- Ce este ora magică și dacă putem beneficia de această imediat după naștere?
- Cât de important este scorul APGAR
- În cazul unui copil prematur, care este durata de ședere a acestuia în spital?
- Cât trebuie să ia în greutate bebelușul în primele luni?
- Marea dilema: buricul bebelușului și cum trebuie îngrijit?
- Când îi facem prima băiță bebelușului?
- După cât timp de la expulzia fătului tăiem cordonul ombilical?
- Până la ce vârstă a bebelușului cerem sfaturi neonatologului?
- Cum facem profilaxia rahitismului și a anemiei?
- Ce fac dacă bebelușul continuă să aibe icter prelungit după ieșirea din maternitate?
- Care sunt screening-urile pe care le face neonatologul?
- Avem voie să pupăm bebelușul pe guriță?
Proaspetele mămici își pun mereu semne de întrebare ce se întâmplă cu puiul lor în intervalul dintre naștere și până când bebele ajunge înapoi în brațele mamei. De fapt, în tot acest timp și pe tot parcursul internării, bebelușului i se acordă îngrijirile speciale de care are nevoie pentru o creștere armonioasă de câtre echipa de neonatologie a maternității.
După naștere, fiecare bebeluș are parte de o rutină de îngrijire, menită să îi ofere confort în noua viață: plasarea sub radiantul cu emitere termică sau pe pieptul mamei (când este posibilă ora magică), ștergerea tegumentelor, aspirarea secrețiilor, clamparea bontului ombilical. Cea mai importantă etapă este profilaxia hemoragiilor prin administrarea vitaminei K dar și prevenirea hepatitei B prin intermediul vaccinului AHB. În realitate mămicile sunt foarte nerăbdătoare să își țină puiul în brațe și de cele mai multe ori acestea au liste cu întrebări adresate neonatologului.
Ce este ora magică și dacă putem beneficia de această imediat după naștere?
Ora magică sau contactul skin-to-skin este acel interval de timp în care mama își ține la piept bebelușul, având atât beneficii medicale (reducerea icterului neonatal, reglarea temperaturii și a respirației sau inițierea mai rapidă a lactației) dar și afective cum ar fi stabilirea unei legături puternice între mama și puiul ei.
Cât de important este scorul APGAR la naștere?
Scorul APGAR reprezintă prima notă a bebelușului (cotată de la 1-10) la naștere și de fapt reprezintă adaptarea nou-născutului în primele minute de viață. Scorul evaluează 5 constante: colorația pielii, puls, respirație, grimasă și tonicitate.
În realitate un scor mic la naștere nu denotă obligatoriu un prognostic negativ pe parcursul vieții sau viceversa.
Fiecare parametru se notează cu 0, 1, 2, un nou-născut cu adaptare bună la viață extrauterină are scorul între 8 – 10.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Ce se întâmplă cu nou născutul în sala de naștere și până la externare, ne spune NEONATOLOGUL
În cazul unui copil prematur, care este durata de ședere a acestuia în spital?
Există mai multe tipuri de copii prematuri, iar în funcție de greutate distingem următoarele categorii:
• Gradul I: 2.499-2.000 g
• Gradul ÎI: 1.999-1.500 g
• Gradul III: 1.499-1.000 g
• Gradul IV: < 1.000 g
Indiferent de gradul de prematuritate, bebelușii nu vor părăsi spitalul până când aceștia nu vor atinge greutatea de 2500g. La aceștia icterul fiziologic este mai prelungit cu riscul de a dezvoltă kernicterus sau encefalopatie hiperbilirubinemica, de aceea trebuie acordată o atenție deosebită.
Fiecare părinte visează să aibă un copil sănătos și născut la termen. Din păcate, acest vis nu se transformă întotdeauna în realitate. Majoritatea copiilor se nasc la termen și nu prezintă probleme medicale, însă unii copii se nasc prea devreme. Nașterea prematură, definită ca fiind nașterea înainte de săptămâna a 37-a de gestație, este adesea, deși nu întotdeauna, însoțită de complicații medicale.
Datorită progreselor în medicină, perspectivele acestor nou-născuți sunt mult mai bune decât erau în urmă cu mai mulți ani. De fapt, peste două treimi dintre copiii născuți între săptămânile 24 și 25 de sarcină supraviețuiesc dacă beneficiază de îngrijirea medicală corespunzătoare.
Cât trebuie să ia în greutate bebelușul în primele luni?
În general în ceea ce privește curbă ponderală, bebelușul respectă următorul șablon:
0 – 4 luni – 750 g/lună
5 – 8 luni – 500 g/lună
9 – 12 luni – 250 g/lună
1 – 2 ani – 250 g/lună
Începem să ne facem griji atunci când bebelușul stagnează în greutate chiar și în urmă pierderii fiziologice sau bebele are aceeași greutate că și la ieșirea din maternitate.
CITEȘTE MAI MULTE DESPRE: Bebelusul nu ia în greutate? Creșterea normală în primele 12 luni: semnale, cauze, soluții
Marea dilema: buricul bebelușului și cum trebuie îngrijit?
Bontul ombilical trebuie curățat zilnic cu ajutorul unei comprese sterile și/sau cu alcool, încercând să îl menținem uscat. Nu evităm băița zilnică, dar evităm spălare cu apă din abundență a buricelului. În mod normal restul ombilical trebuie să cadă în 14 zile de la naștere.
Nu îl presăm cu degetele, nu aplicăm monede și mai ales nu tragem de acesta cu scopul de a-l detașa mai repede.
Scurgerile lichidiene urât mirositoare și purulente nu reprezintă o normalitate și drept urmare trebuie cerut ajutor în timp util.
