Iata cateva dintre cele mai inradacinate obiceiuri din popor: ceaiul, infasatul, zeama de lamaie contra sughitului, mestecarea mancarii de catre mama, spalarea suzetei in gura, gustarea laptelui praf, pupatul copiilor pe maini si motivele pentru care ele sunt NESANATOASE pentru bebelusi. Sub scuza „traditiei”, si in prezent se perpetueaza obiceiuri absolut nesanatoase pentru bebelusi. Pentru ca mamicile sunt dezorientate in primele zile dupa nastere, pentru ca sunt prea ascultatoare, pentru ca le sperie lipsa lor de experienta, tind sa dea ascultare sfaturilor babesti ale diversilor binevoitori.
Ceaiul la bebelusi
Ceaiul este, dintr-un motiv ascuns, un mare motiv de discordie. Medicii pediatri si chiar si medicii de familie spun si repeta: laptele matern este sfant pana la varsta de 6 luni. Copilul care nu primeste lapte matern va primi lapte praf. Dar pana la 6 luni copilul nu are nevoie de ceai, de apa sau de sucuri de fructe. Alaptarea la cerere combate deshidratarea chiar si in zilele toride de vara. Constipatia la bebelusii care primesc lapte praf se combate alegand o alta formula, mai adecvata si mai bine tolerata de catre cel mic, nu cu ajutorul ceaiului. In cazuri extreme, in care bebelusul are nevoie de lichide in plus (temperaturi foarte ridicate, bebelusi hraniti cu lapte praf) i se va administra apa plata sau fiarta si racita, NU ceai. CITEȘTE ȘI: De ce nu este bine sa dam ceai la bebelusi
Infasatul
Infasatul strans, „ca sa aiba picioarele drepte” este extrem de nociv pentru bebelusi. Legarea stransa a picioarelor in pozitie dreapta actioneaza defavorabil asupra articulatiei soldului. La bebelusi, articulatiile nu sunt complet formate, iar ligamentele sunt laxe. Un copil care are o forma usoara de luxatie congenitala de sold si care este tinut infasat strans are toate sansele sa i se agraveze situatia. Din contra, medicii recomanda ca cel mic sa stea cat mai des in pozitia „broscuta”.
Citește pe larg despre: Magia primelor zile acasă cu bebelușul. Cum abordăm corect crizele de adaptare neonatală
Zeama de lamaie combate sughitul!
In afara de faptul ca bebelusul se va stramba ingrozitor, motiv de mare amuzament pentru unii adulti (nu se stie de ce), zeama de lamaie este prea agresiva pentru sistemul sau digestiv imatur. Nu uita ca inainte de 6 luni bebelusul ar trebui sa primeasca doar laptic! Citeste mai multe despre sughitul la bebelusi si afla de ce apare.
Mestecarea mancarii bebelusului
Nu te mira, se pare ca pe vremea cand nu exista blender, se credea ca mestecarea mancarii bebelusului este o metoda foarte buna de a-l hrani. Mai multe mame decat ai putea sa crezi inca mai fac asta. Obiceiul este insa un afront adus conceptului de igiena. CITEȘTE ȘI: Totul despre diversificarea alimentației la bebeluși
„Spalarea” suzetei scapate pe jos….in gura mamei
Si acest obicei dezgustator persista inca si este frecvent observat in locurile de joaca pentru copii. Suzeta nu este nici pe departe igienizata astfel. Consideram ca o sticla de 0.5 litri cu apa plata nu reprezinta un bagaj prea mare si ca e o alternativa mult mai sanatoasa!
Citește pe larg despre: Obiceiuri sănătoase din primele săptămâni de viață ale bebelușului, pentru o familie fericită
Punerea de bani in patul/scutecul/hainutele bebelusului
Exista obiceiul ca atunci cand vad bebelusul prima oara, rudele si prietenii sa ii ofere bani. Din pacate, obiceiul este ca banutii sa fie pusi in patut, sau, si mai rau, bagati prin hainutele bebelusului. Banii sunt printre cele mai murdare obiecte cu care poate intra in contact un copil, asadar obiceiul nu este deloc igienic sau sanatos. Ar fi mult mai bine ca parintii sa amenajeze un loc special in care sa poata fi pusa bancnota oferita, deoarece vizitatorii nu prea stiu care e treaba cu bebelusii, daca nu sunt si ei parinti.
CITEȘTE ȘI: Aducerea acasă a nou-născutului ❤ 9 aspecte esențiale pe care părinții e bine să le cunoască
Verificarea temperaturii laptelui sugand direct din biberonul bebelusului
Da, ca si bagarea suzetei in gura proprie, si acesta este un obicei al multor parinti. Alte mamici gusta mancarea bebelusului cu lingurita lui. Alti parinti prepara lapte praf cu apa plata din sticla din care au baut ei insisi. Tot comun dar gresit este sa lasi copiii sa bea apa din acelasi recipient cand sunt la joaca in parc. Toate aceste obiceiuri comune, raspandite, sunt doar metode prin care se vehiculeaza microbi de la diverse persoane catre copil. Pana la urma, tine de obiceiurile de igiena a fiecaruia sa nu faca asemenea gesturi. CITEȘTE ȘI: Cum se prepara corect laptele praf pentru bebelusi
Pupatul copiilor pe mana
Acesta este este un gest la care apeleaza multe persoane care se simt destul de straine ca sa pupe copilul pe fata, insa isi doresc sa il „dragaleasca” totusi cumva. Ele pierd din vedere faptul ca bebelusii stau mereu cu mainile in gura, astfel ca un pupic pe manuta este echivalent cu un pupic pe gura. Si nu e tocmai bine ca oricine sa ne pupe copiii pe gura…nu-i asa?
CITEȘTE ȘI: Când pătuțul are spini în lipsa mamei
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.