Chiar dacă toată lumea o prezintă ca fiind soluţia corectă şi uşoară (până la urmă i se spune naturală cu un motiv) naşterea vaginală necesită şi ea pregătiri realiste din partea viitoarei mămici. Suntem siguri că ai citit relatări pline de emoţie despre cel mai frumos lucru din viaţa lor, ca si povestiri demne de filmele horror, ambele variante provenind de la alte mame. Ei bine, informarea corectă te poate ajuta să faci din această experienţă una dintre cele mai preţioase din întreaga ta viaţă, de care să îţi aminteşti cu plăcere şi pe care să o povesteşti cu drag copiilor şi nepoţilor.
Informeaza-te despre nastere!
Alege surse sigure de informare şi citeşte cât mai mult. Descoperă informaţii preţioase despre corpul tau şi despre cum el se pregăteşte discret, dar cu atenţie, pentru momentul care urmează. Învaţă care sunt semnele care arată că se apropie naşterea, cum arată un început de travaliu, invaţă să nu confunzi pretravaliul cu travaliul propriu-zis.
Este de mare ajutor sa citeşti cât mai mult despre felul in care se dezvoltă bebeluşul, despre nevoile sale reale în primele ore si zile dupa naştere. Pentru succesul alăptării, e bine sa te documentezi atât în legătură cu nevoile reale ale copilului, cât şi cu momentul in care sa te astepţi sa „vină laptele”.
Află amănunte despre politica spitalului în legătură cu naşterea
Poate ar fi trebuit ca acest subpunct să se numească „alege un spital care incurajează naşterile naturale”, dar din păcate, nu toate mămicile au şansa să facă asta. Chiar dacă singura ta opţiune este spitalul de stat din localitatea în care stai, sau din cel mai apropiat oraş mare, poţi lua legătura cu medicul care îţi urmăreşte sarcina, şi îi poţi cere informaţii despre condiţiile în care decurg naşterile naturale.
Nu ai mereu posibilitatea să negociezi lucruri despre cum se va desfăşura întregul proces, dar daca ştii exact la ce anume să te aştepţi, te poţi pregăti psihic pentru ceea ce urmează.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Alege un medic care asistă naşterile naturale
Avem de-a face, în România, cu un mic paradox. Toate gravidele vor să nască asistate de medicul care le-a urmărit sarcina. Într-un fel, această dorinţă este de înţeles, caci este medicul pe care l-ai ales pe baza recomandărilor, cu care ai reuşit să construieşti o relaţie de-a lungul timpului, în care ai încredere.
Pe de altă parte, însă, este şi cauza pentru care numărul de naşteri prin cezariană este îngrijorător de crescut, pentru că şi aceşti medici sunt oameni, au o viaţă personală, si nu pot fi mereu, oricând, la dispoziţia gravidelor. Fă un exerciţiu de imaginaţie şi închipuie-ţi că soţul tău, medic obstetrician, ar pleca mereu de acasă în toiul nopţii, nu ar putea să plece în concediu sau să vă faceţi planuri de sfârşit de săptămână, pentru că ar fi mereu solicitat pe neaşteptate.
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poţi face, este să porţi o discuţie onestă cu medicul care îţi urmăreşte sarcina. Întreaba-l dacă mai este dispus să asiste naşterile naturale, sau preferă varianta cezarienelor programate – caz in care, probabil că te poate recomanda unui coleg de încredere, care să te ajute să îţi duci planurile la îndeplinire.
Din primul moment în care porneşti pe acest drum, poţi căuta referinţe despre „relaţia” pe care o are un anumit medic cu naşterile naturale. În orice oraş există persoane foarte dedicate şi sufletiste, pe care gravidele şi proaspetele mămici se vor grăbi să ţi le recomande.