CITEȘTE MAI MULTE DESPRE: Îngrijirea corectă a bontului ombilical la nou născut. Cum recunoaștem eventualele infecții și afecțiuni care pot să apară
Când îi facem prima băiță bebelușului?
Se recomandă că prima băiță a bebelușului să aibă loc abia după 24h deoarecere bebele are la naștere un strat protector de grăsime numit vernix caseosa care reglează temperatura corpului și reprezintă o barieră importantă împotriva infecțiilor bacteriene.
După cât timp de la expulzia fătului tăiem cordonul ombilical?
Părerile sunt diferite deoarece unii cercetători recomandă clamparea imediată a cordonului ombilical pentru a preveni o formă intensă și prelungită de icter. În ultima perioada cei mai mulți medici aștepta până la 3 minute pentru a tăia cordonul ombilical deoarece aceștia cred în reducerea apariția anemiei, bebelușul primind mai mult sânge și anticorpi prin cordonul ombilical.
Până la ce vârstă a bebelușului cerem sfaturi neonatologului?
Neonatologul se ocupă de bebeluș încă de la prima respirație a acestuia, pe parcursul șederii acestuia în spital dar și ulterior până în ziua 30 de viață. Consultul la o lună după naștere se desfășoară urmărind fiecare segment al corpului, atât vizual, cât și prin palpare și mobilizarea articulațiilor. Examinarea se face cu copilul culcat pe spate, dezbrăcat complet. Astfel se poate urmări simetria capului și a feței, se palpează fontanela anterioară, se continuă cu manevre blânde de rotație și aplecare a capului în lateral și în față, cu scopul de a verifica grupele musculare ale gâtului și de a exclude torticolisul muscular congenital.
Se urmăresc apoi membrele superioare, începând cu articulația umărului. Simetria este un element foarte important, ea putând să atragă atenția asupra unei anomalii de dezvoltare osoasă sau a unui dezechilibru muscularo-articular sau neuro-muscular. Cotul trebuie să fie flectat, antebrațul răsucit cu palma în jos și mânuța strânsă. Această poziție este pusă în special pe imaturitatea sistemului nervos. Pediatrul va verifica amplitudinea mișcărilor și integritatea sistemului osos. CITEȘTE MAI MULTE DESPRE: Controlul bebelușului la 1 lună de viață este o examinare medicală foarte valoroasă din viața copilului tău
Cum facem profilaxia rahitismului și a anemiei?
Rahitismul este o afecțiune descrisă printr-o tulburare de mineralizare a oaselor datorită unui deficit de vitamina D care poate avea consecințe grave asupra creșterii osoase și dezvoltării neurologice. Din a 10 a zi de viață se recomandă administrarea unui supliment alimentar de vitamina D sub formă de picături (2 picături pe zi până la vârstă de 2 ani).
Teoretic un nou-născut are suficiente depozite de fier cât să îi ajungă pentru primele 4-6 luni de viață. În orice caz suplimentele de fier nu trebuie administrate profilactic fără efectuarea unor analize de rutină care să demonstreze anemia și tipul anemiei. De reținut că unele suplimente de fier nu sunt eficace decât în combinație cu vitamina C. Bebelușii care prezintă un risc de deficit de fier sunt prematurii, bebelușii cu greutatea la naștere <2900g și bebelușii proveniți din mămici cu diabet.
Ce fac dacă bebelușul continuă să aibă icter prelungit după ieșirea din maternitate?
Icterul reprezintă colorația galbenă a tegumentelor și sclerelor datorită acumulării în exces a bilirubinei în sânge și având drept cauză imaturitatea ficatului micuțului care nu poate elimina excesul pigmentului. În mod normal icterul fiziologic dispare în aproximativ 2 săptămâni post-partum, dar în caz contrar trebuie anunțat neonatologul care va lua măsuri în ceea ce privește icterul prelungit (fototerapie cu protecție oculară și a organelor genitale externe, exsangvinotransfuzia etc). Mămica poate ajuta bebelușul prin punerea frecventă a acestuia la sân și menținerea unei hidratări optime. CITEȘTE MAI MULTE DESPRE: Să înțelegem icterul la nou-născut: cauze, tipuri de icter, fototerapia și posibile complicații
Care sunt screening-urile pe care le face neonatologul?
Screening metabolic se face în ziua 3 de viață și constă în prelevarea unor picături de sânge din călcâiul copilului pe un card Guthrie prin intermediul căruia se pot identifica următoarele afecțiuni:
– Fibroză chistică
– Hipotiroidismul congenital
– Fenilcetonuria
– Siclemia
– Homocistinuria
– Tirozinemia
– Hiperplazia adrenală congenitală și altele
Screeningul auditiv are loc tot în maternitate și se realizează în ziua externării și are ca scop depistarea timpurie a tulburărilor de auz permanente sau tranzitorii. Acest test are intenția de a împiedica întârzierea achiziției limbajului și dezvoltării psihologice a copilului.
Avem voie să pupăm bebelușul pe guriță?
Știu că de cele mai multe ori acest lucru se întâmplă, rezistând cu greu în față unui bebeluș care pur și simplu îți vine să îl mănânci. Să nu uităm însă că imunitatea celui mic nu este perfect conturată, acesta poate contacta cu ușurință boli grave precum Mononucleoza infecțioasă sau „boala sărutului”. CITEȘTE ȘI: Bebe s-a născut! Nevoile bebelușului născut la termen în primele ore și zile după naștere
Sursele articolului:
HealthyChildren.org (American Academy of Pediatrics) – https://www.healthychildren.org
Mayo Clinic – https://www.mayoclinic.org
NHS UK (National Health Service) – https://www.nhs.uk
CDC (Centers for Disease Control and Prevention) – https://www.cdc.gov
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.