- Ce se întâmplă cu tine în luna 6 de sarcină
- Contracțiile false Braxton-Hicks – cum le deosebești de cele reale?
- Ce se întâmplă cu bebe în luna a șasea de sarcină
- Schimbările de program ale mișcării fătului pot fi semne de alarmă
- E vremea să te gândești să alegi un pediatru! Medic de familie sau pediatru?
- Dieta de gravidă – acid folic, calciu, fier, zinc, fibre
Aceasta este ultima lună plină din al doilea trimestru. Înseamnă că ai parcurs aproape două treimi din drum. La fel ca în ultimele două luni, creșterea copilului se produce acum într-un ritm accelerat. De fapt, dacă micuțul s-ar naște la sfârșitul acestei luni, ar avea 50% șanse de supraviețuire și șansele cresc de-acum cu fiecare săptămână de sarcină care trece.
Ce se întâmplă cu tine în luna 6 de sarcină
Dacă până acum nivelul progesteronului a fost ceva mai ridicat decât cel al estrogenului, în săptămâna 21 sau următoarea cei doi hormoni vor atinge aproape același nivel. Din cauza fluxului crescut de sânge către sinusuri și gingii, vei avea în continuare nasul înfundat, posibile hemoragii nazale sau gingivale.
Sistemul respirator. Cutia toracică se lărgește pentru a se adapta capacității pulmonare din ce în ce mai mari, urmând a reveni la normal după naștere. Dar lărgirea cutiei toracice va compensa compresia copilului pe diafragmă.
Sânii. Sânii sunt acum pregătiți să producă lapte. Mici picături de lichid alb sau gălbui ies din sfârcuri, chiar dacă este încă devreme. Lichidul se numește colostru și este plin de anticorpi activi, iar când vei începe să alăptezi va fi hrana copilului tău pentru primele câteva zile după naștere.
Uterul. În această lună, începând cu săptămâna 22 de sarcină, uterul începe singur exercițiile de antrenament pentru travaliu și naștere. Aceste „exerciții de antrenament“ poartă denumirea de contracții Braxton-Hicks sau unii le mai spun „contracții false“.
Citește pe larg despre: Sarcina, nașterea și nou-născutul – peste 100 de răspunsuri de la specialiști
Contracțiile false Braxton-Hicks – cum le deosebești de cele reale?
Multe viitoare mămici intră în panică atunci când simt aceste dureri ritmice, gândindu-se că au intrat într-un travaliu prematur. Aceste contracții care provoacă disconfort, apărute în zona pelviană, nu indică o naștere prematură. Ele dispar dacă îți schimbi poziția, te hidratezi mai mult sau adaugi ușoare exerciții fizice la cele zilnice. Senzațiile provocate de aceste contracții sunt mai frecvente după săptămâna 38 de sarcină. Ele apar brusc, sunt neregulate, ocazionale și tind să dispară subit.
Cum le deosebești de cele reale? Deși în unele cazuri ele pot fi mai intense (provocând durere, nu doar un simplu disconfort), apar la intervale neregulate (cele care prevestesc intrarea în travaliul sunt regulate), la distanțe mari de timp una de alta, fără a-și mări intensitatea, frecvența și durata. Mai mult, dispar, dacă îți schimbi poziția și te relaxezi. La polul opus, contracțiile travaliului încep în abdomen, se continuă în zona lombară (în zona șalelor), sunt regulate – apar o dată la 2-3 minute – țin 30 sau 90 de secunde și nu încetează dacă gravida își schimbă poziția. CITEȘTE ȘI: Sfaturi simple de urmat care pot preveni apariția vergeturilor în sarcină
Oasele și ligamentele. Ligamentele care susțin abdomenul continua să se întindă, iar cele dintre oasele bazinului continuă să devină mai puțin rigide și să se înmoaie, pregătindu-se pentru naștere. În plus, partea inferioară a coloanei vertebrale se curbează spre spate, pentru a te împiedica să te răstorni din cauza greutății din ce în ce mai mari a copilului. Toate aceste schimbări la un loc îți vor provoca dureri de spate și de șolduri.
Vaginul. Atenție la infecțiile urinare la care ești foarte predispusă în această perioadă. Încetinirea fluxului urinei este determinate de uterul aflat în creștere și de tonusul mai scăzut al mușchilor trompelor uterine, care transportă urina de la rinichi la vezica urinară. Dacă suspectezi o infecție a căilor urinare, contactează medicul.
CITEȘTE ȘI: Naștere naturală sau cezariană? Află cum te pregătești!
Ce se întâmplă cu bebe în luna 6 de sarcină
Săptămâna 21 de sarcină. Și copilașul din pântece se apucă în această săptămână (la fel ca uterul) să exerseze. Micuțul absoarbe cantități mici de glucide din lichidul amniotic. Are un sistem digestiv suficient de dezvoltat pentru a le prelucra. Cu toate acestea, deși poate, copilul este în continuare total dependent de placenta din care își extrage toate substanțele nutritive de care are nevoie. Ce „știe“ deja să facă:
- cunoaște toate sunetele pe care corpul tău le emite și îi place să se agite tocmai când tu te odihnești;
- își recunoaște vocea și adoră să o audă, așa că citește-i, cântă-i sau, pur și simplu, vorbește-i!
