
Cerealele pentru bebeluși de 6 luni sunt o introducere comună în dieta solidă a unui copil, deoarece sunt ușor de digerat și oferă nutrienți esențiali pentru creșterea și dezvoltarea sa. Aceste cereale sunt de obicei pregătite sub formă de fulgi sau pulbere și sunt adesea îmbogățite cu fier și alte vitamine și minerale importante. Produsele din cereale sunt indispensabile pentru organismul bebelușului și reprezintă o sursă de energie pentru buna funcționare a mușchilor, a creierului și a inimii. Iată 10 idei de rețete cu cereale, aferente celor doua etape ale diversificării alimentației la bebeluși.
Idei de rețete cu cereale în compoziție
Pentru o maximă precauție, vă recomandăm ca, până la împlinerea celor 6 luni de viață, să nu le oferiți celor mici cereale sau biscuiți cu sau fără gluten. Și să rețineți că, orezul pentru bebeluși e acel tip de cereală numai bun de încercat pentru prima oară, în diversificare. În timp, îl veți înlocui treptat cu paste din făină de grâu, iar cerealele fără gluten vor avea ca alternativă diverse alte produse, tot pe bază de grâu ( în rarele cazuri de boală celiacă, făina de grâu se schimbă cu cea de porumb sau de cartofi, cu orezul alb, brun ori măcinat ). In cazul în care în familie nu există istoric de alergii alimentari nu amânați introducerea glutenului.
Orezul pentru bebeluși, îmbogățit cu fier, combinat cu lapte praf special sau cu lapte matern, este bun pentru un mic dejun sănătos dar, adăugându-i și puțin piure de fructe, îl faceți perfect. Contrar parerilor obișnuite, cei mici nu agreează mâncarea cu un gust fad.
* Preparatele următoare se pregătesc repede, se servesc imediat și nu se păstrează la congelator ( se pot congela doar piureurile de fructe care urmează a fi combinate cu produsele cerealiere ).
** Oferiți bebelușilor cereale fără adaos de zahăr, miere sau sare.
Idei de rețete cu cereale în compoziție pentru bebelusi de 6-9 luni
Musli pentru bebeluși
Ingrediente ( pentru 2 porții ):
– 4 linguri fulgi de ovăz
– 6 linguri lapte
– 2 mere potrivite ( aproximativ 250 gr ) curățate de coajă și de semințe, tocate
– 1 pară mică coaptă, curățată de coajă și de semințe, tocată
– 2 linguri suc de mere sau apă
– 2 linguri stafide blenduite
Mod de preparare:
– Peste noapte sau timp de câteva ore, lăsați fulgii de ovăz și stafidele la înmuiat, în lapte. Separat, într-o crăticioară acoperită parțial cu capac, fierbeți 15 minute merele, para și sucul de mere ( sau apa ). Când fructele devin moi, zdrobiți-le cu o furculiță. Amestecați cu fulgii de ovăz și cu stafidele ce sunt deja inmuiate. Reglați textura și gustul preparatului din cantitatea de piure de fructe adăugată.
Cereale Nestle (sau altă marcă de cereale pentru bebeluși preferată) cu banană
* Dacă vreți să le oferiți bebelușilor o alimentație echilibrată si naturală, variantele de cereale gustoase și sățioase de la Nestle ar fi sugestia noastră. Pot fi consumate de la 6 luni, când e și momentul propice pentru introducerea glutenului in dieta micuților. SMILEAT, de exemplu, e un produs potrivit pentru sugari si copii mici, sensibili la gluten in prima perioadă a diversificării.
Alte branduri din aceeași categorie ar fi, într-o ordine aleatorie, Hipp, Aptamil, Bebe M, Topfer, Milupa, Solaris.