Înscrie-te la cursuri de specialitate
…daca ai posibilitatea. Un curs Lamaze te va învăţa la ce să te aştepţi de la procesul naşterii şi cum să treci prin el cât mai eficient. O consultaţie cu o moaşă acreditată, sau cu o persoană cu certificare de doula, îţi pot fi de asemenea de mare folos.
Şi dacă tot suntem la capitolul cursuri şi informare, nu putem să încheiem fără să îţi recomandăm să cauţi un consultant în alăptare acreditat, care să te ajute cu câteva informaţii de bază şi la care să poţi apela şi în primele zile după naştere, dacă e cazul. Atenţie, există şi maternităţi în care lucrează consultanţi în alăptare, te poţi interesa dacă este şi cazul spitalului în care urmează să se nască copilul tău.
Pregăteşte-ti corpul
Nu e doar un mit că persoanele care au fost active în sarcină, relatează poveşti optimiste despre naşteri rapide şi uşoare. Este recomandarea medicilor şi a moaşelor ca, dacă sarcina ta este una normală, fără nici un fel de complicaţii, să ai grijă să te menţii în formă.
Una dintre cele mai comune şi mai dăunătoare credinţe populare este că, în sarcină, mama trebuie să manânce pentru doi. Adevărul este ca necesarul de vitamine şi minerale este mai mare, dar la capitolul carbohidraţi, suplimentarea nu este pe cât de trebuincioasă se crede.
Este normal să iei în greutate pe perioada sarcinii, dar nu trebuie ca acest câştig ponderal să depăşească unele limite, altfel corpul tău va fi suprasolicitat pentru doi. Cu alte cuvinte, mănâncă mai sănătos şi fă alegeri mai nutritive, căci nu e neapărat nevoie să creşti cantitatea de alimente consumată.
În afară de a rămâne activă pe întreaga perioadă de sarcină şi de a avea grijă la greutate, specialiştii recomandă inca ceva, ce te va ajuta in timpul naşterii şi la recuperarea mai rapidă. Este vorba despre masajul perineului care, efectuat regulat, reduce riscul de apariţie a rupturilor în zonă. Pentru aceasta, vei folosi un ulei vegetal natural, cum sunt cel de masline, de cocos sau de migdale, şi mişcări blânde, circulare. Scopul este acela de a hidrata si spori flexibilitatea pielii din zonă, care se va întinde în loc să se rupă, în momentul expulziei.
Bagajul pentru naşterea naturală
În cazul lăuzelor care au născut vaginal, personalul medical este precaut şi atent în urmărirea volumului şi aspectului lohiilor. În plus, eventuala existenţă a unei epiziotomii sau a unei suturi în zona perineului, impune o toaletă riguroasă şi anumite condiţii de îngrijire.
Folosirea absorbantelor externe este descurajata, caci suprafata lor sintetica nu e favorabila unei vindecări rapide, iar personalul medical nu poate evalua cantitatea de sânge pierdută. De aceea, mamele sunt sfătuite să îşi facă de acasă tampoane din vată hidrofilă, învelită în câteva straturi de tifon steril, pentru a preveni lipirea fibrelor de cicatrice. Unele maternităţi le pun lauzelor la dispoziţie acest gen de tampoane, însă nu toate, şi e mereu bine să fii tu pregătită cu tot ce îţi trebuie.
Tot pentru tine, ca să îţi fie mai uşor, recomandăm achiziţia unor cămăşi de noapte speciale pentru alăptare şi a unei lenjerii intime generoase, care să fixeze cât mai bine absorbantul. Există, de asemenea, slipi de unică folosinţă, speciali pentru această ocazie, căci e dificil să te descurci în spital cu rufele murdare.
E o idee bună să ai mai multe rânduri de schimburi, pentru că fluxul este destul de abundent în primele zile şi probabil vei avea nevoie să te schimbi des. Unele maternităţi nu le permit mămicilor să îşi aducă decât propria lenjerie, cămăşile de noapte fiind furnizate de către unitatea sanitară.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.