Cezariana este o interventie chirurgicala majora, un lucru pe care multe femei insarcinate il pierd din vedere, in graba, cuprinse de emotia si bucuria de a-si vedea pentru prima oara pruncul. Este bine sa fii informata in legatura cu fiecare etapa prin care vei trece inainte, in timpul si imediat dupa operatia de cezariana.
Daca faci o cezariana programata, vei fi probabil rugata ca ultima masa sa aiba loc cu 12 ore inainte de operatie, si sa consumi alimente usoare (lichide, iaurt, compot de fructe). De asemenea, este o idee buna ca atunci cand iti faci toaleta, sa te razi complet in zona genitala. Daca nu o faci tu, o va face o asistenta in locul tau.
In functie de politica spitalului, cu cateva ore inainte de a merge in sala de operatii ti se va da un supozitor cu glicerina sau vei fi chemata sa ti se faca o clisma. In cazul interventiilor chirurgicale pe abdomen, se prefera ca partea terminala a intestinului sa fie curata. Nu trebuie sa te simti jenata, este o manevra medicala ca oricare alta si e o procedura standard pentru toate femeile care se pregatesc pentru operatie.
Inainte de a merge in sala de operatii vei fi rugata sa te imbraci cu o camasa de noapte de unica folosinta, sau cu una din garderoba spitalului.
Chiar daca nu e cea mai inspirata alegere din punct de vedere vestimentar in ceea ce te priveste, masura este menita sa limiteze contaminarea blocului operator cu microbi adusi pe haine. Probabil ca ti se va indica de asemenea sa iti acoperi incaltamintea cu papucei de plastic de unica folosinta, din acelasi motiv.
In sala de operatii vei fi invitata sa te intinzi pe masa si ti se va monta o branula care va permite administrarea rapida de fluide si medicamente.
Apoi, ti se va pune sonda urinara, ceea ce presupune introducerea unui tub subtire de cauciuc pana in vezica urinara. Manevra nu este dureroasa, desi s-ar putea sa simti o jena usoara la inceput.
Montarea sondei urinare este obligatorie din mai multe motive: anestezia sau manevrarea uterului in zona in care se afla vezica poate determina urinarea involuntara in timpul operatiei; in plus, dupa anestezie, este posibil sa nu iti controlezi foarte bine sfincterul, existand pericolul sa nu simti ca vezica este plina sau, chiar daca simti, sa nu poti urina.
In cazul in care ti se va face o anestezie regionala, epidurala sau peridurala, acesta este momentul in care iti va fi administrata.
Ti se va cere sa adopti o pozitie anume, cu spatele cat mai curbat, pentru ca anestezistul sa poata patrunde cu acul printre vertebre. Chiar daca instrumentarul folosit ti se va parea fioros, poti sta linistita, disconfortul este cel al unei intepaturi, iar folosirea unui anestezic local il poate indeparta.
Odata cu injectarea lenta a anestezicului, vei simti cum iti amortesc picioarele si in cateva minute vei fi amortita complet de la jumatate in jos.
Asistenta te va ajuta sa te intinzi la loc pe masa de operatie, si iti va monta pe piept senzorii care, atasati la un aparat special, ii vor permite medicului sa supravegheze constant pulsul, tensiunea arteriala si saturatia in oxigen.
In cazul unei anestezii generale, acesti senzori vor fi montati inainte de a ti se administra anestezicul.
Chiar daca vei fi treaza in timpul operatiei, in fata ta va fi montat un paravan. Este posibil sa percepi ca se umbla pe la burta ta, dar nu vei percepe deloc durerea. La maxim 10 minute dupa inceperea interventiei, vei avea nepretuita bucurie de a auzi primul planset al copilului tau, de care se va ocupa medicul neonatolog.
In primele 5 minute dupa nastere bebelusului i se va face testul Apgar.
Va mai dura 15-20 de minute pana cand medicul va termina de cusut plaga operatorie. Apoi, infirmierele te vor muta pe o targa si te vor duce in salonul de terapie intensiva, in care iti vei petrece urmatoarele aproximativ 24 de ore.
Aici vei fi supravegheata indeaproape, ti se vor administra lichide perfuzabile pentru a te hidrata si pentru a indeparta cat mai repede anestezicul din corp si analgezice la cerere, odata trecut efectul anesteziei.
Dupa 6-8 ore vei fi incurajata sa te ridici si sa faci cativa pasi singura. Desi mobilizarea poate fi destul de dureroasa la inceput, cu cat reusesti sa te ridici mai repede, cu atat vei putea ajunge mai repede la bebelus. In plus, recuperarea este cu atat mai rapida cu cat te mobilizezi mai curand.
La cel mult 24 de ore dupa interventia chirurgicala, daca totul este in regula, ti se va scoate sonda urinara si vei fi condusa la salon, ca sa il intampini pe cel mic. Va asteapta o viata lunga impreuna!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.