Ingrediente (pentru o porție):
– 100 ml lapte maren sau formulă (sau apă plată)
– 3 linguri de cereale Nestle
– 1 banană curățată
Mod de preparare:
Într-un bol mic, amestecați cerealele cu lapte (ori cu apă) la o temperatură de 40 de grade C ( laptele să nu fie fierbinte ) până ce conținutul se îngroașă. Banana se zdrobește ferm cu o furculiță și se adaugă peste cereale. Se servește imediat.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Când se introduce grișul la bebeluși + REȚETE
Terci de ovăz pentru bebeluși
Pe la 7 luni, bebelușul va încerca să prindă lingurița cu care îl hrăniți. Așadar, o idee potrivită ar fi să-i dați și lui o linguriță identică, în timp ce mănâncă. Când va putea să-și ducă lingurița la gură, încercați să-i oferiți terci. Consistența preparatului e numai bună pentru a-l învăța să se descurce singurel la masă. Puteți opta pentru terciul de ovăz sub formă de pudră, un produs găsit cu ușurință în farmacii, magazine alimentare și online ( Hipp, Rapunzel, Amisa, Bauck Hof sau Topfer )
Ingrediente ( pentru 4 porții ):
– 1 lingură terci de ovăz
– 150 ml. lapte formulă, de vacă sau matern
– 6 caise uscate, tocate
– 1 pară mare coaptă, curățată de coajă și de semințe, tocată
Mod de preparare:
– Într-o crăticioară fierbeți 5 minute, la foc mic, laptele, terciul și caisele, amestecând din când în când. Pasați-le împreună cu para tocată, folosind un blender electric de mâna. Rețeta aceasta e preferată de foarte mulți bebeluși.
Budincă din banană și caise pentru bebeluși
Caisele uscate sunt alimente-minune oferite de natură. Procesul de uscare le intensifică gustul aromat și le crește concentrația de betacaroten, potasiu, zinc.
Ingrediente ( pentru 2 porții ):
– 50 gr. caise uscate, tocate
– 100 ml. apă fierbinte
– 1 banană curățată și tăiată felii
– 1 lingură praf de budincă (de exemplu, pudra cu amidon din orez pentru bebelusi Biricco, produs ecologic)
Mod de preparare:
– Într-un vas fierbeți 5 minute, la foc mic, caisele și jumătate din cantitatea de apă ( 50 ml ). Apoi, mixați-le împreună cu banana. Separat, într-o crăticioară, amestecați puțină apă fiartă cu praful de budincă până obțineți o pastă moale. Adăugați apa rămasă și continuați să amestecați energic, la foc mediu, până când textura budincii devine cremoasă, omogenă. Se combină cu piureul de caise și banană. Se servește imediat.
Cereale cu legume pentru bebeluși
Piureurile pot fi câteodată foarte apoase, așadar am completat rețeta cu orezul pentru bebeluși, un excelent agent de îngroșare.
Ingrediente ( pentru 6 porții ):
– 25 gr ceapă curățată și tocată
– 1 linguriță ulei de măsline
– 1 dovlecel de mărime medie, curățat de coajă și feliat
– 50 gr. broccoli
– 2 morcovi curățați și feliați
– supă concentrată de legume sau apă ( vezi rețeta în secțiunea dedicată supelor )
– 50 gr. mazăre congelată
– 3 linguri de orez pentru bebeluși ( Baby-rice, Orez-incepere, eco +6, produse comercializate sub forma de pudră instant, în mare parte, sub aceleași branduri ca terciul sau cerealele )
Mod de preparare:
– Într-o crăticioară, sotați pentru aproximativ 5 minute, ceapa, uleiul, legumele (în afară de mazăre) și cu puțină apă (evitați astfel prăjirea ingredientelor în ulei; sotarea necesită o cantitate redusă de grăsime, încinsă la o temperatură relativ ridicată, într-un vas nu foarte adânc ). Acoperiți apoi legumele cu supă ori cu apă fierbinte. Fierbeți amestecul circa o jumătate de oră, la foc mic ( crăticioara să aibă capac ). Urmează să adăugați mazărea și să continuați fierberea incă 10 minute. La final, pasați legumele și subțiați compoziția cu supa în care au fiert. Când obțineți consistența dorită, puneți și orezul pentru bebeluși. Preparatul se va îngroșa numaidecât.
