Este un mit că mama care alăptează nu poate rămâne însărcinată. Alăptarea te face mai puțin fertilă, mai ales în primele luni de alăptat, dar nu infertilă. Chiar dacă nu ai menstruație, asta nu înseamnă că organismul tău nu produce ovule. Iar dacă ovulația se produce, înseamnă că ești fertilă. Hai să vedem unde a luat naștere acest mit!
Alăptarea influențează fertilitatea. Acesta este un adevăr!
Prolactina, hormonul secretat în timpul alăptării, inhibă secreția de estrogeni, fapt care duce la absența ovulației. Deci la imposibilitatea de a rămâne din nou însărcinată. Acest hormon al lactației este secretat în cantitate mare în perioada în care bebelușul este alăptat exclusiv, adică toate mesele care i se oferă sunt formate doar din lăpticul tău. Pe măsură ce bebelușul crește și primește și alt fel de mâncare pe lângă alăptare, secreția de prolactină scade, făcându-te vulnerabilă de a rămâne însărcinată. Această „setare“ naturală se întâmplă din simplul motiv că femeile care nasc au nevoie de o perioadă de timp pentru a-și reveni după naștere, o perioadă de timp în care să se ocupe exclusiv de micuțul om. Chiar și doctorii recomandă o pauză de un an pentru mamele care au născut natural și doi ani, pentru cele care au născut prin cezariană.
Astfel, în primele trei luni după naștere, cantitatea de prolactină secretată în timpul alăptării te poate feri de o eventuală sarcină, pentru ca în următoarele trei luni eficacitatea lui să scadă deja din cauza introducerii și altor lichide în meniul bebelușului (apă, ceai, suc). Cu alte cuvinte, dacă vrei să folosești alăptarea ca metodă contraceptivă ar trebui să știi că nu este o metodă sigură. Chiar dacă menstruația nu a revenit (de regulă revine după ce se încheie alăptarea), este total greșit să crezi că fertilitatea lipsește și că nu poți rămâne însărcinată.
Când revine fertilitatea
După ce copilul a împlinit vârsta de 6 luni este pregătit pentru diversificarea alimentației. Apariția altor mese în meniul acestuia, în afara laptelui matern, face ca distanța dintre două sesiuni de alăptare să se mărească, dar nu numai asta. Copilul nu mai suge atât de des, mai ales noaptea, când noua alimentației îi poate aduce un interval de cel puțin 6 ore între mese. Scade și timpul alocat unei sesiuni de alăptare, crescând, desigur, timpul petrecut în fața castronelului. Toate acestea duc la scăderea secreției de prolactină, posibil la revenirea ciclului menstrual al mamei, care este semnalul de revenire a stării de fertilitate. Aici cred a luat naștere mitul conform căruia o mamă care alăptează nu poate rămâne însărcinată, pentru că deși i-a revenit ciclul menstrual, femeia care alăptează rămâne mai greu însărcinată. Unele femei, altele dimpotrivă.
Când o să îmi vină iar menstruația?
Este o intrebare pe care multe mame care alapteaza o adreseaza in gand, sau cu voce tare. Unele femei nu au de asteptat decat cateva saptamani dupa nastere, in timp ce pentru altele poate dura si doi ani. De multe ori menstruatia reapare in scurt timp dupa ce bebelusul incepe sa isi rareasca mesele sau dupa intarcare. Citește pe larg despre acest subiect aici: Menstruatia si alaptarea
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.