Bebelușul plânge și iar plânge … Atunci când plânge bebe, ți se rupe inima și te întrebi dacă există o metodă care să-l ajute să se oprească din plâns în câteva secunde. Dar care sunt motivele pentru care un bebelus plânge, cum îl putem liniști, ce metode putem folosi în siguranță pentru a calma un bebeluș? Cât de des este normal să plângă bebelușul?
De ce plâng bebelușii?
Toți nou-născuții plâng și se agită uneori. Este normal ca un bebeluș să plângă timp de 2-3 ore pe zi în primele 6 săptămâni. În primele 3 luni de viață, bebelușii plâng mai mult decât în orice alt moment. Majoritatea copiilor folosesc plânsul pentru a comunica și vor continua să plângă sau să arate că sunt supărați până când părintele va răspunde nevoilor lor. Alți bebeluși, în loc să plângă, se supără, se resemnează și apoi nu reușesc să arate nicio emoție. Un copil mic care nu reacționează față de persoanele care îl îngrijesc, la mediu și la influențele senzoriale are nevoie de ajutor.
Unii bebeluși plâng mult mai mult decât alții. Un bebeluș care plânge mai mult de 3 ore pe zi, mai mult de 3 zile pe săptămână, timp de cel puțin 3 săptămâni, poate avea colici. De obicei, colicii încep când bebelușul are 2-5 săptămâni și se termină până când bebelușul are 3-4 luni.
Motive frecvente pentru care bebelușii plâng:
- Somnolență sau oboseală
- Scutec umed sau murdar
- Foame
- Colici, reflux acid sau alergii alimentare
- Durere sau boală
- Gaze
- Angoasă sau frică străină
- Poate fi supra-stimulat
- Este prea cald sau rece
CITEȘTE ȘI: Cauzele crizelor de plans la bebeluși si metode care pot preveni apariția colicilor
Adesea, îngrijirea nevoilor unui bebeluș este suficientă pentru a-l liniști. Dar uneori, plânsul continuă mai mult. Copilul tău va fi cel mai fericit și cel mai liniștit când va fi alături de tine. Bebelușii plâng adesea din singurătate, pentru că nu sunt ținuți sau legați în mod constant. Au nevoie de aceste lucruri în timp ce trec prin această perioadă de dezvoltare rapidă. Copiii mici ar trebui să fie tratați empatic și rapid, astfel încât să învețe să fie calmi în loc să fie agitați.
Erupția dinților de lapte poate începe încă de la vârsta de 4 luni, iar atunci când durerea se instalează, o creștere a plânsului bebelușului este aproape garantată. Simptomele nu sunt aceleași pentru fiecare copil, dar pot include:
- Gingii inflamate
- Plâns neconsolabil
- O temperatură ușor ridicată (mai puțin de 37°C)
- Salivare în exces
- Dorește să roadă și să mestece orice lucru
- Modificări ale tiparului de mâncare sau de somn.
Atunci când plânsul este din cauza dinților de lapte puteți încerca următoarele metode de calmare.
Ceva rece în gura bebelușului, cum ar fi o lingură sau o jucărie sau un inel refrigerat solid (nu lichid). Unii experți spun că jucăriile de dinți înghețate sunt prea reci și pot răni gura bebelușului. Asigurați-vă că curățați jucăriile de dinți, șervețelele și alte articole după ce bebelușul le folosește.
Încercați să oferiți un cracker de dinți dur, neîndulcit.
Dacă bebelușul dvs. are mai mult de 6-9 luni, puteți oferi și apă rece.
Masați gingiile frecându-le ușor cu degetul curat. Dacă alăptați bebelușul, încercați să vă scufundați degetele în apă rece și să le masați gingiile înainte de fiecare hrănire. Acest lucru îi poate împiedica să-ți muște mamelonul în timpul alăptării.
Ce poate ajuta un copil care plânge?
