Medicamentele, oricare ar fie ele si pentru tratarea celor mai banale simptome ar trebui luate numai la indicatia medicului si respectand toate recomandarile acestuia. Aceasta regula ar trebui respectata fara exceptie in cazul nou-nascutilor si al copiilor mici. Proaspetii parinti intra usor in panica cand cel mic are febra, diaree sau vomita. Singurul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa suni pediatrul cat mai curand de la momentul aparitiei simptomelor de boala.
Ce medicamente nu se administreaza bebelusilor si copiilor?
- Medicamente sub forma de tablete, care se sug sau care se mesteca;
- Medicamente indicate adultilor;
- Medicamente expirate;
- Medicamentele impotriva vomei;
- Aspirina;
Si fata de remediile alternative (remedii naturale, homeopatie) de calmare sau tratare a diferitelor afectiuni ar trebui sa fii foarte precauta. Nu incerca sa calmezi sau sa tratezi niciodata un simptom de boala pe care il observi la bebelusul tau “dupa ureche”.
Citește și despre:
Atenție la cele 5 afecțiuni care se agravează când vine frigul
Administrarea greșită a dexametazonei îi poate face mult rău copilului
Cum desfundăm nasul bebelușului? Când mergem la medic?
Bebelușii riscă dereglări hormonale din cauza microparticulelor de plastic
Diareea la bebeluși si potențialul de deshidratare. Cauze, prevenție și tratament
Scaunul verde la bebeluși – Cele mai importante 7 cauze
Tratamentul corect al otitelor la bebelusi si copii mici
Ce forma de medicamente este potrivita pentru copil?
Copiilor mici nu li se administreaza medicamente sub forma de tablete, deoarece exista un risc crescut de sufocare sau inec. Variantele potrivite pentru bebelusi si copii mici sunt cele sub forma de sirop. Majoritatea producatorilor au variante separate pentru copii si pentru adulti. Chiar daca ai prin casa un medicament prescris de medic, nu il administra copilului. Resturile ramase de la o sticluta de sirop pot fi folosite intr-un interval de maxim 3-4 saptamani de la deschidere, cu conditia ca siropul sa nu fi intrat in contact cu secretii nazele sau cu saliva copilului.
De asemenea, respectarea cu strictete a dozelor si a intervalului orar dintre acestea este absolut necesara. Fii atenta si la posibilele interactiuni dintre medicamente, parcurgand prospectul pana la sfarsit. Administreaza-i copilului exact doza prescrisa de doctor care de cele mai multe ori este calculata in functie de greutatea avuta la momentul imbolnavirii. Nu depasi dozele recomandate. Corpul copiilor fiind micut si ficatul de asemenea, toxicitatea medicamentului va fi mai mare. La fel si aparitia efectelor adverse.
Bebelusilor nu li se adminitreaza medicamente impotriva vomei, aceasta fiind un fenomen des intalnit, fara o semnificatie clara de boala si care indica mai degraba imaturitatea sistemului digestiv. Varsaturile repetate sau in jet pot indica o boala si in acest caz copilul trebuie consultat cat mai curand de un pediatru.
ASPIRINA sau acidul acetilsalicilic este un medicament pe care nu il vei administra niciodata copilului fara recomandarea expresa a doctorului.
Aspirina este intezisa copiilor sub 12 ani. Ultimele studii recomanda chiar interzicerea aspirinei pana la varsta de 16 ani. Administrata inaintea acestei varste ar putea declansa boala Rewe, o boala grava care afecteaza ficatul, rinichii si creierul. Un alt efect advers al aspirinei consta in iritarea peretilor tractului digestiv, culminand in cazuri grave cu o hemoragie digestiva acuta. Asadar, nu-i da copilului tau aspirina sau medicamente cu alta denumire, dar care au in compozitie acid acetilsalicilic.
O atentie deosebita trebuie sa acorzi si diferitelor forme de medicamente pe baza de paracetamol sau ibuprofen, deoarece dozele recomandate sau modul de admnistrare pot fi diferite de la un producator la altul. Nou-nascutilor si copiilor mici li se administreaza medicamente numai la recomandarea speciala a unui doctor pediatru si preferabil dupa un consult de specialitate si nu prin telefon.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Bebelusul are febra ?
Ca trebuie sa stii cand are diaree ?
Cum iti dai seama ca s-a deshidratat ?
Suptul degetului sau suzeta ?
Ingrijirea dintilor de lapte
5 jucarii recomandate in primul an
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.