Să fim cinstite și să recunoaștem: când vine vorba despre naștere, nu există nicio modalitate ușoară de a aduce un copil pe lume. Lumea medicală de azi, însă, are o mulțime de opțiuni în ceea ce privește calmarea durerilor nașterii, însă multe femei optează pentru cezariană.
Dacă ai trecut printr-o cezariană, planificată sau neplanificată, trebui să știi că perioada post-partum este mai dificilă decât operația în sine. În definitiv, nu trebui să te îngrijești doar de nou-născut, ci și de tine, care ai nevoie de refacere după intervenția chirurgicală. Această perioadă de refacere se resimte diferit de la femeie la femeie și poate să se resimtă diferit de la naștere la naștere la aceeași femeie. Există, însă, câteva lucruri din această perioadă de care trebuie să știi.
Primele 24 de ore după cezariană
Probabil că ești nerăbdătoare să te ridici, să-l cunoști pe cel mic, însă trebuie să știi că recuperarea după o cezariană este puțin mai complicată. Pentru cezariană sunt posibile atât anestezia generală, cât și cea peridurală.
E de preferat să o alegi pe cea din urmă, pentru că aceasta nu afectează fătul, iar ție îți oferă posibilitatea de a fi trează în momentul în care scot copilul. În plus, această anestezie asigură un confort prelungit (48 de ore), pe când celelalte își epuizează efectul la o oră sau două după intervenție.
Imediat după operația de cezariană vei fi dusă în salonul de reanimare, pentru a putea fi supravegheată non-stop și pentru a preveni, astfel, toate complicațiile care ar putea să apară. Acestea sunt, de regulă, legate de sângerări la nivelul uterului, ori o sângera vaginală însoțită de o relaxare a uterului, sângerări la nivelul peretelui abdominal, sângerări ce duc la formarea de hematoame și la necesitatea de noi intervenții chirurgicale.
În primele 12 ore ( în unele cazuri până 24 de ore) după operația de cezariană vei fi imobilizată, fiind interzise mișcările și ridicarea la verticală. Vei avea o perfuzie în braț pentru a primi lichide intravenos și, de asemenea, vei avea montat un cateter pentru scurgerea urinei din vezică. Un pansament va acoperi operația. Dacă ți s-a făcut anestezie peridurală, vei fi amorțită de la talie în jos vreo șase ore după operație. Apoi, încet, încet, vei începe să-ți simți picioarele. În acest interval, este important să nu te miști. Dacă ți s-a făcut anestezie generală, câteva ore după operație vei fi amețită și vei dormi. Vei avea o pompiță atașată de perfuzie prin care ți se vor administra calmante.
Ți se va verifica temperatura, pulsul, tensiunea arterială, frecvența respiratorie și saturațiile în oxigen, dar și pansamentul pentru eventualele urme de sângerare și pierderile vaginale de sânge. Sonda îți va fi scoasă la 5-6 ore după operație, și e posibil să ți se administreze injecții cu heparină pentru prevenirea formării unui cheag de sânge.
De regulă, la cel mult 12 sau 15 ore după o cezariană vei fi sfătuită și sprijinită să începi să te miști și să stabilești contactul cu bebelușul pentru a putea declanșa lactația (uneori întârziată din cauza nașterii prin cezariană). Vei simți dureri la ridicarea din pat, la pășire, la așezare, dar cu cât începi să te miști, cu atât mai repede acestea se vor atenua.
Reintroducerea alimentației se face progresiv. Mai întâi apă plată și ceaiuri, apoi lichide îndulcite și iaurturi, supă clara de legume, în general alimente care se digeră foarte ușor. Mesele trebuie să fie reduse cantitativ, dar dese, pentru ca să ai scaun. După primul scaun alimentația se reia și poți mânca aproape orice încercând să eviți alimente care provoacă constipație.
CITEȘTE ȘI: Eliminarea lohiilor după naștere are loc în 3 etape. Cât durează și cum se modifică culoarea sângerării
Următoarele zile și săptămâni după cezariană
Plecarea din spital după o operație de cezariană se face, de regulă, după 72 de ore, timp în care se verifică revenirea la normal a funcțiilor organismului. După plecarea acasă, vei fi rugată să te întorci la maternitate pentru controale la o săptămână, apoi la șase săptămâni.
În primele zile chiar și după ce ajunge acasă, nu ai voie să ridici absolut nimic, nici măcar bebelușul. Singurele tale griji trebuie să fie pentru a te recupera: odihnă și alimentație (a ta și a bebelușului).
Abia după șase săptămâni, indiferent de tipul de naștere, este recomandat și poți să te gândești la recuperare prin sport. Nu trebuie să uiți că musculatura ta este afectată, iar articulațiile au un grad de laxitate indusă de hormonii de sarcină. Din aceste motive, antrenamentele trebuie reluate progresiv. Abia după două-trei luni se poate spune că refacerea este completă.
CITEȘTE ȘI: Lăuzia, 8 aspecte despre care nu îți spune nimeni
CALENDARUL RECUPERĂRII după operația de cezariană
Durează până la 6 săptămâni ca să te simți complet refăcută după ce treci printr-o operație de cezariană. Nu compara niciodată recuperarea ta cu a unei alte mămici, dar nici recuperarea după prima ta cezariană cu a doua. Ascultă-ți corpul, hidratează-te, odihnește-te de câte ori simți nevoia și ține legătura cu obstetricianul tău.
Săptămâna 1 dupa cezariana – Inflamare
- Spitalizarea durează 2-5 zile
- Poți începe imediat alăptarea
- Ai dureri și disconfort abdominal
- Apare constipația
- Simți greață
- Te mănâncă pielea
- Ai secreții și sângerări vaginale
- Sânii sunt umflați și dureroși
- Evită exercițiile fizice, ridicarea obiectelor și sexul
- Evită condusul și urcatul scărilor
- Nu folosi dușul sau tampoanele vaginale
- Hidratează-te!
Săptămânile 2-3 dupa cezariana – Vindecare
- Începi să te simți mai bine
- Te simți foarte sensibilă
- Uterul este încă inflamat, așa că burtica e încă mare
- Mergi la control după prima săptămână
- Poți începe efortul ușor (cum ar fi plimbările)
CITEȘTE ȘI: Vindecarea cicatricii după cezariană – Trucuri pentru o linie subțire
Săptămânile 4-5 dupa cezariana – Remodelare
- Poți lungi plimbările
- Poți să conduci mașina din nou
- Scurgerile vaginale s-au diminuat
Săptămâna 6 dupa cezariana – Revenire
- Operația e aproape vindecată
- E vremea pentru controlul medical de la șase săptămâni
- Suturile s-au absorbit 50%
- Uterul și-a revenit la forma inițială
- Cu aprobarea doctorului, poți reveni la activitățile de dinainte
Cand e cazul sa suni doctorul:
- Operația e dureroasă la atingere
- Ai dureri insuportabile
- Febra e mai mare de 38 °C
- Scurgerile vaginale miros neobișnuit
- Operația e roșie sau există secreții pe tăietură
- Sângerările vaginale sunt abundente
- Picioarele sunt umflate și dureroase
- Ai dificultăți de respirație
- Simți dureri în piept
- Există un disconfort la urinare
CITEȘTE ȘI: Primele săptămâni după naștere pentru mamă și nou-născut
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre: NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.