CITEȘTE ȘI: Diversificarea la bebeluși | Ghid pentru mămici + Scheme diversificare pe luni
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
FRUCTELE
LEGUMELE
CEREALELE
CARNEA
ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
Multe retete mancare pentru bebelusi
Idei de rețete cu cereale în compoziție pentru bebeluși diversificați de 9-12 luni
Bebelușii adoră sa ducă la guriță bucățele de cereale (Nestle, Hipp, Cheerios, fulgi de porumb, granola). Alegeți-le pe cele cu forme potrivite, bogate în fier și vitamine, fără adaos de zahăr. Prima masă a zilei este una foarte importantă pentru cei mici, mai ales ca în curând vor începe să facă primii lor pași. Pentru grupa de vârstă 9 – 12 luni, rețetele cu cereale sunt acum mai apetisante decât în prima etapă a diversificării. Cerealele se pot combina cu fel de fel de ingrediente aromate. Variantele obținute sunt delicioase, hrănitoare și sănătoase. În locul laptelui amestecat cu cereale, puteți opta acum pentru sucul de mere. Vă recomandăm și introducerea germenilor de grâu, presărați peste cereale ori peste iaurt. Pentru această etapă de diversificare vă recomandăm să citiți înainte: Alimente cu RISC mare de ÎNEC pentru copii înainte de 5 ani
Musli elvețian cu fructe pentru bebeluși
Preparatul este apreciat de întreaga familie, nu doar de bebeluș.
Ingrediente (pentru 4 porții):
– 65 gr. fulgi de ovăz
– 15 gr. germeni de grâu
– 175 ml. suc de mere
– 1 linguriță zeamă de lămâie
– 1 măr curățat de coajă și apoi ras
– 1 pară curățată de coajă și tocată
– 150 gr. iaurt natural (integral sau grecesc)
– după 1 an o linguriță ulei de arțar (opțional)
Mod de preparare:
– Combinați fulgii de ovăz cu sucul de mere și cu germenii de grâu. Lăsați amestecul câteva ore la rece sau chiar o noapte întreagă, în frigider. Stropiți mărul ras cu zeama de lămâie. Combinați apoi toate ingredientele. Serviți imediat.
ÎNCEARCĂ ȘI:
20 de rețete simple și sănătoase cu banane pentru copii și bebeluși
Budinca de caise, mere și pere
Ingrediente (pentru 3 porții)
– 75 gr. caise uscate preambalate
– 1 măr mare curățat de coajă și tocat
– 1 lingură praf de budincă ( de exemplu, pudra cu amidon din orez pentru bebelusi Biricco, produs ecologic )
– 150 ml. lapte
– 1 pară foarte coaptă, curățată de coajă și de semințe, tocată
Mod de preparare:
– Într-un vas potrivit încălziți pentru 15 minute caisele, merele și 4 linguri de apă ( până ce fructele se înmoaie ). Într-un alt vas, amestecați praful de budincă cu puțin lapte pentru a obține o pastă moale, omogenă. Adăugați apoi laptele rămas și fierbeți până când budinca se îngroașă. Combinați fructele fierte cu para crudă, după care amestecați și cu budinca.
Mic dejun pentru bebeluși și adulți
Multe dintre cerealele create special pentru copii sunt încărcate de zahăr. Noi vă recomandăm sa le oferiți micuților produse simple, precum musli, cereale sau terci, pe care sa le îndulciți dumneavoastră cu suc natural din fructe sau piure de fructe.
