Ca să ne iasă găluștele perfecte, adică mari și pufoase, secretul este egalitatea: cât ou, atâta griș. Și alte câteva lucruri de care să ții seama.
Pentru a obține găluște pufoase, nu ai nevoie decât de 1 ou. Egalitatea de care vorbeam mai sus se referea la adăugarea unei cantități de griș egală cu cea a oului, pe care îl vei cântări cu tot cu coajă.
Sigur, e important ca grișul să fie de calitate, să aibă o granulație uniformă, dar nu foarte fină.
Sparge oul întreg într-un castron/farfurie și bate-l cu furculița foarte bine. Trebuie ca oul să aibă consistența unei spume.
Adaugă apoi grișul cântărit, puțin câte puțin, câte o linguriță, și amestecă după fiecare tranșă adăugată.
Înainte de a adăuga și ultima linguriță de griș, pune și un vârf de cuțit de sare.
Amestecă bine grișul în ou, bătând energic cu furculița, până când apar bule mici de aer pe marginea compoziției.
Acum, compoziția trebuie lăsată 10 minute pentru a-i da timp grișului să se umfle.
Înainte de a adăuga găluștele în supă, asigură-te că aceasta nu este în fierbere, pentru a preîntâmpina dezmembrarea lor. Pentru asta, redu focul supei și adaugă chiar și o cană cu apă rece. Supa nu trebuie să fie în fierbere, ci doar fierbinte. Forma rotundă a găluștelor se dă cu ajutorul unei lingurițe. Înainte de a lua compoziție de găluște cu lingurița, introdu mai întâi lingurița în supa fierbinte. Abia apoi iei cât încape în linguriță, introduci în supă și vei vedea că se va dezlipi ușor și va dispărea la fundul oalei. Se va desprinde, practic, singură.
Urmează aceeași procedură până când toată compoziția de găluște a fost transferată în oala cu supă. Găluștele vor ieși la suprafață când sunt fierte, după cam 10 minute. După ce găluștele sunt fierte, se stinge focul și se acoperă vasul cu un capac pentru încă vreo 10 minute. Citește și despre: Ce mâncare să mai fac? Meniu complet pentru copii. 30 de idei diferite pentru o lună întreagă: mic dejun, prânz și cină
Ingrediente pentru găluște pufoase:
- 1 ou
- aceeași cantitate de griș cât cântărește oul cu coajă
- 1 praf de sare
Trucuri pentru găluște pufoase
- dacă ți-e teamă că nu vei bate bine oul, poți folosi un mixer de bucătărie. Unii bucătari preferă să bată mai întâi albușul, peste care adaugă 1 lingură cu apă rece și sarea, apoi, când albușul este spumă, adaugă și gălbenușul. Apoi adaugă grișul cu grijă, astfel încât albușul spumă să nu se lase.
- tot de teama de a nu se desface găluștele la fiert, poți să le fierbi mai întâi într-un alt vas cu apă, și abia după ce sunt fierte să le transferi în supă.
- dacă le vrei mai galbene, poți adăuga puțin mălai în compoziție, eu nu recomand. Găluștele copilăriei noastre erau albe, pufoase și supa galbenă.
- pentru a nu se desface găluștele la fiert, unii bucătari adaugă în apa (nu în supă!) în care fierb găluștele o lingură cu făină.
- Pentru a obține cele mai pufoase găluște de griș, imediat ce au fiert în supă, mai adaugă o cană cu apă rece peste găluștele fierte, apoi oprește focul și acoperă cu un capac.
Citește și despre:
Când se introduce grișul la bebeluși + REȚETE bune de încercat
Ce lapte oferim bebelușului după înțărcare
Gris cu lapte pentru bebe
Papanași cu brânză | Rețete sănătoase pentru copii
Deși am văzut sau auzit o mulțime de astfel de idei, NU e cazul să adaugi ulei sau praf de copt, bicarbonat sau mai știu eu ce în compoziția de găluște. Mai ales dacă gătești pentru cel mic. Secretul stă în cât de bine e bătut oul și, cum spuneam, poți folosi mixerul. O să vezi că nu e nevoie nici măcar să bați separat albușul de gălbenuș. Asta merge la prăjituri, nu la găluște.
ÎNCEARCĂ ȘI:
Ce SUPIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase
Ce CIORBIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase
Prânzul pentru copii – Felul II. Top 10 Rețete preferate de copii, la loc de cinste în amintirile celor mari
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.