Săptămâna 22 de sarcină. Bebe cântărește aproximativ 500 de grame și are cca. 19 centimetri lungime. În această săptămână, papile gustative, dar și creierul, fiind suficient de bine dezvoltate, fătul reușește să identifice mai multe gusturi, iar creierul îl ajută să prelucreze informația. Tot în această săptămână, creierul îl ajută să descopere simțul tactil – va fi curios să-și pipăie fața, să-și sugă degetul mare de la mână sau degetele de la picioare.
Ce „știe“ bebe să facă deja? Ei bine, iată ceva ce l-ai putea învăța chiar tu cât încă e în burtică – gustul mâncării sănătoase. Pentru că ceea ce mănânci tu acum poate simți și el, este vremea să te gândești serios la formarea preferințelor lui culinare. Alege mâncare sănătoasă, gusturi cât mai simple (fără prea multă sare sau zahăr). Gătește în casă! Supe creme de legume, legume la tavă, mănâncă fructe și carne slabă, pregătită la grătar, la abur sau fiartă. Dacă vrei să ai un copil sănătos, acum e momentul să începi să predai prima lecție! Citește mai jos ce ar trebui să conțină „dieta de gravidă“.
Săptămâna 23 de sarcină. În decursul celei de-a 23-a săptămâni, plămânii copilului se dezvoltă rapid, începând pregătirea pentru viața din afara burții mamei. În cazul în care copilul s-ar fi născut înainte de acest moment, plămânii nu ar fi avut nicio șansă să funcționeze. Acum este posibil ca plămânii să funcționeze cât de cât în afara uterului. În plus, vasele sangvine din plămânii copilului cresc și se dezvoltă, pregătindu-se pentru respirație. Copilul face deja mișcări respiratorii, dar sunt doar de probă. Copilul continuă să primească oxigen prin placentă. Până la naștere, în plămâni nu există aer.
Copiii născuți la 23 săptămâni supraviețuiesc uneori, dacă primesc îngrijirile medicale corespunzătoare, în secția special de terapie intensivă pentru bebelușii născuți prematur. Complicațiile sunt însă frecvente și de obicei grave. Luând partea bună a lucrurilor, îngrijirea pe termen lung a copiilor născuți prematur devine din ce în ce mai performantă an după an, pe măsură ce se fac progrese în domeniul neonatologiei. Nu este însă niciun dubiu că la această vârstă copilului îi este mult mai bine în uter, dacă este posibil. CITEȘTE ȘI: Sarcină cu risc crescut. Complicații care impun monitorizare minuțioasă și o atitudine specială de-a lungul sarcinii
Schimbările de program ale mișcării fătului pot fi semne de alarmă, spune Ramona Neamu, dr. specialist obstetrică-ginecologie:
„În săptămâna 23, mișcările intrauterine ale copilului sunt percepute din ce în ce mai bine de către mamă, astfel încât aceasta poate recunoaște un anumit pattern (comportament specific) al mișcărilor fetale. Acest lucru este posibil deoarece, pe măsură ce crește, copilul are anumite ore din zi în care este mai activ ( de obicei când mama se odihnește), după cum are perioade în care pare că doarme (frecvent când mama este activă ). Este bine ca mama să fie atentă la «programul» copilului, pentru a putea identifica o problemă atunci când aceasta apare: situații în care copilul se mișcă mai puțin, nu se mișcă deloc sau devine agitat, reprezintă atenționări pentru care trebuie să luați legătura cu medicul dvs.“.
Săptămâna 24 de sarcină. În această săptămână copilul începe să facă diferența dintre statul în sus sau în jos în sacul amniotic, deoarece urechea internă, care controlează echilibrul corpului, este deja dezvoltată. În a 24-a săptămână de sarcină, lungimea copilului este de 21 de centimetri, iar greutatea este aproximativ egală cu 700 de grame. Copiii născuți la 24 săptămâni au peste 50% șanse de supraviețuire, iar șansele cresc cu fiecare săptămână care trece. Totuși la copiii născuți acum complicațiile sunt frecvente și grave.
CITEȘTE ȘI: Bebelușul meu s-a născut prematur. Învață de la specialiști ce nevoi are!
E vremea să te gândești să alegi un pediatru! Medic de familie sau pediatru?