Ingrediente (o porție):
– 1 lingură rasă de cereale neîndulcite (Sante Granola – cereale integrale cu căpșuni și zmeură fără zahăr adăugat / AXA Granola – Cereale de ovăz cu miere naturală și fructe tropicale / Misura – cereale din orez și ovăz / Sanovita – Musli complex fulgi de cereale cu stafide)
– o banană curățată
– 3 linguri de iaurt natural
Mod de preparare:
– Sfărâmați ușor cerealele și zdrobiți banana cu o furculiță. Combinați toate ingredientele și serviți-le imediat.
Budincă de orez cu gem de căpșune (sau din orice alt fruct)
Preparatul are o consistență moale, se combină minunat cu piureurile din fructe, cu fructele uscate ( acestea se adaugă în timp ce fierbe orezul ) sau cu gemul de căpșune. Condiția este ca gemul să fie preparat în casă fără adaos de zahăr.
Ingrediente (pentru 5 porții)
– 50 gr. orez pentru budincă ( Organics Baby-rice, orez eco pentru bebeluși +6 luni )
– 300 ml lapte
– o jumătate de liguriță de esență naturală de vanilie
– puțin gem de căpșune
Mod de preparare:
Într-un vas potrivit, fierbeți timp de 30 de minute orezul și laptele, amestecând din când în când. La final, adăugați esența naturală de vanilie. După ce se mai răcește, puneți deasupra puțin gem de capșune.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Orezul basmati pentru bebeluși | 6 idei de RETETE cu orez
Batoane cu cereale pentru bebeluși (după 12 luni)
În doar câteva minute, puteți face batoane de cereale delicioase, cu doar 3 ingrediente. Metoda este super simplă. Batoanele sunt crocante, aromate, o gustare perfectă pentru cei mici.
Ingrediente:
– 150 gr. unt de arahide natural, de textură fină
– 125 ml sirop de orez brun Biona sau Pronat (sirop de arțar, de stevie sau alt îndulcitor natural)
– 450 gr. cereale Cheerios ( de la Nestle )
– o jumătate de linguriță de esență naturală de vanilie (opțional)
Mod de preparare:
Pentru început, tapetați o tavă (20 cm / 20 cm) cu hărtie de copt. Într-un bol termic rezistent, puneți untul de arahide și siropul la încălzit . Dacă le păstrați la temperatura camerei, nu mai este nevoie să le încălziți. Adăugați cerealele și, opțional, esența naturală de vanilie. Amestecați ferm câteva minute, cu o lingură sau cu o spatulă multifuncțională. Cerealele trebuie să fie acoperite integral de unt și de sirop. Așezați și nivelați frumos conținutul în tavă. Păstrați la rece circa o jumătate de oră. Scoateți apoi tava din frigider și porționați mix-ul de cereale în batoane aproximativ egale (folosiți un tocător, nu tăiați direct în tavă).
Păstrați-le în frigider înfoliate sau închise ermetic într-o cutie de plastic, timp de două săptămâni.
Ca alternative la untul de arahide ar fi untul de migdale, untul de pecan, untul din semințe de floarea soarelui, untul de cocos (se găsesc ușor pe piața, în zonele dedicate produselor vegane).
Nu există nimic mai potrivit pentru nutriția bebelușilor decât alimentele proaspete, gătite cu grijă în casă. După cum observați, sugestiile noastre de rețete vă pot fi utile, întrucât se prepară ușor, repede, conțin ingrediente naturale, adecvate vârstei, și mai sunt și bune la gust.
Urmați recomandările de bază, urmați-vă și instinctele pentru că nu există pe lume doi bebeluși la fel iar, de cele mai multe ori, o mama știe cel mai bine ce are de făcut pentru puiul ei. Să aveți copii cuminți și sănătoși!
ÎNCEARCĂ ȘI:
10 Idei de REȚETE cu LEGUME
Piure de dovleac cu carne de vita
Primul tort aniversar al copilului
Crema de dovleac pentru bebelusi de la 10-12 luni
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.