Ingrijirea dintilor de lapte trebuie sa inceapa chiar inainte ca ei sa devina vizibili, cu produse speciale, adaptate varstei copilului. Masarea gingiilor va ajuta ca dintii sa iasa mai usor si va mai estompa din simptomele resimtite de bebelus.
In general primul dinte apare la varsta de 5-6 luni, insa poate aparea mai devreme sau chiar dupa prima aniversare. Mugurii dintilor de lapte se formeaza inca din timpul sarcinii, intre lunile a 4-a si a 6-a. Dentitia decidua (dintii de lapte) este compusa din 20 de dinti: 8 incisivi, 4 canini si 8 molari.
Stiati ca un nou-nascut dintr-o mie se poate naste cu dinti, unul sau doi incisivi centrali inferiori ?
Aparitia timpurie sau tarzie a dintilor nu reprezinta un reper in dezvoltarea fizica, motorie sau intelectuala, avand mai mult legatura cu mostenirea genetica.
Printre nutrientii care participa la dezvoltarea si mentinerea in cote normale a dintilor se numara calciul, fosforul, fluorul, vitaminele A, C si D. Sedintele zilnice de 15 minute la lumina directa a soarelui, asigura necesarul de vitamina D pentru dinti si oase puternice.
Iata si un tabel orientativ al aparitiei primilor dinti de lapte:
Dintii inferiori (de jos)
- Incisivii centrali (intre 4-10 luni)
- Incisivii laterali (intre 10-16 luni)
- Caninii (intre 17-23 luni)
- Primii molari (intre 14-18 luni)
- Molarii secundari (intre 22-30 luni)
Dintii superiori (de sus)
- Incisivii centrali (intre 8-12 luni)
- Incisivii laterali (intre 9-14 luni)
- Caninii (intre 16-22 luni)
- Primii molari (intre 14-18 luni)
- Molarii secundari (intre 25-33 luni)
Trebuie sa acorzi o atentie la fel de mare ingrijirii dintilor de lapte, deoarece cu acestia copilul va musca si mesteca pana in jural varstei de 5-6 ani si se pot caria foarte usor. In cazul in care un dinte de lapte este pierdut inaintea momentului natural de cadere, probabilitaea ca dintii permanenti sa creasca ingesuiti, cu locuri intre ei sau incalecati este una mai mare.
Primul pas in prevenirea cariilor costa in spalarea bebelusului pe dinti dimineata si seara (recomandat dupa ultimul biberon cu lapte) cu periuta si pasta de dinti speciale.
Chiar din jurul varstei de 4 luni este recomandata igiena gurii, cu toate ca nu se intrezareste nici un dintisor. Cu o periuta delicata de silicon se maseaza gingia. Nu folosi apa direct de la robinet. Pune intr-o cana mica langa tine apa plata, eventual imbogatita cu fluor.
Exista in farmacii variante de paste de dinti care se pot inghiti si care nu provoaca nicio problema. De regula acestea sunt cu o cantitate foarte mica de fluor sau deloc. Copiilor mici le sunt recomanate paste de dinti fara fluor.
Pastele de dinti speciale pentru bebelusi au in dotare si o periuta de dinti delicata din silicon care imbraca degetul aratator. Aceasta este cea mai potrivita pana in jurul varstei de 1 an. Dupa ce l-ai periat pe dinti si gingie, lasa-l si pe el sa experimenteze. Cel mai probabil va molfai periuta din silicon.
In primele 6 luni de viata nu este necesar sa se administreze suplimente de fluor bebelusilor
Pentru preventia cariilor sunt doctori care recomanda administrarea pastilelor pe baza de fluor de la 6 luni pana la 6 ani, uneori chiar si pana la 16 ani. Doza de fluor creste odata cu cresterea copilului. Acelasi efect il are si apa imbogatita cu fluor.
Este adevarat ca rezervele de fluor pot preveni aparitia eventualelor probleme ale dintilor, dar in acelasi timp se transmite copilului mesajul ca un obicei sanatos poate fi inlocuit cu o pastila.
Cu toate acestea nu este recomandata administrarea fluorului decat la indicatia speciala a pediatrului si a stomatologului sau atunci cand apar modificari vizibile ale smaltului, deoarece apa potabila este imbogatita cu fluor.
Pentru a afla continutul de fluor al apei potabile cu care gatesti este necesar sa te interesezi la furnizorul de apa menajera. Nivelul ionilor de fluor ar trebui sa fie de cel putin 0,3 parti pe milion (PPM).
Dintii de lapte pot fi puternic afectati de consumul de dulciuri si de o igiena defectuoasa. Copilul tau are numai beneficii daca ii tii cat mai departe de bomboane, jeleuri, caramele, prajituri sau ciocolata si il imprietenesti cu obiceiuri sanatoase de mic.
Dintii de lapte incep sa cada in jurul varstei de 5 ani pentru a face loc dintilor permanenti. Mugurii dintilor permanenti s-au format si ei tot din timpul sarcinii cam din luna a 7-a pana in luna a 9-a de viata a bebelusului.
Dentitia permanenta este formata din 32 de dinti (8 incisivi, 4 canini, 8 premolari, 12 molari). Acestia au o culoare alb-galbuie, iar unii sunt foarte ascutiti.
Te-ar mai putea interesa:
Eruptia dintilor de lapte
Medicamente interzise copiilor
Repere ale dezvoltarii motorii
Diversificarea – Introducerea iaurtului
Importanta lactatelor in alimentatia copiilor
14 boli ce pot fi prevenite prin vaccinare
Cum il inveti obiceiuri alimentare sanatoase ?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.