Este bine să stabilești înainte de naștere cine va asigura asistența medicală a copilului. Trebuie să fie o persoană pe care o poți suna pentru a-i adresa orice întrebare legată de îngrijirea nou-născutului; și de obicei cei care devin pentru prima dată părinți au multe întrebări. Dacă nu te gândești deja la un anumit medic, la care să apelezi, cere-le prietenilor sau membrilor familiei să-ți facă recomandări. Propriul medic este o sursă excelentă de informații în acest sens. În esență, două tipuri de cadre medicale sunt calificate pentru îngrijirea copiilor: medicii de familie și pediatrii.
Medicii de familie. Aceștia oferă servicii medicale oamenilor de toate vârstele, inclusive copiilor. Sunt instruiți în medicina pentru adulți și pediatrie. Un medic de familie îți poate consulta copilul începând din fragedă pruncie şi până la maturitate. Medicii de familie se ocupă de majoritatea problemelor medicale. De asemenea, dacă restul familiei se tratează la același medic de familie, el va avea o imagine de ansamblu a familiei tale. Dacă ai deja un medic de familie în care ai încredere, întreabă-l dacă tratează și copii.
Pediatrii. Mulți părinți aleg un medic pediatru care să se ocupe de sănătatea copilului, deoarece specializarea sa este îngrijirea medicală a copiilor. Medicii pediatrii sunt specializați în tratarea copiilor din fragedă pruncie și până în adolescență. După facultate, pediatrii trec printr-o perioadă de cinci ani de rezidențiat. Unii medici pediatri se specializează mai departe pe alergologie, boli infecțioase, cardiologie sau psihiatrie. Un medic pediatru este extrem de util în cazul în care copilul suferă de o boală deosebită sau necesită îngrijire medicală specializată.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Dieta de gravidă
Cele mai importante elemente care îți vor asigura o sarcină sănătoasă și un copil bine dezvoltat sunt: acidul folic, calciul, fierul, zincul și fibrele, ne spune dr. Dan Raica, medic primar obstetrică-ginecologie. În primele 6 luni de sarcină, suplimentarea alimentației cu acid folic este vitală pentru reducerea riscului de apariție a defectelor de tub neural, cum ar fi spina bifida. Cele 400 de micrograme (DZR) de acid folic se poate lua din legume, fructe, carne de pui și pește.
Cele 1 200 de miligrame de calciu pe zi (DZR) se pot obține din lactate, suc de portocale și produse obținute din soia. Calciul este un element important în al doilea și al treilea trimestru de sarcină, pentru întărirea oaselor și a dinților fătului. Suplimentele se iau atunci când alimentarea cu calciu din alte surse este inadecvată pentru a răspunde cerințelor organismului în timpul sarcinii.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă suplimente de calciu de la săptămâna 20 până la sfârșitul sarcinii pentru toate femeile însărcinate, în special cele care prezintă un risc ridicat de hipertensiune gestațională.
Necesarul de zinc crește până la 15 mg pe zi în perioada sarcinii. Alături de acidul folic, zincul reprezintă un element vital pentru formarea embrionului. În plus, previne în mare măsură formarea vergeturilor, mai ales dacă dieta abundă în surse naturale de zinc precum nucile, alunele și cerealele integrale. Curele cu zinc trebuie începute cu patru luni înainte de concepție. Acest oligoelement este implicat în mecanismele de construcție celulară, iar fără zinc ovulul nu poate fi fecundat. În plus, are beneficii și pentru aspectul estetic al viitoarei mămici.
Dacă acestea sunt esențiale fătului, fibrele sunt de mare ajutor sănătății viitoarei mămici. Le poți procura din fructe, legume și cereale integrale, DZR fiind de 25-35 mg pe zi. Adaugă la această dietă și 10 pahare de lichide pe zi pentru a preveni nașterea prematură: „Este greu să menții un nivel optim de hidratare al organismului în sarcină, deoarece lichidele trec ușor din vasele de sânge în țesuturi, totuși hidratarea este esențială pe toată perioada sarcinii pentru prevenirea unei nașteri premature: când nu bei lichide, corpul secreta un hormon care stimulează contracțiile. Hidratarea corecta a gravidei poate preveni durerile de cap, amețeala, pietrele la rinichi, constipația și hemoroizii! Poți știi ca bei destule lichide, când urina ta este limpede și clară“, ne sfătuiește dr. Dan Raica pe situl său.
CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
SURSE
Ne-au ajutat în punerea informațiilor cap la cap mai mulți medici specialiști pe obstetrică-ginecologie:
• dr. Dan Raica, medic primar cu supraspecializare în gineco-oncologie, endoscopie ginecologică, management-sanitar, uroginecologie, ecografie. Informațiile sunt preluate din articolele publica pe site-ul https://dan.raica.ro/
• dr. Laurențiu Crăciunaș, medic specialist obstetrică-ginecologie, https://www.contraboli.ro/
• dr. Ramona Maria Neamu, medic specialist obstetrică-ginecologie, http://drneamuramona.ro/
• https://americanpregnancy.org/labor-and-birth/braxton-hicks/
• Clinica Mayo. Ghid pentru o sarcină sănătoasă – Editura Corint
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.