- Mai întâi, asigurați-vă că bebelușul dvs. nu are febră. La un bebeluș, febra are o temperatură de 38°C. Sunați imediat la medic dacă copilul dumneavoastră are febră.
- Asigurați-vă că bebelușul nu îi este foame și că are scutecul curat.
- Cântă sau vorbește cu bebelușul tău.
- Luați copilul la plimbare în sistem de purtare sau cu un cărucior.
- Ține copilul aproape de corpul tău și respiră calm și lent.
- Oferă bebelușului o baie caldă.
- Puneți bebelușul într-un leagăn sau un scaun vibrant.
- Mișcarea poate fi liniștitoare. Puneți copilul într-un scaun auto pentru bebeluși în spatele mașinii și mergeți la plimbare. Adesea, vibrațiile și mișcarea mașinii sunt calmante.
- Ascultați muzică. Unii bebeluși răspund atât la sunet, cât și la mișcare. Nu trebuie să vă limitați la cântece de leagăn. Încercați toate genurile și melodiile diferite, inclusiv ceea ce vă place. De ce funcționează: la fel ca mișcarea, muzica are capacitatea de a calma sistemul nervos, reducând activitatea inimii și frecvența respiratorie a unui bebeluș. Și nu subestimați puterea propriei voci. Copiii pot fi liniștiți în special de sunetul mamei lor cântând, deoarece vocea ei este familiară și ritmul este calmant.
- Bebelușilor le place să fie înfășurați. Le oferă un sentiment de siguranță și le amintește de zilele lor în uter. Pentru a-ți liniști bebelușul care plânge este să-l înfășori într-o păturică confortabilă (dar nu prea strânsă!).
- Țineți copilul pe o parte sau pe burtă peste braț. Ambele poziții sunt reconfortante pentru bebeluși și pot ajuta la rezolvarea problemelor legate de gaz și alte probleme de burtă.
- Încercați să legănați ușor bebelușul pentru a-l linișți (în timp ce aveți grijă întotdeauna să susțineți capul și gâtul bebelușului). Bebelușii sunt obișnuiți cu aceste tipuri de mișcări încă din timpul vieții intrauterine.
CITEȘTE ȘI: Alergia la proteinele din laptele de vacă (APLV) pe înțelesul părinților
Putem lăsa un bebeluș să plângă?
Când un bebe plânge pentru o perioadă lungă de timp, părintele trebuie să răspundă rapid cu calm și finețe, luând copilul în brațe, pentru a se simți iubit și în siguranță. Modul în care părintele reacționează la plâns condiționează primele legături de dragoste și atașament care îl vor uni cu bebelușul său. Răspunde prompt întotdeauna bebelușului tău când plânge. Pentru că dacă îl lași să plângă pe o perioadă lungă de timp, poate avea repercusiuni asupra dezvoltării cognitive pe termen lung.
Feriți-vă de utilizarea prea frecventă a suzetei
Este adevărat că suzeta poate ajuta la calmarea plânsului. Dar fiți atenți, calmarea bebelușului din plâns nu înseamnă să-i puneți suzeta apoi să plecați. Se recomandă evitarea utilizării suzetei ori de câte ori este posibil. Uneori plânsul îi permite copilului să se descarce singur. Poți să fii cu bebelușul tău, să vorbești cu el, să-l liniștiți în aceste situații.
Sunați un prieten sau o rudă pentru sprijin sau pentru a avea grijă de copil în timp ce faceți o pauză.
Dacă nimic altceva nu funcționează, puneți copilul pe spate într-un pătuț gol (fără pături libere sau animale de pluș), închideți ușa și verificați copilul în 10 minute. În acele 10 minute, faceți ceva pentru a încerca să vă relaxați și să vă liniștiți. Încercați să vă spălați fața, să respirați profund sau să ascultați muzică. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă nimic nu pare să-l ajute pe copil, în cazul în care există un motiv medical pentru agitație. CITEȘTE ȘI: Primul AN al bebelușului – Primele 52 de săptămâni de viață
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.