Tusea este un simptom care apare in numeroase afectiuni la copii. Ea reprezinta un mecanism natural de aparare, insa in anumite situatii, poate deveni obositoare si poate interfera cu activitatile zilnice ale copilului, impiedicandu-l sa doarma, sa manance sau sa se joace.
In ce boli apare tusea?
Ca simptom, tusea poate aparea intr-o gama foarte variata de afectiuni respiratorii. Unii bebelusi tusesc, de pilda, ca urmare a iritatiei produse de secretiile nazale care se scurg in spatele gatului. In alte cazuri, tusea poate fi asociata unei infectii a cailor respiratorii superioare: laringita, faringita, rinotraheita, laringotraheita si asa mai departe.
Exista si situatii severe, care necesita evaluare medicala atenta, in care problema afecteaza tractul respirator inferior: bronsite sau pneumonii.
La unii copii, tusea poate fi de asemenea o manifestare a unor afectiuni de natura alergica. Aceste situatii sunt diagnosticate de catre medicul de familie si pot impune vizita la medicul specialist.
Exista mai multe tipuri de tuse?
Atunci cand mergi la medic, vei fi intrebata: Cum tuseste copilul? In mod evident, exista mai multe tipuri de tuse, dintre care cea mai importanta distinctie este intre tusea seaca, uscata, adesea epuizanta, si cea plina, productiva, in care se aud secretiile acumulate in caile respiratorii, pe care corpul munceste sa le elimine eficient.
Pentru o descriere cat mai completa a tusei, va trebui sa spui si cat de frecventa este tusea, daca e ocazionala sau in accese, daca se agraveaza cand copilul sta culcat, de exemplu, daca se intensifica dupa efort. Cu cat ii pui medicului la dispozitie mai multe informatii, cu atat va reusi mai bine sa intervina eficient.
Tratamente alopate pentru tuse
Exista pe piata o gama foarte variata de produse menite sa trateze tusea. Din pacate, mult dintre ele nu sunt adecvate copiilor foarte mici, iar altele au efecte secundare importante si greu de suportat.
Exista produse care dau stare puternica de somnolenta, si altele care genereaza tulburari gastro-intestinale, stari de voma, dureri de cap sau oboseala. Cele care stimuleaza expectoratia pot fi riscante pentru copiii mici si foarte mici, care nu sunt capabili sa tuseasca eficient, in timp ce cele care opresc reflexul de tuse sunt asociate riscului de acumulare a secretiilor in pulmon, fara ca ele sa fie natural eliminate.
Homeopatia si tusea
In homeopatie, diagnosticul si tratamentul tin forte mult cont de particularitatile fiecarui individ. Si in cazul tusei se respecta aceasta regula; exista asadar mai multe remedii homeopatice eficiente in functie de tipul de tuse cu care se confrunta micutul.
In functie de nivelul la care este localizata patologia care determina tusea, se vor admnistra: Rumex sau Pulsatilla pentru rinofaringite, Spongia tosta sau Coccus cacti pentru laringite, Bryonia, Drosera sau Sticta pentru traheite, Ipeca, Pulsatilla in afectarea bronhiilor, Antimonium tartaricum in bronsiolite si Bryonia in pleurite si pleurezii.
In functie de caracterul tusei, remediile adecvate in tusea seaca sunt Rumex, Spongia tosta, bryonia, Drosera, Sticta sau Bryonia. In tusea productiva, Pulsatilla, Coccus cacti, Ipeca, Pulsatilla si Antimonium tartaricu, sunt preferate.
In tusea iritanta, suparatoare, remediul preferat este adesea Coccus cacti. Daca tusea este atat de puternica incat provoaca voma, Ipeca este remediul potrivit. Daca observi ca tusea devine mai intensa pe timp de noapte, Drosera iti va veni in ajutor. Pe de alta parte, daca tusea se accentueaza peste zi, ar trebui sa incerci Pulsatilla.
Care sunt avantajele remediilor homeopatice?
Pe langa eficienta dovedita de-a lungul timpului si recunoscuta de catre utilizatori, remediile homeopate au si marele avantaj al administrarii chiar si la cele mai fragede varste – desigur, dupa consultarea medicului. In plus, ele nu au nici un fel de efecte secundare: nu genereaza alergii, nu dau somnolenta, nu schimba starea de spirit a copilului si nu ii creeaza tulburari digestive. Nu in utimul rand, ele potenteaza bland simptomul care este tusea, fara a interveni brutal si a risca sa dezechilibreze organismul.
Tu ai incercat remedii homepatice in tuse la copil? Cine ti le-a recomadat?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.