Este epidemie de gripă. Află ce măsuri poți lua chiar tu – igienizare, informare. Sfaturile de mai jos sunt valabile în orice epidemie de gripă. Sunt simple, ușor de urmat și țin de educație.
Oficial, este epidemie de gripă.
„Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a raportat Ministerului Sănătății că, în ultima săptămână de supraveghere și monitorizare, s-a înregistrat o creștere foarte mare a numărului de îmbolnăviri prin infecții respiratorii acute față de nivelul așteptat, iar activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere națională, raportându-se un număr aproape dublu de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă. În aceste condiții, specialiștii epidemiologi au constatat o evoluție epidemică a gripei”, a precizat Ministerul Sănătății, într-un comunicat remis presei.
Sfaturile de mai jos sunt valabile în orice epidemie de gripă. Sunt simple, ușor de urmat și țin de educație. Mai mult, cu riscul de a ne supăra cititorii că nu prezentăm nimic nou, ne-am gândit să vă oferim aici, la un loc, articolele noastre despre gripă scrise cu ajutorul specialiștilor.
Cum se poate preveni gripa – Ce trebuie să știi
În primul rând, chiar dacă par desprinse din proverbul românesc Țara arde, baba se piaptănă!, sunt reguli de bază ale igienei, pe care toți ar trebui, nu doar să le știm, ci să le și aplicăm. Că de asta țara arde! Că ne place să creadă lumea că le știm pe toate, dar ignorăm ceea ce este cel mai important – prevenția.
Aceste reguli de bun-simț reușesc să prevină îmbolnăvirea în lipsa vaccinului gripal:
Să tușești corect, în cot, pe antebraț sau în șervețel de hârtie. Nu în palma goală! Și spune-le și celorlalți să facă la fel.
Să porți mască pentru a nu-i îmbolnăvi pe ceilalți din jurul tău și pentru a te feri și tu dacă ești obligat să mergi în spații aglomerate.
Să te speli riguros, cu apă și săpun pe mâini de câte ori poți.
Să eviți spațiile închise și aglomerate, mai ales dacă faci parte din grupele cu risc 0 de îmbolnăvire – copil până în 5 ani, vârstnic peste 65 de ani sau ai alte boli cronice diagnosticate.
Ce simptome are gripa
Seamănă foarte mult cu o viroză de sezon – poate să fie și tuse, și muci, și febră, și dureri musculare sau de cap – diferența e că în gripă toate sunt la cote înalte și apar brusc: febră mare, stare de rău, dureri mari, oboseală generalizată. Gripa te doboară la pat, la propriu! CITESTE ȘI: Plante pentru răceală și gripă care pot fi consumate de gravide
Ce poți face dacă ați luat gripă
„Un organism imunocompetent se vindecă fără probleme. Odihnă, hidratare, un agent antitermic (paracetamol, ibuprofen), un analgezic, poate un antitusiv, alimente sănătoase, izolare de ceilalți. Gripa poate ține 7-10 zile, uneori chiar mai mult. Zilele 2-10 sunt contagioase, cu maxim la zilele 2-3“, scrie dr. Vasi Rădulescu pe pagina lui de Facebook.
Deci, un organism sănătos (fără afecțiuni preexistene, știute sau neștiute) trece peste gripă. Tot doctorul adaugă:
„Unde avem grijă maximă? La copiii sub 5 ani și vârstnicii peste 65 de ani. La cei cu boli cronice: pulmonare, hepatice, cardiace, neurologice, autoimune. La simptome tipice – prezentare la medic imediat!“
Iată articolele noastre care sperăm să te ajute să înțelegi mai bine tot ce vrei să știi despre gripă și prevenție prin vaccinare:
Care e diferența dintre răceală și gripă
https://clubulbebelusilor.ro/stii-care-e-diferenta-dintre-raceala-si-gripa/
Gripa nu este o simplă răceală (viroză). Diferența dintre cele doua este vitală!
https://clubulbebelusilor.ro/gripa-nu-este-o-simpla-raceala-copii-diferenta-este-vitala/
Gripa la copii. Simptome și complicații
https://clubulbebelusilor.ro/gripa-la-copii-simptome-si-complicatii-posibile/
Ce simptome de gripă la copil necesită consult medical – răspunsuri și recomandări de la pediatri
https://clubulbebelusilor.ro/simptome-de-gripa-la-copil/
Vaccinul antigripal 2019. Date clare, mituri și legende
https://clubulbebelusilor.ro/vaccinul-antigripal-2019/
Tot ce trebuie să știi despre vaccinul antigripal la copii
Vaccinul gripal nazal (fără înțepătură) pentru prima oară în România!
https://clubulbebelusilor.ro/vaccin-gripal-nazal/
Ce copii nu au voie să facă vaccin? Contraindicații și precauții la vaccinare
https://clubulbebelusilor.ro/contraindicatii-si-precautii-la-vaccinare/
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.