Cand vine vorba de femei insarcinate, “gura lumii” spune ca trebuie sa ai mare grija cum le abordezi, mai ales daca esti in pielea sotului, caci o gravida poate fi imprevizibila, extrem de sensibila, certareata, sperioasa, cu schimbari bruste de dispozitie, uneori pe toata perioada celor 40 de saptamani de sarcina.
Nu e doar un cliseu ci chiar realitatea prin care trec aproape toate cele pe cale sa devina mame. Partea buna este ca nu trebuie sa te simti vinovata de toanele tale deoarece sunt firesti si nu depinde de vointa ta sa li te sustragi.
Inca din primul trimestru de sarcina poti constata cu stupoare ca esti macinata de sentimente si de stari contradictorii: ba esti in culmea fericirii ca urmeaza sa ai un copil, ba te apuca panica si stresul ca nu vei stii cum sa te comporti cu el sau ca viata ti se va schimba radical.
Ba iti privesti sotul cu drag si ti-l imaginezi pe post de tatic, simtind cum te topesti la asa o imagine, ba iti vine sa-l strangi de gat fara remuscari. Plangi la emisiuni de care alta data radeai sau le considerai siropoase, incepe sa nu-ti mai pese de cum arati cand iesi in lume, iti faci griji din orice. Te recunosti macar partial in aceste descrieri? Felicitari, esti o gravida tipica!
De ce apar aceste toane/schimbari de dispozitie in timpul sarcinii?
In primul rand datorita schimbarilor hormonale. Mai ales in timpul primului trimestru nivelul estrogenului si progesteronului din corp se schimba atat de radical incat e normal sa te dea peste cap.
In general schimbarile de dispozitie caracterizeaza primul trimestru de sarcina, scad in timpul celui de-al doilea si revin in forta in ultimul trimestru al sarcinii.
Desi au o mare influenta hormonii nu sunt singurii “vinovati”. Faptul ca stii ca urmeaza sa te confrunti cu o schimbare majora in viata ta iti poate da de asemenea sentimente amestecate, gandul ca urmeaza sa devii mama te poate trece de la extaz la agonie si inapoi.
Indiferent ca a fost o sarcina programata si asteptata indelung sau nu, este normal sa te confrunti cu temeri, sa-ti faci griji despre evolutia sarcinii si despre sanatatea viitorului copil, sa te stresezi la gandul ca poate nu ai pregatit tot ce e necesar momentului nasterii, ca n-ai citit suficient pe tema cresterii copilului.
Te intrebi daca vei fi o mama buna, daca vei putea alapta, daca viata ta profesionala va avea de suferit, daca vei fi pe aceeasi lungime de unda cu sotul in ceea ce priveste cresterea copilului, daca vei fi in stare sa-i asiguri toate cele necesare, daca vei reveni la dimensiunile anterioare sarcinii, daca nasterea va decurge bine si cate alte astfel de intrebari nu-si poate pune o viitoare mama?
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Un alt motiv care iti influenteaza mult starea psihica tine de schimbarile fizice ale organismului: arsurile stomacale, starea de greata, somnolenta,oboseala, balonarea si multe alte simptome ale sarcinii pe care nu le poti controla te fac sa te simti prinsa intr-un carusel al emotiilor puternice.
Simti ca ai pierdut controlul asupra propriului corp si atunci e normal ca si starea ta psihica sa o ia putin razna. In plus faptul ca nu te mai simti atractiva datorita acumularii de kilograme te poate face sa intri intr-o stare de nepasare fata de aspectul tau si sa devii neglijenta in aceasta privinta.
Ce poti face pentru a tine toanele/ schimbarile de dispozitie sub control in timpul sarcinii?
Desi schimbarile hormonale sunt la fel in cazul tuturor gravidelor, efectele lor pot diferi: unele femei sufera schimbari de stare psihica mai mari si mai intense, unora le creste iritabilitatea, altora sensibilitatea, altora anxietatea. Exista insa moduri in care poti tine sub un control acceptabil aceste stari.
Accepta ca fac parte din normalitatea sarcinii si nu te simti permanent vinovata pentru ele.
De asemenea ofera-i informatii si literatura de specialitate si partenerului pentru a se convinge ca e o schimbare fireasca cu care trebuie sa se acomodeze in aceasta perioada si ca nu ai nimic personal cu el.
Ia-o mai usor, relaxeaza-te.
Instinctul de “a face cuib” e puternic dar trebuie sa te abtii de la a te implica in prea multe, de la a realiza prea multe sarcini, de a pregati totul “ca la carte” pentru venirea copilului. Nou-nascutul va avea nevoie doar de bratele si de sanul mamei, nu va fi deosebit de impresionat de modul in care i-ai decorat camera sau de toate “gadgeturile”(majoritatea inutile) pe care i le-ai achizitionat.
Adanceste comunicarea cu partenerul tau.
Vorbeste-i despre grijile si nelinistile tale, ajuta-l sa inteleaga prin ce treci si asculta-i si lui temerile sau planurile de viitor.
Puteti citi impreuna carti de parenting, puteti merge impreuna la cursuri pentru viitorii parinti, cursuri Lamaze pentru gravide etc.
Cu cat veti intari legatura dintre voi in timpul sarcinii cu atat veti fi mai pregatiti sa faceti fata impreuna urmatoarei perioade, cand copilul vostru va veni pe lume.
Exercitiile fizice si o dieta sanatoasa te ajuta foarte mult.
Pastreaza o dieta sanatoasa in timpul sarcinii caci exista o legatura si intre dieta si starile emotionale. Scaderea nivelului de zahar din sange poate cauza schimbari de dispozitie.
Insa nu trebuie sa cauti consolarea in dulciuri, caci acestea au doar un efect de moment, ci trebuie sa iei portii mici si dese de mancare sanatoasa, bogata in carbohidrati si proteine.
De asemenea si exercitiile fizice te pot ajuta in timpul sarcinii. Desigur ca nu trebuie sa faci efort sustinut, dar plimbarile, mai ales in natura, si inotul iti vor da un tonus psihic deosebit si vor contribui la relaxarea ta.
Rasfata-te, ofera-ti mici distractii, somn suficient, odihna.
Gandeste-te ca in perioada urmatoare nasterii copilul iti va solicita tot timpul si atentia asa ca profita acum sa vezi multe filme, sa citesti, sa te odihnesti pur si simplu.
Cand ar trebui sa ma ingrijoreze starea psihica din timpul sarcinii?
Desi in general schimbarile de dispozitie, toanele, anxietatea etc sunt normale in timpul sarcinii exista si situatii care semnalizeaza ceva patologic. Intr-un procent destul de mic, dar nu inexistent, schimbarile de dispozitie pot fi semne ale diabetului gestational, depresiei, anemiei, hipertiroidismului.
De asemenea aproximativ 10% dintre gravide pot experimenta depresia in timpul sarcinii.Daca suspectezi ceva, daca toanele tale sunt foarte frecvente si foarte intense, daca ai mai avut depresie sau atacuri de panica anterior sarcinii sau daca ele au existat in istoricul familial, nu ezita sa-ti contactezi doctorul, uneori este nevoie de ajutor de specialitate, inclusiv pentru a preveni o eventuala depresie post-partum.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.